
Mellőzött kincsünk: a lucernaszéna
Állattenyésztés - 2020.05.14
Megfelelő technológiával megelőzhető lenne a minőségromlás
Úgy tűnik, a magyar gazdák lemondtak a lucernáról és a belőle készíthető, magas tápanyagtartalmú és viszonylag olcsón előállítható szénáról. Pedig komoly kereslet mutatkozna iránta belföldön és a világpiacon egyaránt, és a többi „felkapott” szálastakarmány mellett ennek is meglehetne a maga helye a hazai termelési rendszerben, a nagyobb takarmánybiztonság érdekében.
Tisztelt Látogatónk!
A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!
Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.
Belépés
Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!
A lucernaszéna nélkülözhetetlen a kérődző állatok takarmányozásában, mégis úgy tűnik, mintha napjainkban egyre többször kiszorulna a receptúrából. Ennek elsősorban az az oka, hogy hiába termesztjük bő 220 ezer hektáron ezt az éghajlattal szemben kevésbé igényes pillangósnövényt, szakszerűen és szuper (vagy akár szuperprémium) minőségben nagyon kevesen képesek szénát előállítani belőle. Mára odáig jutottunk, hogy a közelmúltban az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló (ÁT) Kft. által kiosztott, a tavalyi év tömegtakarmányait elismerő díjak közül egyetlenegy sem jutott a lucernaszéna-mintáknak. Még a legjobbak is alig haladták meg a 160-as RFV értéket (ez az USA tőzsdei szénaértékelésre használt paramétere), de a nyersfehérje- és nyersrostértékek is hagytak kívánnivalót maguk után, illetve az NDF-lebonthatósággal is akadtak gondok – olvasható ki az ÁT Kft. 2020. februári hírlevelében megjelent, dr. Orosz Szilvia takarmányozási igazgató által jegyzett összefoglalóból. Ugyancsak ebben szerepel, hogy a lucernaszéna szervesanyag-emészthetőségének (OMd) átlaga a 2018-as és 2019-es években egyaránt 60-61 százalék körül alakult, ami legalább 10-15 százalékkal marad el a fűből, illetve rozsból készült szilázsokétól és szenázsokétól. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a lucernaszéna emészthetősége alapjában rossz lenne, csupán arra utal, hogy idehaza képtelenek vagyunk olyan minőséget előállítani, amely ezen paraméter tekintetében is megfelelő volna.
Szerző: AgrárUnió
Címkék: precíziós gazdálkodás, lucerna, takarmányozás, lucernatermesztés, lucernaszéna
Újgenerációs durumok A SAATBAU-tól

Alkalmazkodó kukorica és napraforgótermesztés

Ezek a lehetőségek állnak jelenleg nyitva! – Mezőgazdasági ...

KWS szakmai nap a kockázatmenedzsment jegyében

Új nyitvatartással növelni lehetne a termelői piacok ...

Több oldalról érkezik segítség a ragadós száj- és körömfájás ...

AGROHUNGÁRIA KFT. által forgalmazott vetőmagvak rövid ...

Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan ...

Väderstad szántóföldi gépbemutató – Avagy válasz a kihívásokra

Békés vármegyében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgasága ...