A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Bayer Gyümölcs Szimpózium

Kertészet - 2017.04.07

Korszerű technológiákkal a minőségi termelésért A gyümölcstermesztők számára szervezett, évnyitó szakmai rendezvényeit 
2017 februárjában három helyszínen, Nyíregyházán, Lajosmizsén és Sormáson rendezte meg a Bayer Hungária Kft. A több év alatt hagyománnyá váló szakmai tanácskozások célja, hogy a növényvédelem aktuális kérdéseiben, a Bayer ezekre kínált modern megoldásaiban tájékoztatást és iránymutatást adjon a gazdáknak.

Bayer Gyümölcs Szimpózium


Simon Gergely

dr. Simon Gergely

 

A Bayer mint a világ egyik vezető fejlesztőcége a kor kihívásainak megfelelő eszközöket ad a termelők kezébe. Tevékenysége azonban ennél bővebb: a kémiai és biológiai növényvédelmi megoldásokon túl egyéb, a termelést támogató szolgáltatásokkal is segíti partnereit. Ezt a célt szolgálják a Bayer Gyümölcs Szimpóziumok is. Az idei évben dr. Simon Gergely és 
dr. Szabó Árpád a SZIE Kertészettudományi Kar és dr. Bujdosó Géza a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet képviseletében tartott előadást a rendezvényeken.

Korszerű, intenzív technológia

Európában a mezőgazdasági felhasználású területeken belül a gyümölcstermesztés 1,5-2 százalékot tesz ki, termelési értékben azonban eléri a 10 százalékot. 
Az egységnyi területen előállított nagyobb érték azonban nagyobb beruházásokat és fenntartási költséget igényel – indította előadását Simon Gergely. A rendkívül tőkeigényes telepítések körültekintést igényelnek, és az uniós támogatások, szabályozó mechanizmusok megkerülhetetlenek a tervezésben. A piaci igények olyan ültetvények létesítésére sarkallják a gazdákat, amelyek Nyugat-Európában is eladható, minőségi gyümölcsöt képesek szolgáltatni. Ennek fontos összetevője az átgondolt fajtaválasztás, az intenzív művelést lehetővé tevő ültetvényszerkezet és technológiák kialakítása. A piac megköveteli a korszerű növényvédelemnek köszönhető egészséges, minimális környezetterheléssel előállított gyümölcsöt, ami integrált technológia alkalmazásával valósítható meg. Sajnos a hazai termesztésben a tőke hiánya határokat szab ezeknek a beruházásoknak, nem beszélve a fontos védelmi eszközök (jégvédelem, fagyvédelem) telepítéséről.

Szabó Árpáddr. Szabó Árpád

 

A kedvezőbb piaci pozíció eléréséhez a termelők szervezettségének javításában és a betakarítás utáni tevékenységek (válogatás, hűtve tárolás, csomagolás) fejlesztésében is jócskán vannak tennivalók. A nagy piacokon akkora tételekkel lehet megjelenni, amennyi egy-egy termelő számára nem reális. A TÉSZ-ek működése lenne hivatott megnyitni ezeket a kapukat, a hazánkban működő 70-80 szövetkezet azonban a gyümölcstermelés mindössze 15-20%-át fedi le.
A hazai termelési és fogyasztási adatokra kitérve az előadó elmondta: a körülbelül 80 ezer hektár ténylegesen termelő ültetvény átlagosan 800-850 ezer tonna gyümölcsöt állít elő. Az átlagos fogyasztás 80-100 kg/fő között alakul (ami megközelíti a Nyugat-Európában jellemző 110-120 kg/fő értéket), azonban ebből a mennyiségből már 20-25%-ot a déli gyümölcsök tesznek ki.

Védekezés a takácsatkák ellen

A takácsatkák az ültetvények legnehezebben kordában tartható károsítói közé tartoznak, károkat és sok bosszúságot jelentenek. Felszaporodásuk esetén a szívogatásukkal korai lombvesztést okoznak, ami átlagosan 10-15% termésveszteséggel jár. A kártétel hatása átnyúlik a következő évekre is, mivel a lombvesztés a rügydifferenciálódást is negatívan befolyásolja.

Az előrejelzéssel, védekezéssel kapcsolatban Szabó Árpád hangsúlyozta: év közben az atkanépességre jellemző, hogy egy időben minden fejlődési alakja előfordul, aminek körülbelül felét a tojások teszik ki, a mozgó alakok aránya 10-20% körüli. Szabad szemmel a kifejlett egyedek érzékelhetők, a lárvák, pláne a tojások viszont nem láthatók. A kezelés módjának, idejének megválasztásához azonban a populáció tényleges nagyságát, összetételét ismernünk kell, ami gyakorlatilag mikroszkópos levélvizsgálattal megoldható. A védekezések akkor lehetnek eredményesek, ha a felszaporodás kezdetén elvégezzük őket: irányadó küszöbértékként az előadó az öt egyed/levél állománynagyságot nevezte meg.

Szabó Árpád egy laborvizsgálatról is beszámolt, amelyben takácsatkák elleni kezeléseket értékeltek. Az eredmények új megvilágításba helyezik az Envidor és a Movento készítményeket. Bár a két termék rokon hatóanyagokat tartalmaz, korábban mégis több tulajdonságban (növényen belüli mozgás, atkaölő hatás) elérően ítélték meg ezeket. A kontakt szerként nyilvántartott Envidor a levélben transzlamináris mozgást mutatott, tehát mély hatású szerként viselkedett. 
A Movento a vizsgálatban az Envidort megközelítő tojásölő hatással bírt, és jó hatékonysággal irtotta a takácsatkák lárváit, nimfáit is. Az azonban mindkét termékről ismét beigazolódott, hogy nem való a kifejlett nőstények elleni védekezésre.

