TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Drasztikusan erősödik a géppiac

Drasztikusan erősödik a géppiac

Gépesítés - 2021.06.08

Azok a kereskedők jártak jól, akik tavaly nem fogták vissza a gyeplőt Áprilisban csúcsra emelkedett az európai mezőgazdasági gépipari üzleti index. Ez azt jelenti, hogy a beérkező megrendelések alapján az EU mezőgazdasági gépgyártói további piacbővülésre számítanak. Az Erste Agrár Kompetencia Központ elemzését adjuk közre.

Az előrejelzések alapján 2020 és 2025 között 5,8 százalékos éves átlagos növekedés várható. Annak fényében, hogy a géppiac egyre gyorsuló ütemben halad a precíziós gazdálkodás és a robotizáció irányába, ezt az Erste Agrár Központ alábecsültnek tartja. Előrejelzéseik alapján erre az évre is növekedést várnak a hazai agrárgéppiacon.

geppiacfzFórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője szerint a koronavírusnak nem sikerült sarokba szorítania a magyar mezőgazdaságot. A válságállóság egyik fontos mutatója, hogy a beruházások és ezen belül a gépberuházások is tovább növekedtek. A gépforgalmazók is feltalálták magukat, hiszen a virtuális mezőgazdasági gépbemutató nem az egyetlen az elmúlt év újdonságai közül a géppiacon. Az internetre költöztek a tárgyalások, a képzések és maga a mindennapi munka egy része is. A kereskedők azonban nem egységesen reagáltak erre a helyzetre. Voltak, akik megijedtek, fizetéseket csökkentettek, visszafogták a kiadásokat, míg mások bátran készleteztek, kihasználták a kedvező beszerzési alkalmat. Utóbbiak nagyon jó évet zártak 2020-ban, hiszen a kereslet hozta a formáját. Az Erste Agrár Központ a fenti előrejelzését arra alapozza, hogy ők voltak többen – fogalmazott Fórián Zoltán.

Folyamatos növekedés

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint az első negyedévben a gépek forgalma ugyan 3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől, de az alkatrészeké 14 százalékkal tovább emelkedett. A második negyedévben már a gépek eladásai is nőni tudtak 3 százalékkal, az alkatrészeké pedig 11 százalékkal. Így az első félévi számok is igencsak sokatmondóak: a gépek forgalma elérte az egy évvel korábbi szintet, az alkatrészeké pedig 12 százalékkal tovább emelkedett. Erre jött a harmadik negyedév, amelyben a gépeladások értéke 8, az alkatrészeké 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az első három negyedév tehát 3 és 9 százalékos bővülést hozott. Az utolsó negyedévben tovább élénkült a piac, így összejött az újabb csúcsdöntés. Mint ahogy az érdekes módon minden évben megtörténik, a november csendes volt, megágyazva a pörgős de­cembernek, ami összefügghet a támogatási előlegek kifizetésének ütemezésével. 2020-ban a piac 256,1 milliárd forintra nőtt. Fórián Zoltán hangsúlyozza: mindez a pandémia mellett a fagyok, az aszály és az állatjárványok árnyékában történt. Ráadásul a lezárások miatt akadozott a gyártás és a szállítás is.

geppiacgraf

Mindezek következménye áremelkedés volt, ami meghatározónak bizonyult a piacnövekedésben, hiszen az eladott mennyiség nem nőtt. Az új gépek és berendezések piaca 5,3 százalékkal, 10 milliárd forinttal 193 milliárdra, az alkatrészeladások még ennél is nagyobb mértékben, 13,5 százalékkal nőttek. A piacbővülés nem utolsósorban annak is köszönhető, hogy emelkedett a nagyobb gépek aránya. Külön magyarázatot nem igényel, hogy egy 320 LE feletti traktor vagy egy kombájn mennyivel nagyobb súllyal esik latba a statisztikákban – jelezte az agrárszakértő.

Újabb csúcs a láthatáron

Az Erste Agrár Központ előrejelzése szerint a mezőgazdasági géppiac forgalma újabb csúcsra jut idén, és eléri 270 milliárd forintot. Ezt a következőkre alapozzák:

– 
az alkatrészpiac törvényszerűen emelkedik az eladott gépek vonzataként;
– 
a gazdák jövedelempozíciója évről évre javul;
– 
a hitelhez jutás feltételei soha nem voltak ilyen kedvezőek;
– 
a pályázatok támogatják a komplex üzemi fejlesztéseket, a gépekkel együtt;
– 
a precíziós gazdálkodás felé vezető úton a gépfejlesztések 
egymást erősítik;
– 
a magyar gazda az új gépekben éli meg 
igazán gazdálkodásának eredményességét.

Fórián Zoltán ugyanakkor hozzátette: a si­kerhez messze nem elegendő a kereskedő. A vevő az, aki immár tartósan növekvő keresletet támaszt a mezőgazdasági géppiacon. Az elmúlt év fényesen bizonyította, hogy ez a kereslet mennyire szektorfüggő, hiszen míg a szántóföldi növénytermesztők sikeres évet zártak, ez koránt sem mondható el például a kertészekről. Ezt támasztja alá a nagy kombájnok és traktorok keresletének növekedése is. A szolgáltatás magas színvonala ehhez nélkülözhetetlen, az alkatrészek és a szerviz iránti kereslet még olyan szektorokban is emelkedett, ahol kevesebb új gép talált idén gazdára.

Cél a hatékonyságnövelés

Fórián Zoltán elmondta azt is: interjúi során azt tapasztalta, hogy számos kereskedő maga is csodálkozik a gépberuházások lendületén. A szakértő szerint a gazdatársadalom megértette, hogy ilyen kedvező kombinációja a támogatásoknak, kamatkörnyezetnek, piacnak talán sosem lesz többé. Másik oldalról pedig – a többi között – a gyenge forint, a munkaerőhiány, az átlagéletkor, a növekvő koncentráció, a következő KAP bizonytalanságai szorítják a hatékonyság növelésének irányába a gazdákat. Meggyőződése, hogy helyesen gondolkodnak a gazdálkodók. „Jó visszajelzés ez a javuló szemléletről – fogalmazott. – Mi magunk is folyamatosan arra ösztönözzük ügyfeleinket, hogy gyorsítsák versenyképességi beruházásaikat.”

Fórián Zoltán hangsúlyozta: mindez 
a folyamatosan emelkedő gépárak ellenében történik, amit a tartósan gyenge és gyengülő forint ugyanúgy mozgat, mint a többi költségemelő tényező (például szállítás, munkabér). „Itt azért a tavalyi tavaszról meg kell emlékeznünk nemzetközi szinten is – emelte ki. – A lezárások miatt több gépgyár nem üzemelt egy ideig, és ez zavart okozott a kínálatban, készletakciókat indukált, és emelkedő pályára tette az árakat. A másik piaci reakció a felhalmozás volt. A gazdák próbálták beszerezni az olyan alkatrészeket, anyagokat, eszközöket, amelyek hiánya fennakadást okozhat a betakarítás, a napi munka során. Ráadásul ezekért maguk mentek el a forgalmazóhoz, mivel a kiszállítások a járvány miatt lelassultak. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a gazdák gépvásárlási kedvére az időjárás van nagyobb hatással. Amíg az aszály borzolta az idegeket, a vásárlások is szinte leálltak. Tehát nemcsak a mezőgazdaság, hanem a mezőgazdasági géppiac is időjárásfüggő.”

De vajon megállítható-e a mezőgazdasági gépkereskedelem koncentrálódása? Fórián Zoltán szerint úgy tűnik, hogy nem. Az AKI adatai szerint jelenleg a három legnagyobb piaci szereplőé a piac mintegy 54 százaléka, a tíz legnagyobbé 69 százalék. És ezek a számok lassan, de tartósan emelkednek, tavaly például mindkét szám 4 százalékponttal. Ez azt is jelenti, hogy szűkül a nagyok alatti élettér, ahogy sűrűsödik ott 
a mezőny, úgy fogy a levegő.

