TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Miért és mikor lombtrágyázzunk?

Miért és mikor lombtrágyázzunk?

Növényvédelem - 2021.04.29

Egészséges termés, magasabb hozam 
Agroleaf Power és Pekacid lombtrágyákkal A lombtrágyázás manapság szerves részét képezi a szántóföldi tápanyag-visszapótlásnak, azonban érdemes néhány dolgot tisztázni.

Miért fontos a vízminőség?

A kémiai hatóanyagok csökkenő száma komoly tervezést és átgondolt növényvédelmi technológiát igényel. Elérkezett az az időszak, amikor a gazdák is felteszik maguknak a kérdést, miképpen tudják a meglévő hatóanyagokat a legjobban kihasználni. A megoldás a már régóta ismert a vízlágyítás. A növényvédős szakemberek tisztában vannak vele, hogy a készítményeiknek van egy optimális pH-tartománya, amelyben a leghatékonyabbak. Ez a pH-tartomány egyébként egybeesik a lombfelület 5,5–6,8-as pH-értékével, amelynek esetén a lomb „áteresztő” képessége a legjobb.

Számoljunk! Ha egy hatóanyag csak 70-80%-os hatékonysággal dolgozik, a nö­­­­vényvédelem hiányosságának következménye könnyen megjelenhet magasabb fertőzési arány vagy nagyobb kártétel formájában, aminek a vége mindig a csökkent terméseredmény – vagyis 
a csökkent bevétel.

A mikor kérdésre a nö­­­­­­vények eltérő táp­­anyag­­szükséglete az egyes fenofázisokban, az okszerű kezelések adnak választ. Ugyanis a lombtrágya hasznosulása egyes növekedési fázisokban sokkal hatékonyabb, mint egyéb időszakokban. Szántóföldi növényter­mesztés során a célzott nö­vényvédelem legtöbb esetben egybeesik a lombtrágyázásra ideális fenofázisokkal (gabonában zászlós levél, virágzás, kukorica esetén a 6. levél, napraforgónál a csillagbimbó-állapot).

Miért pont az Agroleaf Power?

Az Agroleaf Power prémiumkategóriás lombtrágyacsalád a tiszta NPK hatóanyag és 
a kelatizált mikroelem-tartalom mellett – ami vállalati sztenderd – rendelkezik két speciális összetevővel is. A hatékonyságot növelő M77 formula rövid időn belül 100%-ban biztosítja az NPK és mikroelemek felvételét. Ezenkívül aktiválja a növény életfolyamatait, hatására a gyökérrendszer több gyökérsavat termel. A DPI (Double Power Impact) technológia a fotoszintézis 8-10 napon keresztüli fokozott aktiválásával gyakorlatilag felveteti a növénnyel a rendelkezésre álló többlettápelemeket is. A felvett extra tápanyagok a termés mennyiségét is megnövelik.

Miért pont az Agroleaf Power High N nitrogéntúlsúlyos összetétel?

A gabonafélék termésmennyiségét elsődlegesen a növény által felvett nitrogén mennyisége határozza meg. A tavaszi induláskor a növények nagyon hatékonyan veszik fel és hasznosítják a nitrogént lombon keresztül is. Ezért a növényvédelmi kezelés végzésekor mindenképpen érdemes egy menetben nitrogéntartalmú lombtrágyát is kijuttatni.

Szántóföldre javasolt Agroleaf Power-összetételek: az ICL-SF tavaszi első kezelési javaslata az Agroleaf Power High N 31-11-11+TE és az Agroleaf Power Total 20-20-20+TE teljes mikroelemsort tartalmazó lombtrágyák használata hektáronként 5 kg-os dózisban, 250-300 liter vízmennyiséggel. Ez elsőre nagy mennyiségnek tűnik, de így várható tőlük plusz eredmény.

Miért pont a PeKacid?

Számos pH-beállító készítmény létezik a piacon, mi az ICL termékei közül az igen hatékony és kedvező árú, savasító hatású, vízben oldható Pekacid műtrágya használatát javasoljuk.

A PeKacid nitrogén- és klórmentes kristályos műtrágya, lényegében szilárd formátumú, kristályos foszforsav. Használata egyszerű és biztonságos. Segít beállítani a permetléhez használt víz pH-értékét és csökkenti annak hidrogén-karbonát (HCO3) szintjét. Ezzel nemcsak megelőzi a vízkőlerakódások képződését a permetezőrendszerben, de elősegíti a kijuttatott hatóanyagok optimális hatását, igen kedvező hektárköltség mellett. A víz pH-értékének csökkentéséhez ajánlott 0,5–1 g/l dózis esetén 250–300 l permetléhez 125–300 g/ha mennyiség szükséges, ami 100-210 Ft/ha költséget jelent. Ami még igen fontos, hogy a Pekacid nem oldja 
a lombozat viaszrétegét.

Összefoglalva, az Agroleaf Power termékek egészséges extra termést eredményeznek, a kiegészítő Pekacid adagolása pedig a permetezéstechnológiák hatékonyságának növelésére igen költségtakarékos megoldást nyújt.

Részletes szaktanácsadás Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnöktől, az ICL magyarországi képviselőjétől kérhető, a +36 30 488 1479 telefonszámon.

agroleafhirdetes

Nagyítás a képre kattintva!

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: lombtrágya, lombtrágyázás, Pekacid, Agroleaf Power
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hogyan teljesíthető, az AKG pályázattal a zöldtrágyanövény ...

Ebben az évben véget ér a VP4-10-1.1.21. kódszám alatt nyilvántartott VP AKG támogatási időszak, amely a 2022. január ...