TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Változó körülmények, változatlan hatékonyság a tápanyagellátásban

Változó körülmények, változatlan hatékonyság a tápanyagellátásban

Növényvédelem - 2022.02.17

Az emelkedő input árak, az időjárási szélsőségek okozta kitettség megköveteli, hogy olyan technológiát kövessünk, ami megbízható háttérrel rendelkező forrásból származik, és bizonyított hatással rendelkezik. A Yara ezen feltételek szerint összeállított javaslatai segítenek, hogy költséghatékony és eredményes növénytermesztést folytathassunk.

YARA logo

A tél végi, tavaszi szemlék során tapasztaltak alapján igen változatos képet mutatnak őszi vetésű növényeink. A lemaradt, gyengébben fejlett állományok megsegítésére különös figyelmet kell fordítani. Ilyen esetekben javasolt első kezelésként magas foszfortartalmú lombtrágyával segíteni a korai fejlődést. A YaraVita KombiPhos és a YaraVita Zeatrel 1,5-2,0 l/ha dózisban a kalászosok és a repce indulását segíti a téli nyugalom után. Magas foszfortartalmuk mellett káliumot, magnéziumot, zinket, illetve a KombiPhos mangánt is tartalmaz.

A YaraVita Gramitrel a kalászosokban a bokrosodás végi időszakban a szükséges mikroelemek ellátottságát biztosítja. Összetétele kifejezetten a kalászosok specifikus igényének fedezését szolgálja. Dózisa egy alkalommal való kijuttatás esetén 3 l/ha, míg ha megosztva juttatjuk ki, akkor célszerű az első alkalommal a bokrosodás végén 2 l/ha dózisban, majd a szármegnyúlás időszakában újabb 2 l/ha dózisban kipermetezni.

YaraVita Gramitrel a kalászosok

A YaraVita Brassitrel a repce mikroelem igényét teljes mértékben fedező összetételű levéltrágya, kijuttatását a tavaszi első gombaölőszeres kezeléssel kombinációban, vagy önmagában célszerű elvégezni. A bór, mangán és molibdén mellett magnéziumot és kalciumot tartalmaz, melynek a gyakorlatban is megnyilvánuló jelentősége, hogy a Brassitrel Pro-val kezelt repceállományokban alacsonyabb mértékű a szármegnyúlás során kirepedt növények aránya.

YaraVita Brassitrel Pro a repce

Az elmúlt néhány év tavaszi időjárására visszagondolva az általános kondicionálás szerepét sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Ilyen célra az NPK alapú, mikroelemes termékek használata javasolt. Folyékony formában a YaraVita családból az Universal Bio, míg kristályos, vízoldható régi-új lombtrágya a Folicare 18-18-18. Dózisuk 3-5 l vagy kg/ha, ideális partnere a legtöbb növényvédőszernek, illetve YaraVita terméknek is. Több termék egyidejű kijuttatása előtt mindig célszerű a Tankmix folyamatosan bővülő adatbázisának böngészése a keverhetőség ellenőrzésére.

A tavaszi NPK kijuttatás ideális eszköze a YaraMila termékcsalád mikroelemes, különféle összetételű tagjai (8-24-24, 7-20-28, 16-27-7, 14-14-21). Fizikai paramétereik biztosítják az egyenletes kijuttatást, melynek köszönhetően akár a vetést megelőzően felületre szórva, de a vetőgéppel való kijuttatás során is pontos adagolást tesznek lehetővé. A versenytársakkal való összehasonlításban már alacsony talajnedvesség mellett is rendkívül gyors oldódásával emelkednek ki a sorból.

A vetés során, ha van lehetőségünk, ne maradjon ki a mikrogranulált formájú starter műtrágya sem (Yara NP Starter). Kisebb dózisban ugyan, de alacsonyabb nedvességtartalom mellett is gyorsan ható formában biztosítja a gyökérfejlődéshez szükséges tápelemek mennyiségét. Kijuttatása közvetlenül a magárokba történik, így azonnal felvehető a csírázást követően. Alacsonyabb dózisából (10-20 kg/ha) kifolyólag nem juttatható ki a teljes mennyiségű foszfor- és egyéb tápelemek mennyisége, viszont, ha csak az elmúlt pár év vetést követő néhány hetes időszakára (hideg talaj!) tekintünk vissza, kiemelt figyelmet kell fordítani az ilyen típusú termék kiegészítő jellegű használatára.

A Yara kiemelten fontosnak tartja termékei okszerű használatát. A CheckIT mobilltelefonos alkalmazás a tápelem hiánytünetek beazonosítását, míg a TankmixIT a lombtrágyák keverhetőségének ellenőrzését szolgáló mobiltelefonos alkalmazás. Ez utóbbi több tízezer már elvégzett keverési próba eredményét tartalmazza. Az atFarm a differenciált műtrágya kijuttatás egyik eszköze, mely műholdképes elemzést követően változó dózisú műtrágyakijuttatás megvalósítását tesi lehetővé.     

A Teljes technológiai javaslatok, elérhetőségek a www.yara.hu honlapunkon érhetőek el.

Makra Máté
+36 30 785 6549

 

 

 

 

Címkék: műtrágya, tápanyagellátás, lombtrágya, Yara, YaraVita, YaraVita Brassitrel Pro, YaraVita Gramitrel
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Minden gyomproblémára van jó megoldásunk – kukoricában is!

A Corteva Agriscience™ széles termékpalettáján megoldást talál a kukorica gyommentesen tartására.