TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Okos gépek kora

Okos gépek kora

Agrárgazdaság - 2021.01.01

A mezőgazdaságban – a változó körülmények miatt – egyre több termelő választja az intenzív technológiákat. Ehhez korszerű, 
a korábbinál okosabb géppark szükségeltetik, ugyanakkor a beruházás gyorsabban megtérülhet, és hosszabb távon hozzájárul 
az agrárágazat eredményességéhez.

A mezőgazdaságot is próbára tette a 2020-as esztendő, ám 
a szántóföldi növénytermesztés a nehézségek, a Covid 19 ellenére jó évet zárhat. De mit mutatnak a számok, országos adatok? 
Mi a helyzet a mezőgazdasági gépek piacán?

Kukoricarekord

A búza, a kukorica és az őszi árpa is magas hozamokat ért el idén hazánkban; rekordközeli, 5,37 tonna/ha az őszi búza, 8,656 tonna/hektárral rekord a kukorica országos termésátlaga, és az őszi árpáé is csak egyszer volt magasabb, mint a mostani, hektáronként 5,65 tonnás átlag. A tavaszi aszály a legjobban a repcét viselte meg. Az Agrárminisztérium sajtóirodája szerint minderről a betakarítási koordinációs bizottság november végi ülését követően Feldman Zsolt, az agrártárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszélt. Elmondta, a kihívások ellenére a szántóföldi növénytermesztés idei eredményei kifejezetten kedvezőek, a kukoricahozammal történelmi rekordunk is megdőlt. Az országos termésátlag a tavalyi értéket 7,4%-kal, az elmúlt öt év átlagát pedig 14,5%-kal haladja meg. Az idei kukorica-össztermés várhatóan 8,3 millió tonna körül alakulhat, ami átlagosnál nagyobb mennyiség. Napraforgót 613 ezer hektárról takarítottak be, 2,84 t/ha hozammal 1,74 millió tonna termett. A szója betakarítása is befejeződött, 59 ezer hektárról 2,72 t/ha hozammal 161 ezer tonna termett.

Aki tud és akar, beruházhat, 
és most lényegesen egyszerűbb
is tőkéhez jutni.


Géppiaci statisztika

A gépgyártásra is hatással volt a járvány, a mezőgazdasági gépek piacának forgalma megtorpant idén tavasszal, de júniustól élénkült a kereslet – adta közre november 30-án a mezőgazdasági gépek forgalmáról gyűjtött legfrissebb, 2020. január–szeptemberi adatait a NAIK AKI a mezőgazdasági gépforgalmazást összegző statisztikai jelentésekben. A keresletre egyre inkább jellemző, hogy a vevők meghatározó szakmai szempontok – korszerűsítés, innováció, klímaváltozás – miatt szánják rá magukat a beruházásra. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások gépparkmegújításra idén januártól szeptember végéig 138,7 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket, ami 3 százalékos növekedést jelent 2019 hasonló időszakához képest.

A legtöbbet erőgépekre költöttek a gazdák; ez tette ki a vizsgált időszakban a mezőgazdaságigép-beruházások összértékének 58 százalékát. A nagyobb értékű traktorokat vásárolták, a legnagyobb részarányt továbbra is az 50–100 LE-s könnyű univerzális kategória képviselte – áll a NAIK AKI Statisztikai jelentésben. Négy százalékkal nőtt a gabonakombájn-piac forgalma 2020 első kilenc hónapjában, 228 új arató-cséplő gép talált gazdára. Megugrott a kereslet az adapterek iránt; a kombájnokhoz 66 százalékkal több napraforgó- és 22 százalékkal több kukoricabetakarító adaptert szereztek be a termelők, mint amennyit 2019 hasonló időszakában vettek.

A növényvédő gépek iránti kereslet 4 százalékkal, a tápanyag-kijuttató gépek forgalma 15, vetőgépek forgalma 10 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest. A talajművelő gépek összértékesítése 12 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi eladásoktól, a gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti igény ugyanakkor 45 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékesítést. Csaknem másfélszeresére nőtt a kereslet az öntözőgépek iránt, 4,1 milliárd forint értékben telepítettek lineáris rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket.

okosgepek1

Elsősorban a traktorok

A mezőgazdasági gépkereskedelem alakulásáról Harsányi Zsoltot, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetőjét ezúttal mint a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnökét kérdeztük.

