TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
 Petőfi körtefája

Petőfi körtefája

Hírek - 2023.04.20

Hargita tisztásától a tündérkertig, hamarosan több mint kétszáz helyen ehetünk Petőfi híres körtefájának gyümölcséből.

Hirdetés

A székelykeresztúri Gyárfás-kúria udvarán található Petőfi körtefájaként elhíresült fa arról nevezetes, hogy a költő a halála előtti utolsó estéjét töltötte itt, ennek a fának az ágai alatt, mely egészen az 1960-as évekig élt. Talán még a széltől is óvták, kerítést állítottak, kopjafákon emlékeztek meg a híres, „utolsó tanúról”, de az idő vasfoga, végül ezt a fát is felemésztette. 1969.-ben a szabadságharc évfordulójára való megemlékezésként, egy körtefa csemetét ültettek a kertbe, de ennek semmi köze nem volt Petőfi fájához. Végül 2017.-ben sikerült az eredeti körtefa leszármazottjait is beültetni a Gyárfás-kúria udvarába Hatos György főkertész segítségével.

A kúria épületében az ötvenes években kórházat rendeztek be, belgyógyászattal, gyermek és tüdőgyógyászati osztállyal. Utóbbiban kezeltette magát többször is nagykedei Farkas Ferenc, aki szabadidejében szívesen kertészkedett, és nagy tisztelője volt Petőfinek. A kúria udvaráról az akkor még élő eredeti körtefáról oltóágat vágott magának, melyet a saját kertjében fel is használt, megmentve a későbbi generációknak a fa genetikai mintáját. A nagykedei háza udvarán lévő körtefa, melyre ráoltotta az eredeti kálmánkörte fát, még most is él, de idős kora miatt, már egyik fele kezd kiszáradni. Erről a fáról Magyarország különböző településeire is került már oltóvessző, és Erdélyben is szép számmal megtalálhatóak már a fa klónjai. Mindennek azért van jelentősége, mert ugyanazt a körtét szedhetjük, és ízlelhetjük meg, mint Petőfi annak idején, amely hozzájárul a Pefőfi kultusz éltetéséhez, fenntartásához.

Petőfi körtefájának öröksége sok kertészt, pomológust tovább gondolkodásra késztetett, így került egy oltvány a pórszombati Tündérkertbe. Ezt az újra szaporított oltványt kaphatja meg, bármely közösség, amely Gyümölcsoltó Boldogasszony napjáig, március 25.-ig csatlakozott a felhíváshoz, mely a költőt ünnepli a Magyar Kultúra Alapítvány szervezésében. Mindössze annyit kértek a közösségektől, hogy gyűjtsék össze saját régiójuk legjobban az adott tájegységet jellemző gyümölcsfáit, és a hozzájuk kapcsolódó dalokat, történeteket, legendákat, ételeket. A beküldőknek az eredeti körtefa oltványát adják ajándékba, de hozzá lehet jutni más oltványokhoz is, melynek leírását Ambrus Lajos írónak köszönhetjük.

A felhívásra nagyjából kétszázan jelentkeztek, a csemetéket pedig április 20.-ától fogják megkapni a jelentkezők.  A beküldött anyagok közt, sok őshonos gyümölcsfát és a hozzájuk tartozó hiedelmeket, szokásokat, dalokat ismerhettek meg a kiírók, sőt a lekvárfőzéstől, a selyemhernyó tenyésztésig, a rettenetes filoxéra járványon át még egyes települések körüli vadkörtefákról és erdei gyümölcsökről is kaptak összeírásokat.Címkék: petőfi, körte, körtefa
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vigyázz, kész, rajt: kezdődhet az állattartó telepek ...

Új KAP, új remények, változó pályázati feltételek és lehetőségek