A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Újdonságok a nemesítésben 
és a növényvédelemben

Növényvédelem - 2019.08.23

Corteva Agriscience szántóföldi bemutatók Három nagy hagyományokkal rendelkező, innovatív cég (a DuPont, a Dow AgroSciences 
és a Pioneer) egyesüléséből jött létre a Corteva Agriscience. A hosszú egyesülési folyamat 
ez év júniusában zárult le.

Újdonságok a nemesítésben 
és a növényvédelemben


Bár a létrehozó vállalatok már a tavalyi évben is szorosan együttműködtek, az idei szántóföldi bemutatókon formálisan is egy vállalatként jelenhettek meg 
a nagyközönség előtt. A Corteva-alapítók hagyományaihoz híven a rendezvénysorozat öt helyszínének valamelyikére ellátogató gazdálkodók számos új növényvédelmi megoldással és hibriddel találkozhattak a már bevált technológiák mellett.

Innovációra berendezkedve

A Corteva – folytatva az alapító vállalatok hagyományát – eltökélt az innováció mellett. Ez teszi lehetővé, hogy termékei, szolgáltatásai megfelelhessenek a jelen és a jövő kihívásainak – mondta Rikk István marketingvezető. Az alapvető cél a gazdálkodók és a különféle élelmiszereket fogyasztók életminőségének javítása. Ehhez egyre hatékonyabb termesztéstechnológia, valamint fokozott élelmiszer-biztonság szükséges, és mindezeket a klímaváltozáshoz igazodva kell megvalósítani. A világ 140 országában több mint 21 000 alkalmazottal jelen lévő Corteva a cél elérése érdekében 150 kutatóintézetet és nemesítőállomást üzemeltet a világon.

Európában a Corteva vetőmag- és növényvédőszer-forgalma közel azonos értéket képvisel. A cég európai vetőmag-forgalmazásának meghatározó növényei a kukorica, napraforgó és repce, a nö­­­vényvédelmi kínálat pedig még további számos kultúrát felölel. Emellett digitális szolgáltatásokkal is kiegészítik tevékenységüket.

caszb2

Egyedi repcekínálat, új hibridek

A Pioneer-repcék képességeit mi sem jelzi jobban, mint hogy 2006-os magyarországi bevezetésüket követően, néhány év alatt meghatározóvá vált a cég a repcepiacon. A portfólió azóta továbbfejlődött, hogy minden igény kielégítésére alkalmas legyen. A külön szegmenset alkotó MAXIMUS® féltörpe repcék újabb hibridjei kerültek a kínálatba, emellett a „hagyományos” növekedésű hibridek is megtalálhatók a palettán, illetve Clearfield-repcék is választhatók a Pioneertől.
A MAXIMUS® repcék jól ismertek már a repcetermesztők körében, számos előnyös tulajdonság alapozta meg népszerűségüket, mint például:

• 
Nem hajlamosak az őszi túlnövésre.
• 
Alacsony (120-140 cm-es) állományt alkotnak, melyben a növényvédelmi kezelés is könnyebben kijuttatható.
• 
Egyöntetű a becőréteg, ezáltal jól időzíthető az állományszárítás, egyszerűbb, gyorsabb a betakarítása.

A MAXIMUS® repcéket négy hibrid képviseli a kínálatban:

• 
A PX113 Magyarország legnépszerűbb MAXIMUS® hibridje. Számos előnyös tulajdonsága közül kiemelendő a fómával, tarlórépa sárgaságvírusával szembeni ellenállósága.
• 
Az új PX128 magas olajtartalmával, kiváló termőképességével emelkedik ki társai közül.
• 
A pergés-ellenállóság javításában nagy előrelépést jelent a 2019-es év másik újdonsága, a PX131.
• 
A PR44D06 már jól ismert és továbbra is népszerű hibrid. Tulajdonságai közül kiemelendő a fehérpenésszel szembeni ellenállósága.

A hagyományos növekedésű repcéket 3 hibrid képviselte a bemutatón:

• 
A PT271 az egyik legnépszerűbb repce, nagy termőképesség, fómával, tarlórépa sárgaságvírusával szembeni ellenállóság jellemzi.
• 
A zöld száron érő PT248 magas olajtartalmával, kiváló állóképességével tűnik ki.
• 
Az új PT275 az előző generációhoz képest még nagyobb teljesítményre képes.

A Clearfield gyomirtási rendszert használó repcetermesztők számára a Pioneer ajánlata a PT200CL és az új PT279 CL.

Prémium vetőmagkezelés

LumiGEN™ néven a Corteva egy új, prémium csávázási rendszert vezetett be, mely növényvédő és biostimulátor hatású összetevőket tartalmaz:

• 
Az Integral® Pro biológiai csávázószer, melynek segítségével megelőzhetjük a talajból fertőző csírakori kórokozók kártételét. Fizikai bevonatot képez a gyökéren, fungicid hatású anyagot termel és stimulálja a növény védekezőrendszerét.
• 
A Lumiposa® rovarölő csávázószer, mely iránt a korai rovarkártevők elleni hatékonyságának köszönhetően a tavalyi bevezetését követően azonnal óriási érdeklődés mutatkozott.
• 
A Lumibio Kelta egy új típusú biológiai csávázószer, biostimulátor, amely elősegíti a gyors, erőteljes kelést és 
a biztonságos áttelelést.

Belkar™: új repce gyomirtó szer

A Corteva kínálata új gyomirtó szerrel bővül, ami egyben új hatóanyag bevezetését is jelenti a repcében. A Belkar™ nevű készítmény az őszi gyomirtási szezonban már elérhető lesz.

