A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius

DuPont szántóföldi bemutató Jánoshalmán

DuPont szántóföldi bemutató Jánoshalmán

Növényvédelem - 2017.06.27

A DuPont és a Pioneer közös szántóföldi bemutatói immáron hagyományossá váltak, és egyben nagy népszerűségnek örvendenek a gazdálkodók közt. A legkorszerűbb növényvédelmi technológiákat és hibrideket bemutató rendezvények az idei évben is az ország több helyszínén várták az érdeklődőket.

DuPont szántóföldi bemutató Jánoshalmán


A DuPont jánoshalmai rendezvényén mind a négy nagy kultúra növényvédelmi megoldásai helyet kaptak a bemutatóparcellákon, a Pioneer pedig az aktuális repcekínálatát, illetve az elkövetkező években köztermesztésbe kerülő, ígéretes jelöltjeit mutatta be.

Gyorsabb, erősebb

A Granstar® SuperStar gabonagyomirtó szer 2017-ben megújult formában és összetételben, Granstar® SuperStar New néven került forgalomba. Az új termék természetesen bemutatkozási lehetőséget kapott a búzaparcellákban. A Granstar® SuperStar New csomag a három hatóanyaga közül a fluroxipirt a korábbi 
250 EC formuláció helyett a töményebb, 330 EC formulációban tartalmazza, ami egyben nagyobb hektáronként kijuttatott hatóanyag-mennyiséget is jelent. A megújult termék így gyorsabb, látványosabb és erőteljesebb hatást biztosít a gabona kétszikű gyomjai ellen.

A Granstar® SuperStar New mellett egy másik új termék, a bevezetés előtt álló Omnera® gyomirtó szer hatékonyságáról is meggyőződhettek az érdeklődők. Az Omnera® speciális, olajos diszperzió formulájú, három hatóanyagú termék, amely tartamhatással is rendelkezik. Gyors, látványos gyomirtó hatása kiterjed a gabonafélék valamennyi jelentős kétszikű gyomjára, így például a ragadós galajra, ebszékfűre, veronika- és árvácskafajokra, a herbicidtoleráns napraforgók árvakelésére, mezei aszatra.

DuPont szántóföldi bemutató Jánoshalmán


A DuPont Acanto® Plus és Wirtuoz® gombaölő szerei kétkezeléses technológiákban szerepeltek az őszi búza bemutatóparcelláin. A két termék tulajdonságai közül kiemelték:

– Az Acanto® Plus, amely egyébként nemcsak kalászosokban, hanem repcében és napraforgóban is használható, kimagasló gombaölő hatása mellett markáns zöldítő hatással is rendelkezik. A termék pikoxistrobin hatóanyagának egyedi tulajdonsága a strobilurin-fungicidek között, hogy száz százalékban felszívódik és szállítódik a növényekben.

A három hatóanyagú Wirtuoz® az elmúlt években elismerésre méltó pozíciót vívott ki magának a gabonafélék gombaölő szerei között. A széles hatásspektrumú tebukonazol, a szeptória és helmintospóriumok ellen kimagasló tudású prokloráz és a gázosodó proquinazid kombinációja megbízható védelmet biztosít a betegségek ellen. Kétkezeléses technológiában első és második kezelésre is felhasználható, hiszen a lombot károsító betegségek mellett kiváló hatékonyságú a kalász fuzáriumos betegsége ellen is.

Egyedi termékek a repcében

A repce gyomirtásában új fejezett nyitott a DuPont Salsa® gyomirtó szere, amely kiváló hatékonysággal irtja az egyre nagyobb gondot okozó sebforrasztó zsombort és más keresztes virágú fajokat. A DuPont önállóan forgalmazza, emellett azonban más gyártók is felismerték értékeit, és különféle repcegyomirtó szerekkel csomagban ajánlják a gazdáknak. Ezekben a csomagokban a Salsa® elsődlegesen a hatásspektrum szélesítéséért (például a problémás keresztes virágú gyomok irányába) és a gyomirtó hatás erősítéséért felelős.

Egy ilyen Salsa® gyomirtós kombináció kiváló gyomirtó hatásáról, széles hatásspektrumáról a jánoshalmai bemutatón is meggyőződhettek az érdeklődők.
A repcetermesztés sikerének egyik alapja a rovarkártevők elleni hatékony védelem. Erre a célra azonban a gazdálkodók – a hatóanyagok hatásmódját tekintve – a rovarölő szerek szűk szegmenséből tudnak csak válogatni. Ennek egyik sajnálatos következménye a kártevőkben kialakuló inszekticid-rezisztencia, amely a fénybogár esetében már aktuális probléma.

A DuPont Avaunt® készítménye egyedi hatásmechanizmussal rendelkezik a repce rovarölő szerei között, így nem csoda, hogy szinte berobbant a repcetechnológiába. Felhasználása a tavalyiról az idei évre több mint háromszorosára nőtt. Előnyös tulajdonságai között a DuPont szakemberei kiemelték rezisztenciatörő tulajdonságát, továbbá a piretroidokét jócskán meghaladó, 8-10 napos hatástartamát. Az Avaunt® rovarölő szernek nemcsak a hatásmódja, a hatáskifejtése is eltér a repcében használatos egyéb készítményekétől: a fénybogár táplálkozása azonnal leáll a kezelés után, pusztulása azonban napokat vesz igénybe. Ez idő alatt azonban kárt már nem okoz.

