TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
A fenntartható jövő útját kutatják

A fenntartható jövő útját kutatják

Növénytermesztés - 2022.02.23

21. század küszöbén globális szinten komoly természeti és gazdasági kihívásokkal kell szembenéznie a mezőgazdaságnak. Az előrelépéshez, a versenyképes és fenntartható gazdálkodáshoz elengedhetetlen a tudományos munka révén megszülető innovatív megoldások bevonása.


A kutatásban eddig is élen járó BASF most egyetlen, globális jelenléttel rendelkező központi kutatási részlegben fogja össze a jövőben ezt a tevékenységet – jelentették be a cég januári kutatási sajtókonferenciáján, ahol több, mezőgazdasággal kapcsolatos innovációt is bemutattak.

A mezőgazdaságban a fenntarthatóság összetett ügy, hiszen amellett, hogy környezeti szempontból meg kell felelnie különféle kritériumoknak, a vállalkozásnak gazdasági szempontból is fenntarthatónak kell lennie, azaz nyereségesen kell működnie, illetve a társadalmi szempontokat sem lehet figyelmen kívül hagyni. Ennek a sokrétű elvárásnak napjainkban akkor tud megfelelni az ágazat, ha folyamatos innováció zajlik, illetve egyre nagyobb teret kapnak a digitális és precíziós megoldások, ugyanis ezekkel lehet versenyképesebbé, zöldebbé és átláthatóbbá teheti az agráriumot.

Átszervezik a kutatás-fejlesztést

Ezt így gondolják a BASF-nél is, ahol nap mint nap tesznek azért, hogy a fenntarthatóság irányába mutató át­-
állás megtörténjen, ami már a kutatási szakaszban érvényre jut. A BASF, amely globális szinten a 10 ezer munkavállalójával egyedülálló kutatási-fejlesztési struktúrával rendelkezik, januári kutatási sajtókonferenciáján a mobilitással és mezőgazdasággal kapcsolatos fejlesztéseihez tartozó legújabb innovációkra mutatott be példákat. Melanie Maas-Brunner, a BASF SE technológiai igazgatója a tájékoztatón elmondta: „Ahhoz, hogy az átállással szemben álló kihívásokat még gyorsabban leküzdjük és hosszú távon sikeresek legyünk, tovább kell erősítenünk az ügyfelekhez való közelségünket és ki kell használnunk a Know-how Verbund előnyeit.” Ezért a vállalat a következő évben világszerte átszervezi kutatási tevékenységeit. Az üzleti vonatkozású kutatási egységek, amelyek eddig a három kutatási részleghez tartoztak, az operatív részlegekbe olvadnak be, így hatékonyabban igazodhatnak az ügyfelek igényeihez. A BASF a jövőben a több üzletágat is átfogó kutatási tevékenységeket egyetlen, globális jelenléttel rendelkező központi kutatási részlegben fogja összefogni.

A BASF nagyszabású fenntarthatósági célokat tűzött ki maga elé: tovább kívánja gyorsítani a CO2-mentes eljárások és a körforgásos gazdaság fej­lesz­tését, valamint a digitalizáció ki­ter­jesz­tését. Ezen túlmenően a BASF a nagyobb fokú fenntarthatóság felé történő átállásban is támogatja ügyfeleit.

A BASF összesen mintegy 2 milliárd eurót költött kutatás-fejlesztésre 2020-ban.

Innovációk a fenntartható mezőgazdaságért

A BASF kutatórészlege a fenntartható mobilitási megoldások mellett aktívan dolgozik a fenntartható mezőgazdaságot szolgáló innovációkon is: az újfajta vetőmagokon és növényvédő szereken, valamint a digitális alkalmazásokon van a fő hangsúly.

A búza a világ egyik legfontosabb gabonafajtája, mennyisége megha­lad­ja az évi 770 millió tonnát. A búza terméshozamát az elkövetkező években jelentősen növelni kellene, hiszen többre van szükség a 2050-re 10 mil­­liárdra növekvő világnépesség élel­mezéséhez. Ráadásul a nagyobb termésátlagok elérésében az éghajlat­változás okozta változó időjárási kö­rül­mények, a hatóanyagokkal szembeni növekvő rezisztencia, valamint korlátozottan elérhető természeti erőforrások és termőföldek sem könnyítik meg a gazdálkodók helyzetét.

Új hibrid búza

A BASF egy globálisan irányított, de helyi igényekre szabott nemesítési program segítségével olyan új hibrid búzát fejleszt ki, amely a megnövelendő terméshozam és a jobb minőség, valamint a betegségekkel és rovarok­­kal szembeni ellenálló képesség érdekében hozzáadott értéket képviselő tulajdonságokkal rendelkezik. A BASF kutatói a legfontosabb búza­ter­mesz­tő régiókból származó változatos ge­netikai állomány felhasználásával a genetikailag eltérő szülői vonalakból választják ki a legjobb növényi tulajdonságokat. Ezzel a termésstabilitást és az éghajlatváltozás hatásaival szembeni jobb ellenálló képességet szem előtt tartva a termelők és a partnerek igényeit a teljes értéklánc mentén tudja kielégíteni.

Intelligens növénymodellező platformhobridbúz

A növénytermesztés optimalizálása érdekében a BASF egy olyan intelligens növénymodellező platformot fejlesztett ki, amely a folyamatos adat­elemzésen alapuló pontos agronómiai ajánlásokkal tud szolgálni. Ez a platform a gazdasági, biológiai és fenntarthatósági paraméterek figyelembevételével digitális agronómiai tanácsadást nyújt a gazdálkodóknak, ezzel utat nyit nekik a hatékony és környezetbarát növénytermesztéshez. A platform adatait a xarvio® Digitális Gazdálkodási Megoldások különböző termékei használják. Például a Boschsal közösen kifejlesztett Smart Spraying okos permetezési rendszer esetében a szakemberek az adatokat csúcstechnológiás kameraérzékelőkkel és szoftverrel párosítják, hogy a gyomirtó szereket foltkezelés keretében csak ott juttassák ki a gyomokra, ahol azokra valóban szükség van. A szántóföldi kísérletek arra mutattak rá, hogy ez a kombinált technológiai megoldás akár 70%-kal is csökkent­heti a felhasznált gyomirtó szer mennyiségét. Ez jelentős mértékben hoz­zájárul a környezetvédelemhez, ugyanakkor pénzügyi előnyökkel is jár a gazdálkodóknak.

Széles spektrumú gombaölő szer

A kutatás tervezésében bekövetkezett változások – a szekvenciális kutatásról a párhuzamos kutatásra való áttérés – szintén úttörő megközelítést jelentenek a fenntartható innovációk szempontjából. Ezzel a módszertannal a termékek és alkalmazások fejlesztése már a kezdetektől fogva holisztikus alapokon nyugszik, a fenntarthatósági szempontok már a korai kutatás-fejlesztési szakaszokban is beépülnek az eljárásba. A BASF ezzel a módszerrel sikeresen fejlesztette ki például új gombaölő szerét, a Revysol®-t. Ez a triazolok kémiai osztályába tartozó hatóanyag hathatós biológiai teljesítményt mutat számos fontos gombabetegséggel szemben, ugyanakkor a biztonságos és környezetbarát alkalmazás minden követelményének is megfelel.

basf 

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: gombaölő szer, BASF, búza, hibridbúza, hibrid, Revysol®
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kukorica gyomirtása Akris® Trióval

Több hatóanyaggal végzett korai posztemergens kezeléssel megelőzhető a terméscsökkenés