A Belkarban lévő új hatóanyag, az Arylex™ a kétszikű fajok széles spektruma ellen hatásos, rugalmas kijuttatást tesz lehetővé, hidegben (akár 2 °C-on) is kifejti a hatását. Levélen keresztül ható, a talajban gyorsan lebomló hatóanyag, használatát követően utóvetemény-korlátozással nem kell számolni. A készítmény másik hatóanyaga a már jól ismert pikloram.

caszb3

A Belkar™ felhasználása ősszel állománykezelés formájában lehetséges bármely repcefajtában és -hibridben. Hatásspektrumába beletartoznak a repcében problémás keresztes virágú gyomok (zsombor, tarsóka, pásztortáska), székfűfajok, ragadósgalaj, pipacs, búzavirág, gólyaorr, árvacsalánok, továbbá kapás gyomok is, mint például fehér libatop, csattanó maszlag.

A Belkar™ hatóanyagai kikelt gyomokon, levélen keresztül fejtik ki a hatásukat, bemosó csapadékra nincs szükség. 
A kezelés elvégezhető egy menetben, teljes dózisban (0,5 l/ha), a repce 6–8 leveles állapotában vagy osztott kezelésben (kétszer 0,25 l/ha) a repce 2 leveles állapotától.


Corteva-növényvédelem repcében

A Corteva átfogó gyomirtási megoldást kínál repcében. Őszi kezelésekhez, kétszikű gyomok ellen az új Belkar™, a Runway™, az Ikarus™, búza árvakelése ellen pedig 
a Perenal™ javasolt.

A három hatóanyagú Runway™ a korai gyomirtások készítménye: kijuttatható preemergensen (1,2 l/ha dózisban) és posztemergensen szik–5 leveles állományra (1,5 l/ha dózisban). Az Ikarus™ és a Belkar™ állománykezelésre használható, kikelt gyomok ellen. Amennyiben a ta­­va­­­­­szi időszakban is szükségessé válik 
a gyom­­­­irtás, arra a Galera™ javasolható.

Regulátoros kezelésekhez, a télállóság javítására a cég ajánlatában a Metkon™60 (metkonazol) gombaölő szer szerepel.

Nagy nitrogénigényű, így nagy nitrogénadagokkal nevelt kultúráknál, mint 
a repce, fontos szerep hárul a nitrogénmenedzsmentre. Az N-Lock™ hozzájárul 
a hasznosítható nitrogénformák gyökérzónában tartásához, ezzel a kijuttatott nitrogénműtrágyák jobb hasznosulásához. Felhasználható folyékony nitrogéntrágyákhoz keverve vagy szilárd műtrágyákhoz, a kijuttatást követően kipermetezve és sekélyen a talajba dolgozva.

caszb4

Kukorica gyomirtása

Egy gyomirtó szerrel szemben számos követelmény merül fel, aminek eleget kell tennie, hogy elnyerje a gazdálkodók tetszését, és megállja a helyét a ku­­koricaherbicidek piacán. Ilyenek:

• 
széles hatásspektrum és kiváló hatékonyság,
• 
rugalmas felhasználás,
• 
szelektivitás a kukoricára nézve,
• 
ne korlátozza a vetésváltást,
• 
jó ár-érték arányban legyen elérhető.

A Corteva gyomirtószer-csomagjai megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. Közülük ma már etalonnak számít a kukorica gyomirtásában a Principal® Plus Gold, melynek hatásspektruma öt hatóanyaga révén a magról kelő és évelő, egy- és kétszikű gyomokra is kiterjed. A kukorica 7 le­­­­­veles fejlettségéig kijuttatható, emellett talajon tartamhatást is biztosít.

A Principal® Plus Python™ csomag az ala­­­­pító vállalatok, a DuPont és a Dow két ki­­­­váló gyomirtó szerét egyesíti. Hatásspektruma egy- és kétszikű kukoricagyomokra is kiterjed, magról kelő kétszikűekre erős tartamhatással rendelkezik. 
A Victus® OD Python™ Flexi csomag széles hatásspektrumú, kedvező hektárköltségű kombináció. A Colombus™ egy jól ismert, prémium gyomirtó szer magról kelő és évelő kétszikű fajok ellen. Három hatóanyaga révén olyan fajok előfordulása esetén is biztos megoldást nyújt, mint a mezei aszat, szulákfélék, keserűfüvek. Egyszikűek ellen Victus® OD készítménnyel javasolt kombinálni.

Gombaölő szerek kalászosokban

Az idei május időjárása a kalászosok gombaölő szeres védelmét tette a technológia kritikus elemévé. Ennek tükrében 
a Corteva bemutatóján is figyelmet kapott a növényvédelemnek ez az eleme. A Corteva kalászosfungicid-ajánlatában a Metkon™ és a Wirtuoz® szerepel. A be­­mutatóparcellákon a kétkezeléses technológiák eredményességét tekinthették meg a rendezvény résztvevői. Az első kezelés a gyomirtással egy időben történt, a második pedig a kalászvédelmet jelentette. A kalászvédelemnél különös jelentősége van az időzítésnek és a megfelelő fedettségnek. A jó fedettséghez a kijuttatástechnikán és a permetlémennyiségen túl hozzájárul, hogy a Wirtuoz® gázosodó hatóanyagot is tartalmaz, amely 
a kalász olyan felületére is eljut, ahová nem került permetcsepp.

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: növényvédelem, szántóföldi bemutató, nemesítés, Corteva Agriscience™

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...