– Egy elég nehéz és erőt próbáló évet zárunk lassan. Igen gyorsan kellett a néha teljesen váratlan körülményekre reagálni, viszont mindig sikerült a jó megoldást megtalálni, mert a piaci tendenciák ezt mutatják – fogalmazott Harsányi Zsolt. – A mezőgazdaág a vírus okozta helyzetben alapvetően szerencsés ágazat volt, mert az étkezés alapdolog. Kenyér és tej kell. Ennek tudható be, hogy a karantén miatti tavaszi megtorpanás után az év második fele kedvező képet mutat, és várhatóan elérjük az elmúlt évi árbevételt. Elsősorban a traktoreladások alakultak jól, illetve az őszi betakarításhoz, egyéb őszi munkákhoz használatos munkagépek. Az újtraktor-eladások a statisztikák szerint októberben még meg is haladták 2018 és 2018 ugyanezen időszakának eladási számait. Ennek az is 
az oka, hogy az NHP-hitelek­­kel elég könnyű forráshoz jut­­ni, ezáltal beruházni. Aki okosan gazdálkodik, az bá­­­tor, most vásárol, pontosan azért, mert a helyzet bizonytalan.

– Milyenek a piaci kilátások, miben érezteti hatását a legsúlyosabban a Covid-járvány? Mit tapasztalnak Önök egyfelől a gyártók, másfelől az ügyfeleik, a gazdák, termelők körében?

– A piaci kilátásaink jók. Ezt már most kijelenthetjük. A termés átlagos, a néha szélsőséges időjárás ellenére is közepes. Sajnos sok a „vízkár”, van, ahol a víz az úr. Érdekes, hogy ebben a viszonylag kicsi országban is nagy eltérések mutatkoznak, mert vannak kiváló betakarítási eredményeket mutató térségek is. A terményfelvásárlási árak elég kedvezőek. Az állattartóknak azonban nem kedveznek a mostani viszonyok, ők is a pandémia okozta helyzet egyik vesztesei. Mint említettem, az okosan gazdálkodók nyereségesen jöhetnek ki ebből a látszólag nehéz szituációból. Növelik a hatékonyságot azzal, hogy például a szántóföldi munkákat a klímaváltozás miatt szűkülő optimális időablakban végzik el. Ehhez viszont szükség van jó, precíziós, hatékony, megbízható gépekre, az ehhez kapcsolódó szakszerű szervizhálózatra. Aki tud és akar, beruházhat, és most lényegesen egyszerűbb is tőkéhez jutni. A beruházási kedv magas, és bízunk abban, hogy ez így is marad. A gyártók felkészültek, képesek az egyre fokozódó igényeket nagyobb, korszerűbb gépekkel kielégíteni. Ez mind a gazdák, mind a mezőgazdaságigép-kereskedők számára megnyugtató, és pozitív jövőképet ad, erre pedig most igen nagy szükség van.

Emelkedő terményárak

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Agrárgazdasági Kutatóintézet – NAIK AKI – 2020. november végi statisztikai jelentése (Agrárpiaci jelentések, gabona és ipari növények) arról ad számot, hogy a NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az egy évvel korábbinál 13 százalékkal magasabb, áfa és szállítási költség nélküli termelői áron, átlagosan 59,4 ezer forint/tonnáért kereskedtek az étkezési búzával november második hetében. A takarmánybúza 57,8 ezer forint/tonna áron (+20 százalék) forgott ugyanekkor. A takarmánykukoricát november második hetében 55,6 ezer forint/tonna termelői áron adták-vették, ez 34 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi árszintet. A repcemag áfa és szállítási költség nélküli termelői ára az egy évvel korábbihoz képest 17,5 százalékkal 137,1 ezer forint/tonnára emelkedett. Az előző évinél csaknem 30 százalékkal magasabb, áfa és szállítási költség nélkül átlagosan 131,7 ezer forint/tonna volt november második hetében a napraforgómag termelői ára (magas olajsavas napraforgómaggal együtt)
Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, géppiac, intenzív gazdálkodás, terményárak, kukoricarekord
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Dopping a napraforgónak, avagy a Biotrinsic™ i280 FP ...

A KITE Zrt. innovatív fejlesztéseinek kiemelt területe az új, biológiai növényvédelmi és növényi vitalitást, ...