TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
A dinnye világpiacán terjed a bio és az online vásárlás

A dinnye világpiacán terjed a bio és az online vásárlás

Hírek - 2021.11.02

Hullámzóan alakult a dinnye világpiaca ebben a szezonban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kitekintéséből kiderül, hogy nyugaton az online vásárlások aránya is nő.

A COVID-19 világjárvány továbbra is hatással van az értékesítésre, mivel sok vendéglátó-ipari vállalat világszerte nem éri el a járvány előtti működési szintet, ami befolyásolja az ágazat keresletét. Egyes országokban a logisztikai problémák továbbra is befolyásolják az importot, ami felfelé hajtja az árakat. Az európai országokban az időjárás miatt is csökkent az a kereslet a dinnye iránt, mivel a dinnye sok fogyasztó számára hagyományosan nyári csemege.

Németországban a kereslet idén viszonylag gyenge volt, ami részben az időjárásnak köszönhető. Augusztus óta nehézkes az értékesítés. A török beszállítók részéről is erős a verseny, akik sokkal alacsonyabb áron kínálják a görögdinnyét. A sárgadinnye önmagában nem annyira fontos az éttermek számára, csak a nyári hónapokban. A kiskereskedelemben azonban még mindig van kereslet, de az otthoni munka miatt kevesebben vásároltak. A mézdinnye iránti kereslet kissé növekszik, általánosságban elmondható, hogy az árak meglehetősen stabilak.

Olaszországban a dinnye- és görögdinnye-termesztés 2021 egész nyarán erős volt. A görögdinnye esetében az árak általában alacsonyan maradtak, mert a kínálat mindig folyamatos volt, és meghaladta a keresletet. Csak néhány kategória, például a mini görögdinnye vagy a felismerhető márkájúak értek el jobb eredményeket. A 2021-es szezon végén magasabb árakra lehet számítani, amikor a készletek az előrejelzések szerint már csak néhány napig tartanak ki. Olaszországban eddig 2 millió család vásárolt bio görögdinnyét, ez a tavalyi évhez képest meglehetősen stabil. 2,7 millió olasz család pedig bio sárgadinnyét vásárolt (+19,4% a két évvel ezelőttihez képest). Jelenleg Olaszországban a dinnyevásárlások 4,2%-a történik online.

Spanyolországban egy nehéz dinnye- és görögdinnye kampány ért véget a Castilla–La Mancha régióban pár hete, a sárgadinnyét alacsony, a görögdinnyét katasztrofális árak jellemezték a termőterület növekedése és az export hiánya miatt. Tavaly a régió rekordot ért el, a görögdinnye 40%-át exportálták, míg idén ennek a fele került kivitelre, elsősorban az európai hideg és esős időjárás miatt. 

Dél-Afrikában a sárgadinnyét jelenleg Limpopo tartomány északi részén takarítják be, és a betakarítás jövő év májusáig tart. Augusztustól februárig ültetik az egész éves termelés érdekében. A dél-afrikai fogyasztók általában a görögdinnyét választják a sárgadinnye helyett. A sárgadinnye belföldi fogyasztása csökkenőben van, köszönhetően a COVID-19 HORECA-ra gyakorolt hatásának, de a területek is csökkentek, habár meglenne a dinnye előnye, mivel képes elviselni a Limpopo északi részén uralkodó szélsőséges hőséget, és erős napsugárzást. Az ország északkeleti részén élő helyi dinnyetermelők számára aggodalomra ad okot a Dél-Afrikában nemrég megjelent Cucurbit Yellow Stunting Disorder Virus (sárga-levelűség vírus).

Kínában az import brazil dinnye nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A brazil sárgadinnye exportját először 2020-ban engedélyezték. A probléma, hogy nem ismerik a kínai fogyasztók, és az ára akár 200 RMB/dinnye is lehet a piacon, ami 4-5-ször magasabb a hazai sárgadinnyéhez képest, és ízre sem versenyképes. Ez ahhoz vezetett, hogy sok importőr egy rövid tesztelés után felfüggesztette az idei szezonra vonatkozó importterveit.

Észak-Amerikában stabilnak tűnik a dinnyekínálat, és kereslet is van rá. A Nogalesből származó magnélküli és mini görögdinnye mennyisége jó, és ez így is marad a jövő hónapban esedékes amerikai hálaadásig. A bio és hagyományos sárgadinnye, valamint a bio és hagyományos mézdinnye szezon kezdetét vette Mexikóban. Az észak-mexikói régióban egy kicsit hűvösebb volt, így a betakarítás némileg eltolódott, a termésmennyiség és minőség a tavalyihoz hasonlónak ígérkezik. Belföldön, Arizonában is megkezdődött a hagyományos sárgadinnye szezon.

 




Forrás: NAK/Katona Petra – Freshplaza.com, Fotó: MTI/Vajda János

Címkék: görögdinnye, sárgadinnye, dinnye, dinnyetermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

„A TALAJ ÉLETE” – Amit egy szelvény el tud mondani magáról

Országos rendezvény, számtalan helyszínen március 20.-án