A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius

Megelőzést, ne kármentést!

Megelőzést, ne kármentést!

Kertészet - 2018.08.22

Jeli 2000 Kft.: szakmai nap sok hasznos ismerettel Az almatermesztés sikerét alapvetően meghatározó növényvédelem volt a központi témája annak az almáskerti szemlével egybekötött szakmai napnak, amelyet a Jeli 2000 Kft. az idén július 10-én rendezett almatermesztők számára Jakabszálláson, három növényvédőszer-gyártó cég, a Corteva Agriscience (a DowDuPont minap különálló vállalattá vált mezőgazdasági divíziója), továbbá a Bayer és a Syngenta közreműködésével.

Megelőzést, ne kármentést!


„Még soha nem volt ilyen évünk, mint 
2018-ban. Március 31-én még szinte tél 
volt, gyakorlatilag egy hónap lemaradásban az alma, majd május végére egy hó--napnyi előnybe került, tehát kettő hónap alatt három hónapot élt meg a növényünk, így most a szokásoshoz képest majd egy hónappal előrébb áll. Hogy ez miképpen jelentkezik majd tárolhatóságban, egyebekben, azt jövőre tudjuk megbeszélni” – kezdte tájékoztatóját 17 hektáros almaültetvényén a házigazda Tánczos László, 
a Jeli 2000 Kft. ügyvezetője.


Varasodás, ervinia 
okozott gondot

A termésritkítás az idén alaposan feladta a leckét az almáskertekben – elöljáróban ennek megoldását, saját tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel a szakember, majd a kártevők, kórokozók elleni védekezés idejét, a kijuttatás módját, 
a közös – Corteva, Bayer, Syngenta – kísérle-ti parcellák eredményét vázolta, részletes összefoglalókat közreadva az alkalmazott növényvédő szerekről, dózisokról. Hangsúlyozta: a megelőzés mindig olcsóbb és hatékonyabb, mint a „kármentés”. A lisztharmat az idén nem okozott gondot, a varasodás első kritikus időszakát is átvészelte az ültetvény, a későbbi, csapadékosabb időszak miatt viszont be kellett avatkozni: a megadott dózis 
a lombosabb Jonagold-sorokban kevésnek bizonyult, de megemelt dózissal mentesült, és növényvédelmi szempontból, továbbá tápanyag-utánpótlás tekintetében is rendben van az állomány. Minderről a bevezető tájékoztatót követő kertszemlén a résztvevők maguk is meggyőződhettek: igen szép, egészséges, gondozott almaültetvényt láthattak a házigazda kalauzolásával. Az almáskert bejáratához telepített jégkármentesítő generátort is bemutatta Tánczos László: a Jéger nevű új, országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer lényege, hogy a generátorok „az előre jelzett jégesők közeledtekor acetonos ezüst-jodidot párologtatnak a levegőbe, amely bekerül a felhőkbe, és megakadályozza, hogy nagyobb méretű jégkristályok alakuljanak ki”.

A rendezvény programja előadásokkal folytatódott. „Aktuális növényvédelmi problémák az almában” címmel Mező Gábor felkért előadó egyebek mellett arról szólt, hogy az alma erviniás elhalása – annak ellenére, hogy Bács-Kiskunban idén a virágzás napjaiban a hőmérséklet nem kedvezett a fertőzésnek – ott is megjelent, ahol eddig soha. Varasodásfertőzés a megyében a kertek 18 százalékában okozott gondot. Gyengén mutatkozott a lisztharmat és az aknázómoly, az atkák és a levéltetvek viszont komoly veszélyt jelentettek-jelentenek.

Új hatóanyagok a láthatáron

Rácz Attila, a Corteva Agriscience területi képviselője bemutatta a cég portfóliójából a Fontelis nevű lokálszisztémikus gombaölő szert alma- és körtevarasodás, valamint lisztharmatbetegségek ellen. Szólt engedélyezés alatt álló, új fejlesztésű hatóanyagot tartalmazó, egyedi hatásmechanizmusú termékeikről, mint a levéltetvek ellen használható inszekticid, a Closer (Isoclast). Beszélt a Spinetoram hatóanyagú Delegate rovarölő szerükről is, amely almában molykártevők ellen, míg körtében körtelevélbolha ellen kerül majd engedélyezésre. A Syngenta termékfelelőse, Varga Zoltán szintén újdonságot mutatott be: az Affirm néven ismert rovarölő szer új változatát, a hosszabb hatástartamú Affirm Optit ismertette. Ennek hatóanyaga az emamectin. Tamás Csaba, a Bayer területi képviselője elöljáróban arról szólt, hogy az alma sokféle betegség és rovar gazdanövénye, de a védelmére szolgáló hatékony kémiai megoldások korlátozottak. Egyre kevesebb készítmény áll rendelkezésre; szigorodik a szabályozás, további korlátozások várhatók. A Bayer gyümölcsösökre kifejlesztett Luna termékcsaládját, kiemelten az Experience-et bemutatva említést tett az előadó egy idei újdonságról, a főként botritisz ellen használható Luna Sensationról.


Csöpp-segítség 

a lombtrágyázásban

A szakmai nap programja Tánczos László „Csöpp Mix lombtrágya-technológia az almatermesztésben” címmel megtartott előadásával zárult. Az ügyvezető a helyes tápanyag-gazdálkodás, a talajkondíció kérdéskörével foglalkozva közreadta saját tapasztalatait. Hangsúlyozta: az egyes elemek adagolásában mindig figyelemmel kell lenni az arányokra, az egyensúlyra, mert egymást gátolhatják a felvételben. A Jeli 2000 Kft. saját fejlesztésű Csöpp Mix lombtrágyacsaládja tökéletes tápanyag-utánpótlást biztosít, hatékonyan segítheti a megfelelő makro-, mikro- és mezoelem-ellátást: a Csöpp Mix Káli-Vas; a Csöpp Mix Cink-amin Komplex; a Csöpp Mix 3. Szőlő, gyümölcs, zöldség; a Csöpp Mix Boron Plusz és Mix bór; a Csöpp Mix Alga; Csöpp Mix Kalcium és Kalcium Extra, a Csöpp Mix Kálium; a Csöpp Mix Tápoldat, valamint a Csöpp Mix Magnézium szerepel 
a termékpalettán.

Hiánycikk a kétkezi munkás

Tánczos LászlóTánczos László
ügyvezető

 

Tánczos Lászlót, a Jeli 2000 Kft. ügyvezetőjét a rendezvény végén rövid beszélgetésre kértük. „Többedik generációs jakabszállási parasztgyerek vagyok, aki próbált alkalmazkodni a kor követelményeihez, és a lehetőségeivel élve agrármérnöki és közgazdászvégzettséggel és több évtizedes növényvédelmi gyakorlattal rendelkezik. Az 1992-es átalakulási törvények megjelenése után egy mezőgazdasági bolt megnyitásával kezdtük pályafutásunkat, folyamatosan fejlesztettünk. A kiskereskedésből mára a Jeli 2000 Kft. Bács-Kiskun megye egyik legnagyobb növényvédőszer-nagykereskedő cége lett, katalógusunkban húsz-egynéhány termék szerepel. Fő tevékenységünk növényvédő szerek, műtrágya, Mogul kenőanyagok kis- és nagykereskedelmi forgalmazása, szaktanácsadás, valamint Stilh-márkabolt, gazdabolt vagyunk. 
A kereskedelmi tevékenység mellett gyártással is foglalkozunk, termékünk például a CMP síkosságmentesí-tő oldat, és amire különösen büszkék vagyunk, a Csöpp Mix lombtrágya-termékcsalád, amely korszerű összetétele révén tökéletes tápanyag-utánpótlást biztosít minden növénykultúra számára. Tizenkét éve foglalkozunk ezzel, Zalától a Nyírségig, Soprontól Békésig az egész országban forgalmazzuk termékeinket, közmegelégedésre. Fontosnak tartjuk a gyártókkal, a termelőkkel való kapcsolatot, egymás mellett párhuzamos technológiákat mutatunk be, ismerjük egymás kínálati palettáját, harmincöt éve szinte minden problémára megtaláltuk a megoldást.

Mindezek mellett a termelésben is mindig benne voltam, tizenhét hektáros gyümölcsfaültetvényt művelünk, minden ismert fajtát termesztünk. Több kísérleti állapotban van, hogy megismerjük, melyek alkalmasak minőségben és mennyiségben ezen 
a meszes-homokos talajon és az itteni klimatikus viszonyok között a gazdaságos termelésre. Van szántóföldi területünk is, évekig a keszthelyi burgonyakutató részére végeztünk fajtaszaporítást. Amit ma nagy gondnak tartok, az a kézi munkaerő hiánya, nemcsak mennyiségi, hanem minőségi vonatkozásban is. A mezőgazdaságban, különösen a betakarítási időszakban nincs hétfőtől péntekig tartó nyolcórás munkaidő, mert ha szerdán vagy csütörtökön esik az eső, akkor szombaton és vasárnap is dolgozni kell, különben a termés veszendőbe megy. Ez a fajta hozzáállás nincs meg, mert hiányoznak a gyökerek” – mondta Tánczos László.

Az értékesítés mindig gond

Szappanos Gábor és édesapja Kerekegyháza határában, Kecskemét alatt mintegy 70 hektáron gazdálkodik. A fiatalember informatikus képzettséggel, minőségügyi szakmérnöki diplomával a zsebében „nyergelt át” az agrárszférába, miután az édesapja kárpótlással visszaszerzett négy hektárt a családi földekből, és hamarosan gyarapítani is kezdte a családi birtokot.

„Még iskoláskoromban, 1996-ban született a döntés, hogy a visszakapott négy hektárból kettőn gyümölcsöst telepítünk. Elültettünk száz csemetét, kajszibarackot, abból nyolcvan másnap reggelre eltűnt” – idézi fel a kezdeteket Szappanos Gábor, aki a tanulás mellett mindig helytállt a határban is, és végül, beletanulva a kertészkedésbe, aranykalászos gazdaként a családi gazdaságban állapodott meg. Most 52 hektár a gyümölcsös, zömmel almát termesztenek, és van még kajszibarack, cseresznye, szilva és meggy is. A kérdésre, hogy mi okozza a legtöbb gondot, nyomban az értékesítést említi a fiatal gazda: „Ezzel minden évben gond van, és minden évben más a gond. Tavaly jó ára volt sok mindennek. A lengyeleknél elfagyott az alma, hát vitték még a léalmát is jó áron, de előző évben ők tarolták a piacot. Hogyan lesz az idén? Nem szeretek találgatni, annál is inkább, mert azt látom, hogy ha felröppennek hírek leendő idénygyümölcsárakról, az máris befolyásolja az árképzést, a piacot, a tényleges árakat” – hárítja el a kérdést Szappanos Gábor, aki fontosnak tartja a szakmai bemutatókat, előadásokat. Mint mondja, itt alkalom nyílik új szerek, eszközök, eljárások megismerésére és tapasztalatcserére azokkal, akik hasonló gondokkal, feladatokkal küszködnek.
Szerző: AgrárUnió


Címkék: Bayer, növényvédelem, Syngenta, almatermesztők, Corteva Agriscience™, almatermesztés , Jakabszállás, Jeli 2000 Kft

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...