TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Szenzációs okospermetező-rendszerrel rukkolt elő a Bosch

Szenzációs okospermetező-rendszerrel rukkolt elő a Bosch

Növényvédelem - 2023.04.27

Okospermetező-rendszert fejlesztett ki két német óriásvállalat, a Bosch és a BASF Smart Spraying nevű megoldása rendkívüli hatékonyságot biztosít, számottevő vegyszermegtakarítás mellett.

Hirdetés

Az 1886-ban alapított német Bosch vállalatot Magyarországon sem kell bemutatni senkinek, a csoport a különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója, amely rendkívül széles területen tevékenykedik.

A 2021-ben 78,7 milliárd euró árbevételt elérő, és kutatás-fejlesztésre 6,1 milliárd eurót költő cég számára a dolgok és szolgáltatások internete jelenti a legújabb kihívást, vagyis a tradicionális termékek mellett immár a szoftverek és az internet-alapú üzleti modellek is megjelentek a portfóliójában.

Ehhez kapcsolódik az a hír is, hogy a Bosch forradalmi módszert fejlesztett ki és vezetett be a magyar mezőgazdaságban. Hazánkban, valamint Németországban dobják piacra ugyanis elsőként a világon azt az okospermetező-rendszert, amely a BASF-fel közös cégük, a Smart Farming keretén belül érhető el.Az eszköz felismeri és megkülönbözteti a haszonnövényeket a gyomoktól, és csak azt irtja ki, amit kell. A Smart Spraying (okospermetezés) funkció jelentősen növel a hatékonyságon, hiszen a permetezőszer meglehetősen drága. A rendszer azt is meg tudja határozni, pontosan mennyi vegyszer szükséges ahhoz, hogy a haszonnövényeket megvédje, így nemcsak takarékoskodik, hanem a környezetet is védi.

A rendszert a magyar gazdálkodók körében jól ismert Dammann permetezőgépekre szerelik, az értékesítés Magyarországon és Németországban kezdődött meg idén márciusban. Az eszköz mesterséges intelligenciát is használ, a Bosch csúcstechnológiás kamerákat és szoftvert, a BASF pedig automatikus és parcellaspecifikus döntéshozó rendszert szállít a Dammann gépeihez.

Az intelligens permetezési megoldás valós idejű, automatizált gyomérzékelést és precíziós permetezést kínál a teljes mezőgazdasági szezonban, így használható közvetlenül vetés után, mielőtt kikelnének a növények, és az után is, ha már fejlődésnek indult a növénykultúra. Ahogy a permetezőgép áthalad a táblán, a rendszer ezredmásodpercek alatt megkülönbözteti a haszonnövényeket a gyomoktól, és pontosan szabályozza az egyes permetezőfúvókákat.

Különböző helyszíneken, különböző körülmények között végzett szántóföldi kísérletek azt mutatták, hogy a Smart Spraying hatékonyabb gyomirtó-felhasználást tesz lehetővé a haszonnövények veszélyeztetése nélkül.

(Fotó: Bosch blog)

Címkék: bosch, basf, német, okospermetezés, dammann, vegyszer, takarékoskodás, környezetvédelem, mezőgazdaság, magyarország
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Nébih keresi meg az eGN adategyeztetésben érintett ...

Február 15. éjfélig lehetett feltölteni a gazdálkodási naplókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ...