TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
Ez a gabona jó válasz lehet a szárazságra: 2023 a köles éve

Ez a gabona jó válasz lehet a szárazságra: 2023 a köles éve

Hírek - 2022.12.18

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2023-at a köles nemzetközi évének nyilvánította. A szakemberek úgy vélik, hogy a köles hamarosan a mindennapi étrend szerves részévé válik az egész világon, ugyanis rostban gazdag, gluténmentes, fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.

A köles igazán sokoldalú alapanyag, noha még nem örvend akkora népszerűségnek, amekkorát érdemelne - ám az ENSZ szerint ez néhány éven belül meg fog változni. A kölest megfőzhetjük és a rizshez hasonlóan köretként tálalhatjuk. Liszt formájában gluténmentes sütemények, muffinok, kenyerek és tészták készítéséhez is használható. Müzlik alapja, turmixok összetevője és kásák kiegészítője is lehet.

Az egészségügyi szakértők a "következő quinoaként" emlegetik a kölest, ami valójában nagyságrendekkel felülmúlja elődjét. A köles ugyanis sokoldalúbb, mint a quinoa, ráadásul több egészségügyi előnye is van. Emellett a környezet szempontjából fenntartható.

A köles – mely hagyományos élelmiszer Afrikában és Ázsiában - képes kielégíteni az átlagember szinte összes táplálkozási és egészségügyi szükségletét. Gazdag vasban és cinkben, gluténmentes, alacsony glikémiás indexű, háromszor annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej, ráadásul rengeteg fehérje is van benne.

Ennek ellenére a Trópusi Nemzetközi Növénykutató Intézet (ICRISAT) és az Indiai Köleskutató Intézet (IIMR) szerint étrendet átalakító mozgalmakra van szükség ahhoz, hogy a köles olyan népszerűvé váljon, mint a quinoa.

A köles a késő bronzkorban jelent meg a mai Franciaország és Svájc nyugati részén élő emberek étrendjében. Az ellenálló gabona termesztése az Európában akkoriban uralkodó szárazságra adott válasz lehetett. A fogak és csontok biokémiai elemzéséből kiderült, hogy míg a kora bronzkorban árpa és búza szerepelt az emberek ételei között, a késő bronzkortól már megjelent a köles is, ez az Ázsiából származó növény, amely főként száraz környezetben növekszik.

A humán táplálkozáson kívül az állattenyésztésben is nagy jövő előtt áll, az egész növényből – zölden lekaszálva – nagy tömeget adó, ízletes szenázs, vagy széna készíthető. A köles esetében a fuzáriumfertőzés és az ebből eredő toxinszennyezés kockázata minimális, rendkívül gyors fejlődésével pedig lehetővé teszi a termőföld jobb kihasználását. A vetésforgóba könnyen beilleszthető növény.

Címkék: köles, szenázs, táplálék
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Egy cserépnyi bűbáj – Hogyan bánjunk muskátlink elszáradt ...

A muskátli maga a csoda! Ha kellő törődést kap, éjt nappallá téve azon fáradozik, hogy virágaival tavasztól őszig ...