Változások a Movento esetében

Hegyi TamásHegyi Tamás
fejlesztési menedzser

 

A Movento rovarölő készítmény több en--gedélyokirat-módosításon, illetve sikeres újraengedélyezésen is átesett. A készítmény felhasználásában ezek változásokat hoztak, amelyekről Hegyi Tamás fejlesztési menedzser számolt be.

A Movento felhasználási engedélyét az alma, a körte és a káposztafélék mellett további kultúrákra is kiterjesztették:

• 
csonthéjas gyümölcsökben (őszibarack, kajszi, szilva, cseresznye, meggy) felhasználható levéltetvek, pajzstetvek ellen,
• 
szőlőanyatelepeken szőlőgyökértetű, kabócák ellen,
• 
hajtatott szamócában levéltetvek, szamócaatka, liszteske ellen,
• 
köszmétében, ribiszkében és áfonyában levéltetvek, gubacsatkák, pajzstetvek ellen,
• 
hajtatott zöldségfélékben (paprika, 
paradicsom, uborka) levéltetvek, trip-szek, liszteske, takácsatkák ellen,
• 
dísznövényekben levéltetvek ellen.

A készítmény sokrétű felhasználásából az előadó kiemelt néhányat, és hasznos tanácsokat adott a kezelés technológiába illesztését, időzítését, módját tekintve. A körte és annak veszélyes kártevője, a körtelevélbolha nem újonnan került be a készítmény engedélyokiratába, mégis megér néhány gondolatot. Hegyi Tamás hangsúlyozta: bár a Movento felhasználása virágzás után javasolt, a körtelevélbolha elleni védekezés hamarabb kezdődik! 
A korai kezelések biztosítják a kártevő-populáció szinkronizálását, hogy a Movento készítménnyel a rá érzékeny lárvaállapotot célozhassuk meg. A korai kezelésekre használhatók olajos készítmények a lemosáskor, Envidor sárgatojás-állapotban, Alsystin a fiatal lárvák ellen.

A csonthéjasokban való felhasználásból kiemelte:

• 
A szilvában, kajsziban károsító hamvas szilvalevéltetű erős viasztermelése miatt gyakorlatilag morfológiai rezisztenciával rendelkezik, ami a rovarölő kezelések hatékonyságát igencsak lerontja. A Movento megoldást jelent erre a problémára is, akárcsak cseresznyében a fekete cseresznye-levéltetű ellen.
• 
A pajzstetvek (eperfapajzstetű, kaliforniai pajzstetű, közönséges kagylós pajzstetű) elleni védekezésben szintén jó eredménnyel használhatjuk 
a Moventót. Ezeknél a kártevőknél 
a lárvarajzást kell megcélozni.
• 
A bogyós gyümölcsű növények közül az előadó a szamócát emelte ki, mivel a szamócaatka ellen kiváló hatékonyságú szer került a termelők kezébe. 
A Movento nem taglózó szer. Felszívódó, szállítódó hatóanyagát a kártevők a növényből veszik fel, így a kezelés eredménye egy hét után látható, viszont a hatástartama hosszú.

Luna termékek gyümölcsösben

Gáspár GergelyGáspár Gergely

 

A Luna termékek felhasználási területeit Gáspár Gergely és Kleofász Mátyás ismertette. A Luna Experience sokoldalú készítmény (számos kultúrában, több betegség ellen), amely a kezelt felületen és az új növekményben is védelmet ad. 
A fiatal termék ennek köszönhetően nagy népszerűségre tett szert, és stabil technológiai elemmé vált a gyümölcsösök növényvédelmében. Az almatermésűek betegségei között a Luna Experience egyik erőssége a lisztharmat elleni ki--emelkedő hatékonysága. A kezelést már piros bimbós állapotban el kell végezni, és erős fertőzésnél a Luna Experience-kezelést meg kell ismételni, lehetőleg két héten belül. Bevethető varasodás ellen is, kontakt fungicidekkel kombinációban (Antracol, kaptán, ditianon): blokkolja az induló fertőzést, és antisporuláns hatásának köszönhetően a szekunder fertőzés mértéke is lényegesen lecsökken. 
A csonthéjasültetvényekben – 2016-tól már szilvában is – kiváló hatékonysággal használhatjuk levélbetegségek, továbbá virág- és gyümölcsmonília ellen.

A Luna Privilege készítményt az előadók elsősorban a gyümölcsön fellépő betegségek, tárolási betegségek elleni védelemre ajánlották a gazdák figyelmébe. Hangsúlyozták: időben végezzük el a kezelést, mivel a kórokozók már a gyümölcsszíneződés idején is jelen vannak, és a fertőzésnek akkor tudjuk elejét venni, ha az éréskor aktivizálódó gombát a gyümölcs viaszrétegében várja a fungicid. 
A Luna Privilege használatával hatékonyan visszaszoríthatók a tárolási betegségek és növelhető a pulton tarthatóság ideje.Szerző: AgrárUnió


Címkék: Bayer, gyümölcs, gyümölcs szimpózium, gyümölcstermesztők

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...