A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

A fenntartható jövő útját kutatják

Növénytermesztés - 2022.02.23

21. század küszöbén globális szinten komoly természeti és gazdasági kihívásokkal kell szembenéznie a mezőgazdaságnak. Az előrelépéshez, a versenyképes és fenntartható gazdálkodáshoz elengedhetetlen a tudományos munka révén megszülető innovatív megoldások bevonása.

A fenntartható jövő útját kutatjákA kutatásban eddig is élen járó BASF most egyetlen, globális jelenléttel rendelkező központi kutatási részlegben fogja össze a jövőben ezt a tevékenységet – jelentették be a cég januári kutatási sajtókonferenciáján, ahol több, mezőgazdasággal kapcsolatos innovációt is bemutattak.

A mezőgazdaságban a fenntarthatóság összetett ügy, hiszen amellett, hogy környezeti szempontból meg kell felelnie különféle kritériumoknak, a vállalkozásnak gazdasági szempontból is fenntarthatónak kell lennie, azaz nyereségesen kell működnie, illetve a társadalmi szempontokat sem lehet figyelmen kívül hagyni. Ennek a sokrétű elvárásnak napjainkban akkor tud megfelelni az ágazat, ha folyamatos innováció zajlik, illetve egyre nagyobb teret kapnak a digitális és precíziós megoldások, ugyanis ezekkel lehet versenyképesebbé, zöldebbé és átláthatóbbá teheti az agráriumot.

Átszervezik a kutatás-fejlesztést

Ezt így gondolják a BASF-nél is, ahol nap mint nap tesznek azért, hogy a fenntarthatóság irányába mutató át­-
állás megtörténjen, ami már a kutatási szakaszban érvényre jut. A BASF, amely globális szinten a 10 ezer munkavállalójával egyedülálló kutatási-fejlesztési struktúrával rendelkezik, januári kutatási sajtókonferenciáján a mobilitással és mezőgazdasággal kapcsolatos fejlesztéseihez tartozó legújabb innovációkra mutatott be példákat. Melanie Maas-Brunner, a BASF SE technológiai igazgatója a tájékoztatón elmondta: „Ahhoz, hogy az átállással szemben álló kihívásokat még gyorsabban leküzdjük és hosszú távon sikeresek legyünk, tovább kell erősítenünk az ügyfelekhez való közelségünket és ki kell használnunk a Know-how Verbund előnyeit.” Ezért a vállalat a következő évben világszerte átszervezi kutatási tevékenységeit. Az üzleti vonatkozású kutatási egységek, amelyek eddig a három kutatási részleghez tartoztak, az operatív részlegekbe olvadnak be, így hatékonyabban igazodhatnak az ügyfelek igényeihez. A BASF a jövőben a több üzletágat is átfogó kutatási tevékenységeket egyetlen, globális jelenléttel rendelkező központi kutatási részlegben fogja összefogni.

A BASF nagyszabású fenntarthatósági célokat tűzött ki maga elé: tovább kívánja gyorsítani a CO2-mentes eljárások és a körforgásos gazdaság fej­lesz­tését, valamint a digitalizáció ki­ter­jesz­tését. Ezen túlmenően a BASF a nagyobb fokú fenntarthatóság felé történő átállásban is támogatja ügyfeleit.

A BASF összesen mintegy 2 milliárd eurót költött kutatás-fejlesztésre 2020-ban.

Innovációk a fenntartható mezőgazdaságért

A BASF kutatórészlege a fenntartható mobilitási megoldások mellett aktívan dolgozik a fenntartható mezőgazdaságot szolgáló innovációkon is: az újfajta vetőmagokon és növényvédő szereken, valamint a digitális alkalmazásokon van a fő hangsúly.

A búza a világ egyik legfontosabb gabonafajtája, mennyisége megha­lad­ja az évi 770 millió tonnát. A búza terméshozamát az elkövetkező években jelentősen növelni kellene, hiszen többre van szükség a 2050-re 10 mil­­liárdra növekvő világnépesség élel­mezéséhez. Ráadásul a nagyobb termésátlagok elérésében az éghajlat­változás okozta változó időjárási kö­rül­mények, a hatóanyagokkal szembeni növekvő rezisztencia, valamint korlátozottan elérhető természeti erőforrások és termőföldek sem könnyítik meg a gazdálkodók helyzetét.

Új hibrid búza

A BASF egy globálisan irányított, de helyi igényekre szabott nemesítési program segítségével olyan új hibrid búzát fejleszt ki, amely a megnövelendő terméshozam és a jobb minőség, valamint a betegségekkel és rovarok­­kal szembeni ellenálló képesség érdekében hozzáadott értéket képviselő tulajdonságokkal rendelkezik. A BASF kutatói a legfontosabb búza­ter­mesz­tő régiókból származó változatos ge­netikai állomány felhasználásával a genetikailag eltérő szülői vonalakból választják ki a legjobb növényi tulajdonságokat. Ezzel a termésstabilitást és az éghajlatváltozás hatásaival szembeni jobb ellenálló képességet szem előtt tartva a termelők és a partnerek igényeit a teljes értéklánc mentén tudja kielégíteni.

Intelligens növénymodellező platformhobridbúz

A növénytermesztés optimalizálása érdekében a BASF egy olyan intelligens növénymodellező platformot fejlesztett ki, amely a folyamatos adat­elemzésen alapuló pontos agronómiai ajánlásokkal tud szolgálni. Ez a platform a gazdasági, biológiai és fenntarthatósági paraméterek figyelembevételével digitális agronómiai tanácsadást nyújt a gazdálkodóknak, ezzel utat nyit nekik a hatékony és környezetbarát növénytermesztéshez. A platform adatait a xarvio® Digitális Gazdálkodási Megoldások különböző termékei használják. Például a Boschsal közösen kifejlesztett Smart Spraying okos permetezési rendszer esetében a szakemberek az adatokat csúcstechnológiás kameraérzékelőkkel és szoftverrel párosítják, hogy a gyomirtó szereket foltkezelés keretében csak ott juttassák ki a gyomokra, ahol azokra valóban szükség van. A szántóföldi kísérletek arra mutattak rá, hogy ez a kombinált technológiai megoldás akár 70%-kal is csökkent­heti a felhasznált gyomirtó szer mennyiségét. Ez jelentős mértékben hoz­zájárul a környezetvédelemhez, ugyanakkor pénzügyi előnyökkel is jár a gazdálkodóknak.

Széles spektrumú gombaölő szer

A kutatás tervezésében bekövetkezett változások – a szekvenciális kutatásról a párhuzamos kutatásra való áttérés – szintén úttörő megközelítést jelentenek a fenntartható innovációk szempontjából. Ezzel a módszertannal a termékek és alkalmazások fejlesztése már a kezdetektől fogva holisztikus alapokon nyugszik, a fenntarthatósági szempontok már a korai kutatás-fejlesztési szakaszokban is beépülnek az eljárásba. A BASF ezzel a módszerrel sikeresen fejlesztette ki például új gombaölő szerét, a Revysol®-t. Ez a triazolok kémiai osztályába tartozó hatóanyag hathatós biológiai teljesítményt mutat számos fontos gombabetegséggel szemben, ugyanakkor a biztonságos és környezetbarát alkalmazás minden követelményének is megfelel.

basf 

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: gombaölő szer, BASF, búza, hibridbúza, hibrid, Revysol®

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...