TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Natural Force – a méhkímélő biostimulátor

Natural Force – a méhkímélő biostimulátor

Növényvédelem - 2022.04.14

Ha vannak szántóföldi kultúrák, ahol a lombtrágyázás és a biostimulátorok használata ma már elfogadott gyakorlat, akkor azok az olajos növényeink. Az őszi káposztarepce hordozza talán az egyik legnagyobb termelési kockázatot, mert komoly ráfordítást igényel a vegetáció során, a megtérülés azonban 3 tonna alatt kétséges. Többek között ezért sem engedhetjük meg, hogy – a vetésforgóban egyébként fontos szerepet betöltő repce esetében – hibákat kövessünk el.

Fejlődéstámogatás élettani alapokon

Sokáig azt gondoltuk, hogy a rendkívül jó genetikával rendelkező hibridek és a kifinomult növényvédelmi technológia a siker záloga. A genetikai terméspotenciálok az évek során egyre magasabbra emelkedtek, és ma már nem elképzelhetetlen az akár 5-7 tonna feletti repcetermés sem. Ahhoz, hogy növényeinkből kihozzuk a maximumot, már nem elegendőek a jól bevált technológiai elemek, szükségünk van egy kis pluszra. Olyan technológiai elemekre, amelyek amellett, hogy javítják a makro, mezo –és mikroelemek felvételét és hasznosulását, képesek a növény saját anyagcseréjét (pl.: fotoszintézis, olajok anyagcseréje stb.) is fokozni, közelítve a már említett genetikai potenciált. Ilyen anyagok a biostimulátorok vagy más néven növénykondícionáló készítmények, melyek helyes felhasználása megkíván élettani alapismereteket. A biostimulátorok esetében fokozottan hangsúlyos a kijuttatás ideje és a növény fenológiájának összhangja. A nem kellő időben való kijuttatás, hatástalanságot eredményezhet vagy káros. Az elvárt hatás csak a gyártó vagy forgalmazó ajánlásai betartása mellett várható el.

A piacon a választék rendkívül széles, azonban nem mindegy, hogy melyik terméket választjuk. A megfelelő termék kiválasztásakor meg kell határozni az elérni kívánt célt. Legtöbbször ez a legnehezebb, főleg a repce esetében, ahol a termés mennyisége mellett fontos az olajtartalom is. E kettős követelmény hívta életre azt a terméket, amelyet a KITE immáron harmadik éve forgalmaz nagy sikerrel.

Unikális tulajdonságok – a természetes erő

kitebstsA termék a Natural Force, amely kiemelkedően magas (47%) aminosav-tartalommal rendelkező biostimulátor. A növényi eredetű aminosav-tartalom nagy része kifejezetten értékes, egyedi gyártástechnológián alapuló, úgynevezett szabad aminosav. Ennek kézzelfogható előnye, hogy a növény készen kapja az életfolyamataihoz szükséges építőköveket, így energiáit a termés és az olajtartalom növelésére tudja fordítani. A gyártás során vitaminok és növényi hormonok is keletkeznek, melyek tovább növelik a termék biostimulátor hatását. 

A Natural Force a KITE saját kísérleteiben, különböző növénykultúrákban, eltérő termőhelyi körülmények és évjáratok mellett is kiemelkedő terméstöbbletet eredményezett. A kezelési javaslatunk az intenzív vegetatív növekedés csúcsán és/vagy annak generatív szakaszba való fordulásakor, mellyel a termés mennyisége mellett annak minősége is javítható.

kitebstgraf

Barátságban a méhekkel

kitebst1

A mai gyakorlat azt mutatja, hogy a gazdálkodók a legritkább esetben juttatnak ki lombtrágyát vagy biostimulátort önállóan, gazdaságossági szempontok alapján összekötik valamilyen növényvédelmi kezeléssel. Repce esetében ez leggyakrabban rovarölő szeres kombinációt jelent. A Natural Force a keverhetőség tekintetében kiemelkedő tulajdonságokkal bír, ebből következően növényvédelmi kezelésekkel könnyen összekapcsolható.

Amennyiben a rovarölő szeres kezelést a virágzásban engedélyezett termékkel hajtjuk végre, abban az esetben a kombinációs partnerként használt biostimulátornak is hasonló tulajdonságokkal kell rendelkeznie. A méhek védelme érdekében csak és kizárólag méhekre nem veszélyes készítménnyel végezhető a kezelés. Sokan nem tudják, de számos növénykondícionáló készítmény is korlátozással rendelkezik, tehát virágzó kultúrában nem alkalmazható. A Natural Force ellenben akkreditált laboratórium által bevizsgáltan semmilyen negatív hatással sincs a beporzást végző rovarokra, így teljes virágzásban is korlátozás nélkül használható.

Bővebb információért keresse bizalommal területileg illetékes szaktanácsadó kollégáinkat

 

kite logo min

Címkék: biostimulátor, KITE Zrt., Natural Force®
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A burgonya utazása korokon és kontinenseken keresztül

 „A burgonyát, a Solanum tuberosum-ot állítjuk a figyelem középpontjába május 30-án ...