TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,61
USD: 361,87
CHF: 398,93
GBP: 445,24
Hirdetés
5 TIPP A LEVÉLTETVEK ELLENI VÉDEKEZÉSHEZ

5 TIPP A LEVÉLTETVEK ELLENI VÉDEKEZÉSHEZ

Kiskert Kárkép - 2023.05.28

Körbejárva a kertet, biztosan más is tapasztalja, hogy szinte minden növényen megtalálhatóak a levéltetvek. Szívogatásukkal a levelek torzulását, elszíneződését okozzák, amely fotoszintetikus felületvesztéssel jár, így visszafogja a növényt a normális fejlődésben. Mindemellett még a rovására lehet azt is írni, hogy növényi betegségeket terjeszthetnek, amelyeket egyik növényről a másikra átadnak.

Sokszor védetten, a levél fonáki részén találhatóak meg, így kontakt készítményekkel nehezen, vagy egyáltalán nem érjük el őket. Felszívódó, szabadforgalomban lévő rovarölő készítmény köre igen szűk, de még mindig van lehetőség a védekezésre.

  1. Legyen minél változatosabb a kert. Minél több növényfajt válogatunk össze, annál kevesebb esélye lesz az adott levéltetűfajnak megtalálnia megfelelő tápnövényt.
  2. Használjuk ki a növénytársítás előnyeit. A levéltetvek elkerülik a hagymaféléket, a sarkantyúvirágot, a büdöskét, a petúniát és a levendulát is. Ültessük ezeket a növényeket a levéltetűvel könnyen megfertőződő növények közelébe.
  3. Kíméljük a levéltetvek természetes ellenségeit. A katicák, a zengőlegyek, a fürkészdarazsak és fátyolkák élete mind a levéltetvek kolóniájához van kötve. Teremtsünk nekik megfelelő környezetet és kerüljük el a fölösleges, vagy a rosszul kivitelezett növényvédőszeres-kezeléseket.
  4. „Bio” növényvédőszereket is használhatunk a levéltetvek ellen, melyek nem károsítják a hasznos élő szervezeteket, a környezetünket, és minket sem. Használhatunk Neem olajat, vagy természetes piretroidokat.
  5. Levéltetvek ellen hatékonyan védekezhetünk hagyományos rovarölő készítményekkel, ezek viszont nem alkalmazhatók „bio” termesztésben. Ilyen hatóanyagok az acetamiprid, pirimikarb, és a szintetikus piretroidok. Az előírások betartásával biztonságos védekezési lehetőség és csökkenthetjük a beavatkozás környezeti hatásait.
Címkék: kert, kertészkedés, növényvédelem, levéltetű, kártevő, zöldség, gyümölcs, dísznövények
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Corteva bemutatta innovációit az őszi Portfólió Farm ...

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat idén ősszel 3 helyszínen, Szarvason, Dombóváron és ...