Mennyi a hal ára idén karácsonyra? Mutatjuk!
Hírek - 2024.11.22
Bőséges lesz az idei karácsonyi halkínálat, nyilatkozták Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, valamint Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt., Európa egyik legnagyobb pontytermelő halászatának vezérigazgatója. Hangsúlyozták: a kedvező körülmények miatt idén is a tavalyi fogyasztói árakra lehet számítani.
Az aszályt átvészelték a halgazdaságok, így az nem befolyásolja az árakat, a gabonaárak felfutása sem volt jellemző, ezért a halak etetése sem drágult. Az év utolsó heteiben jellemzően a ponty és a szürke harcsa a slágerfajták. Pontyot karácsony előtt a fogyasztók jó 80 százaléka választja, 30 százalék körüli a harcsát keresők aránya. A fogyasztó pénztárca számára a szürkeharcsánál olcsóbb afrikai harcsa úgy 11-13 százalék, a lazac és a busa 10-11 százalék körüli átlagot tart évek óta. A legkeresettebek ára 2024-ban az előzetes nyilatkozatok alapján így alakul:
- Élő ponty: 1900 Ft/kg
- Pontyfilé: 3900 Ft/kg
- Pontypatkó: 3800 Ft/kg
- Élő bio szürkeharcsa: kb. 3500−4000 Ft/kg
Az árak alakulására több tényező hat:
- az etetési (termelési) időszak, ami márciustól októberig tart, ha túl későn kezdődik a tavaszi felmelegedés (a vízhőmérséklet +10-15 fok alatti), akkor a 7-8 hónapnyi etetés helyett csak 5-6 hónappal lehet számolni, mindez pedig hozamcsökkenést okoz
- a kánikula, az aszály idején, amikor a víz felső rétege tartósan +30 fok feletti, a párolgás akár napi 2 cm is lehet, így oxigénhiányos állapot áll be, iszapgáz szabadul fel, ezek mind halpusztulást, állománycsökkenést, végeredményben áremelkedést okoznak
- Gabona- és üzemanyagárak, munkabér alakulása is hatnak, így amennyiben az etetési időszak alatt nőnek a takarmányárak (pld. a kukorica), az drágítja a halak élelmezését. A halak ellátása, őrzése, szállítása miatt az üzemanyagár-változás és az átlagbérnövekedés fajlagos költségei a nap végén mind beépülnek az árba
- és nem szóltunk még az extrém helyzetekről, például a szállítást és/vagy beszerzést akadályozó háborúkról, vagy egy járványról, mint a COVID-19 volt; ide sorolhatók még klf. ragadozók megjelenése, pld. a védett kormoránok károkozása – a halgazdaságokban is
A fogyasztói árak idei befagyasztása talán a halfogyasztás növekedését is segíti. Ez szerencsés lenne, hiszen az európai halfogyasztási átlagtól (20-21 kiló/fő/év) mesze elmarad a hazai átlagfogyasztás (kb. 6,5 kiló/fő/év). Ráadásul az éves hazai halfogyasztás kb. 40 százaléka jellemzően a karácsonyi időszakra esik, miközben az adott év más időszakához képest átlagosan 20 százalékkal is magasabbak lehetnek egyes kedvelt fajták árai az év utolsó heteiben.
Utánajártunk, hogy valójában mennyibe kerültek 2022-ben és 2023-ban a legkedveltebb halfajták ugyanezen időszakban néhány budapesti és vidéki piacon, áruházban. Mivel élő harcsáról nem közölnek adatokat, így a táblázatokban az afrikait adtuk meg, illetve kiegészítettük a divatba jött karácsonyi kedvenccel, a lazaccal is.
Noha ez nem konkrétan a karácsonyi aktualitáshoz kapcsolódik, ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy a halászati ágazat támogatása nem kiemelkedő. Míg a környező országokban 400-700 euró/hektár, itthon kb. 100 euró/hektárral számolhatnak a gazdálkodók. Összességében ez is alakítja az árakat.
A nyomott összegű támogatás mellett a halászati ágazatot – mint minden ágazatot a mezőgazdaságban – nyomja a klímaváltozással járó jelenségek megszaporodása, ami összességben az őshonos fajták arányának átrendeződésével jár együtt. A kánikula miatti vízfelszín-felmelegedés és ezen keresztül oxigénhiány. De itt van a kék alga nagy tömegben való megjelenése, ami óriási mennyiségben köti meg a nitrogént. A keszegből, csukából kevesebb lehet, mert nem szeretik a meleget, a harcsa és a ponty viszont igen, így valószínűleg a természetes vizekben több lesz belőlük.
De hogy visszakanyarodjuk a karácsonyi készülődéshez, örök kérdés: hogyan ismerhetitek fel a friss halat?
A friss hal csillogó bőrű és víztiszta nyálka borítja, húsa ruganyos. A friss édesvízi halaknak (a halgazdaságban nevelt is) tópart, a tengerieknek sós, tengerpart illata van. Egész hal esetében érdemes megnézni a kopoltyút: a kedvelt fajták esetében a rózsaszín lesz a nyerő. A friss halat a felhasználásig (2-3 nap) jégen/jégakkun érdemes tárolni, zárt dobozban, de úgy, hogy az olvasással keletkezett víz ne érintkezzen a hallal.
Címkék: halIsmét visszatér régi jó „barátunk” az elektronikus ...
Väderstad növeli a Spirit gabonavetőgépek kapacitását
Elmarad a januári AgrárgépShow, de az AGROmashEXPO meg lesz ...
Weidemann T4512 teleszkópos rakodógép – A telep szíve, lelke, ...
Vadkár jogi esetek – Amikor az igazságszolgáltatást felváltja a ...
A minőségi búzatermesztés lehetőségei és kihívásai
A kalászos gabonák őszi gyomosodásáról – Gyomfajok ...
Ismét a legjobbak között: Az RWA elnyerte a Business Superbrands ...
Ilyen még nem volt – megadóztatják a tehenek szellentését
Javában tart a tavaszi vetőmag szezon – Újdonságok az RWA ...