TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Idén sokaknak elmegy a kedvük a gabonavetéstől Magyarországon

Idén sokaknak elmegy a kedvük a gabonavetéstől Magyarországon

Növénytermesztés - 2023.03.04

Csökkenő terményárak, növekvő – megduplázódott – költségek jellemzik a magyarországi gabonapiacot, így a gazdák kétszer meggondolják, mit és mennyit fognak vetni idén.

Tavaly súlyos aszály pusztított Magyarországon, ráadásul meglódult az infláció, és egekbe szöktek az energiaárak, ami például a gázigényes szárítás miatt (is) komolyan érintette a mezőgazdaságot. A termelők erre az évre óvatos stratégiát választottak, igyekeztek olyan növények mellett dönteni, amelyek termesztésében alacsonyabbak a költségek és kisebb a kockázat.

Gyors pillanatkép 2023 elé: tavaly ősszel 1 millió hektáron vetettek őszi búzát, 332 ezer hektáron pedig őszi árpát, mindkettő kétszámjegyű emelkedés 2021-hez képest, vagyis az idei termésmennyiségek tekintetében bizakodók lehetünk, ha a szárazság újra keresztül nem húzza a számításainkat.

Nagy vesztes az őszi káposztarepce, amelyet 186,1 ezer hektárra vetették idén a magyar gazdák, akik szabályosan retteghetnek az aszály hatásaitól, hiszen 200 ezer hektár alá utoljára 2013-ban kerültünk.

A kukorica sem villogott tavaly, így azt is a partvonalra tették a termelők, tavaly tavasszal 983 ezer hektáron került földbe. Úgy tűnik, hogy a napraforgó és a szója erősödik a rovására, és ki tudja, mikor fordul meg ez a trend. Az Agroinform MTI-hez eljuttatott elemzése szerint idén akár további 90–120 ezer hektárt is veszíthet a kukorica, amivel 900 ezer hektár alá esne a termőterülete, márpedig ilyen csúfság a rendszerváltás idején sem esett meg vele.

Idén sokaknak elmegy a kedvük a gabonavetéstől Magyarországon

Aszállyal sújtott kukorica 2022-ben (Fotó: MTI)

Ha tovább csökken a földgáz ára, valamint idén elmarad az aszály, az jövőre újra meghozhatja a kedvet a kukoricához. Egyelőre úgy tűnik, hogy nyárig biztosan nem ér véget az orosz-ukrán háború, ami további bizonytalansági tényezőt jelent a piacon.

Ukrajnában az összes vetésterület természetesen jelentősen csökkent 2022-ben, illetve búzából is csak 21 millió tonnát takarítottak be, néhány hónapja pedig 40–45 százalékkal kevesebb őszi gabonát vetettek. A kilátásaik tehát – ugyancsak az Agroinform elemzése szerint – borúlátók, a gabonatermésük akár 50–70 százalékkal zsugorodhat, vagyis nem hatnak majd a terményeik olyan mértékben az európai piacra, mint a tavalyi esztendőben.

Mindezzel együtt a piaci bizonytalanságok miatt alighanem Magyarországon is érezhetően csökken majd idén a gabonafélék vetésterülete. A gabonafélék ára 3 hónap alatt több mint 20 százalékkal csökkent, a munkaerő, műtrágya és üzemanyagok ára viszont továbbra is magas, az előállítási költségek 2 év alatt lényegében a duplájukra nőttek. Idén aligha a nyereségmaximalizálás lehet a hazai gazdák célja, legfeljebb a stabil profit.

Címkék: gabona, búza, kukorica, vetésterület, csökkenés, magyarország
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A szója lehet a mezőgazdászok mentőöve?

Az utóbbi időben egyre többet hallani a szójáról, ezért úgy gondolom, érdemes ezt a témát itt is elővennem. A jelenlegi ...