A repcében az egyedi gyomirtó- és rovarölőszer-kínálat mellett a különleges tulajdonságokkal rendelkező Acanto® Plus fugicid is figyelmet kapott a bemutatón. A kifejezetten hosszú hatástartamú termék gombaölő hatásán túl zöldítő és regulátor hatással is rendelkezik. Mint a termék ismertetésekor kiemelték: regulátor hatása elsősorban kora tavaszi kezeléskor, míg zöldítő hatása zöldbimbós állapotban kijuttatva érvényesül 
a legjobban.

Éljen a Pioneer MAXIMUS® hibridrepcék adta előnyökkel!

Egy nyár eleji bemutató jó alkalom a repcenemesítők számára, hogy megmutassák genetikáik értékeit. Élve a lehetőséggel, a Pioneer fel is sorakoztatta vezető hibridjeit és ígéretes fajtajelöltjeit.

DuPont szántóföldi bemutató Jánoshalmán

A cég képviseletében Gazdag Tamás elmondta: a Pioneer innovatív nemesítő munkájának eredményeként nagy termőképességű hibrideket tud ajánlani minden repcetermesztési technológiához. Kínálatuk zászlóshajói a féltörpe Pioneer MAXIMUS® hibridrepcék, amelyek különleges tagjai a hazai repcekínálatnak. Számos előnyt biztosítanak a gazdálkodóknak vetéstől a betakarításig:

• 
Rugalmas a vetésidejük.
• 
Ősszel nem hajlamosak szárba indulni.
• 
Alacsony termetüknek köszönhetően könnyen kezelhetők a tavaszi növényvédelmi munkák során.
• 
Megdőlésre nem érzékenyek, már 20-30 centiméterrel a talaj felett oldalhajtásokat képeznek.
• 
Kis szártömegük révén hatékonyabb, gördülékenyebb betakarítást tesznek lehetővé kis pergési veszteséggel, alacsony tarlómagassággal.

A Pioneer MAXIMUS® hibridrepcék közül az előadó kettőt emelt ki:

• 
A PR44D06 kiváló termőhely- és évjárat-stabilitással rendelkező, korai betakarítású hibrid.
• 
A PX113 két évvel a köztermesztésbe kerülése után a legnagyobb területen vetett Pioneer hibrid lett, amit többek között kimagasló termőképességének és olajtartalmának köszönhet. A PX113 gyors tavaszi fejlődésű, fómarezisztens repce.

A bemutatott „hagyományos” növekedésű hibridek közül most hármat emelünk ki:

• 
A PR46W21 a termőhelyi viszonyokat, vetésidőt tekintve rendkívül rugalmas hibrid, robbanásszerű kezdeti fejlődéssel.
• 
A PT248 robusztus megjelenésű, viszonylag magas, mégis jó állóképességű repce. Kiváló a télállósága és kimagasló olajtartalmú termést produkál.
• 
A PT271 a Pioneer „hagyományos” növekedésű” repcéinek új generációját képviseli. A középkései éréscsoport igazi nagyágyúja, amely a termékfejlesztési kísérletekben a legnagyobb terméspotenciált mutatta. Késői vetésre is alkalmas, jó állóképességű, robusztus, fómarezisztens hibrid.

A bemutatón három Clearfield® repcét is a hallgatóság figyelmébe ajánlottak 
a Pioneer kínálatából, melyek mind kiváló tulajdonságú alaphibridek herbicid-ellenálló változatai. Ezek a „hagyományos” növekedésű PT200CL, PT228CL és 
a Pioneer MAXIMUS® hibrid- repcék közé tartozó PX111 CL.

Biztonság a napraforgónak

Igazán jó napraforgóterméseket egészséges állományoktól várhatunk, amit 
a súlyos károkat okozó szár- és tányérbetegségek megelőzésével érhetünk el. Éppen ezért a DuPont szakemberei a betegségek elhárításával kapcsolatban kiemelték a prevenció jelentőségét: nem várhatjuk meg a kezeléssel a tünetek megjelenését, mert akkor már nem tudunk hatékonyan beavatkozni. A legjobb eredményt kétkezeléses technológiával érhetjük el, amihez a DuPont Acanto® Plus készítménye és Acanto® Sun csomagja is a napraforgó-termesztők rendelkezésére áll. A bemutatott technológiai ajánlásban korai kijuttatásra az Acanto® Plus 0,75 
l/ha dózisa, majd csillagbimbós állapotban az Acanto® Sun csomag szerepelt.

DuPont szántóföldi bemutató Jánoshalmán

Az Acanto® Plus és a csomag részét képező Acanto® 250 EC és Tanos® 50 DF készítmények a gombaölő hatásukon túl pozitív élettani hatással is rendelkeznek. E kettős hatás hektáronként akár 500-600 kg többlettermésre teszi képessé 
a napraforgót.

A DuPont növényvédelmi technológiákat P64LE25 Express-toleráns napraforgóhibriden mutatták be, amelyet Express® 50 SX® felülkezeléssel tartottak tisztán. Az ExpressSun® technológia és vele együtt az Express®-toleráns hibridek egyre népszerűbbek a napraforgó-termesztők körében. Köszönhető ez 
a hibridek nyújtotta jó teljesítménynek, kiváló herbicid-ellenállóságuknak és az ExpressSun® technológia adta gyomszabályozási lehetőségnek.
Szerző: AgrárUnió


Címkék: DuPont, napraforgó, növényvédelem, repce, gyomirtás, gabona, bemutató, szántóföldi bemutató, hibrid, hibridrepce, rovarölő

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...