Erősödő hazai gépgyártás

Jelenleg több mint 150 vállalkozás foglalkozik Magyarországon mezőgazdasági gépgyártással. Piacaik leginkább külföldön vannak. Ez azt jelenti, hogy nagyobb rendszerek beszállítóiként is sikeresek, részegységek gyártóiként a térségben nagyon fontos szerepet töltenek be. Ugyanakkor viszont ezek a cégek fontos elemei a hazai igények ellátásának is. Ezt a funkció­jukat a járvány és 
az ezzel járó szállítási gondok, gazdasági válság, fogyasztói, 
felhasználói gondolkodás fejlődése tovább erősíti. Az Erste Agrár Központ arra számít, hogy a hazai gépipar együtt fejlődik a géppiaccal, ami szép perspektíva. A kormányzat pedig nemcsak korábban az Irinyi-tervvel, hanem most a válságprogramok eszközeivel is próbálja ezt támogatni.

Tartósan bővül a lízingpiac

Az egyre nagyobb értékű gépek beszerzésénél a gazdálkodók egyre nagyobb arányban vesznek igénybe finanszírozási konstrukciókat a támogatások mellé. A gépkereskedők továbbra is gyakran találkoznak készpénzes gépvásárlásokkal, de a lízing használata azért már jóval gyakoribb – fejtette ki Fórián Zoltán, hozzátéve, hogy a támogatással vett gépek száma is rohamosan csökken. Nem várnak már a fejlesztéssel a támogatásokra, ami szintén nagyon kedvező képet fest a magyar gazdák gondolkodásáról. Az AKI Pénzügyi Hírlevele szerint tavaly – folytatva ötéves folyamatos bővülését – 10,5 százalékkal, 215,4 milliárd forintra bővült a mezőgazdasági lízingpiac állománya. Ennek csaknem negyede (23,2%) immár használt gép, amelyek állománya 10,2 százalékkal nőtt az előző évihez képest, szemben az új gépek lízingállományának 7,5 százalékos emelkedésével – ismertette.

Az Erste Agrár Központ előrejelzése szerint a mezőgazdasági gép­piac forgalma újabb csúcsra jut idén, és eléri a 270 milliárd forintot.

A géppiac jelenlegi helyzetét és a várakozásokat Fórián Zoltán az alábbi öt pontban foglalta össze:

• 
A járvány nem rengette meg az agráriumot, a géppiac is legfeljebb bővülési lendületéből vesztett átmenetileg. Az Erste Agrár Kompetencia Központ előrejelzése szerint 
a mezőgazdasági géppiac idén is folytatja értékbeli bővülését, ami mögött egyre kevesebb, de nagyobb értékű gép van. Előrejelzésük szerint a mezőgazdasági géppiac forgalma idén eléri a 270 milliárd forintot.

• 
Ebben az árak jelentős emelkedése mellett az egyre nagyobb méretű, fejlettségű gépek arányának emelkedése is szerepet játszik.

• 
Egyre kevesebb a készpénzes vásárlás, a támogatással vett gép, ellenben bővül a hitel- és lízingpiac. A támogatásoktól való függőség csökkenése egészségesebb agrotechnológiai szerkezetet eredményez. Ugyanakkor a támogatott hitelkonstrukciók aránya nő a géppiacon is, de ezek is inkább 
a szerkezet javulása felé hatnak. Növekszik a digitalizáltság, 
a precíziós gazdálkodás eszközeinek beszerzése.

• 
A gépfejlesztések a precíziós irányt és az energiahatékonyságot célozzák. Mindig csiszolnak a kényelmen, funkcionalitáson, de a legközelebbi áttörés akkor jöhet, ha az elektromos hajtás eléri a műszaknyi kapacitást.

• 
Felértékelődött a készletezés. Jól jártak azok a kereskedők, akik kihasználták a tavaly tavaszi piaci megtorpanást, és jó áron bővítették kínálatukat.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Szerző: AgrárUnió

Címkék: mezőgazdasági gépek, géppiac, mezőgéppiac, mezőgazdasági gép­piac
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Átalakuló erősorrend a napraforgó gombabetegségeinél – ...

Szántóföldi növénytermesztésünk a folyamatos változás korát éli! Nem csupán a piaci viszonyokhoz kell ...