terményvédelem

Preventív terményvédelem

A kezeléssel 8-10 hónapig biztosítható a kártevőmentes tárolás

A rovarkártevőkkel szennyezett gabona gázosítása a legtöbbször csak „eső után köpönyeg”, hiszen nem szolgál tartós, végleges eredménnyel, ráadásul a terményt szállításra, értékesítésre is alkalmatlanná teszi. A preventív terményvédelem viszont a tárolás egész idejére megoldást jelenthet az ilyen jellegű problémákra.

Terményvédelem alatt ma Magyarországon leginkább a gázosítást értik, vagyis a rovarkártevők (atkák, zsizsikek, lisztbogarak, fogasnyakú gabonabogarak stb.) elpusztítását foszfor-hidrogén gáz segítségével. Ez a kuratív jellegű megoldás viszont csak akkor működik, ha a tárolóba került termény már „bogarassá” vált, amitől a gázosítással meg lehet ugyan szabadítani, ám a gabona a legtöbb kereskedő számára ezáltal mégis használhatatlanná válik, hiszen a kötelező 4-6 hetes (minimum 14 napos) várakozási idő miatt 
a szállítás és értékesítés egyaránt gondot jelent. Ráadásul amint a gáz kiszellőzött, a rovarok életciklusa újraindul, hiszen 
a tojás és a báb irtása nehézkes, és a termény visszafertőződik, akár a környező területekről, termőföldekről is.

Egyszeri permetezés elegendő

A gázosítással egyidős megoldásnak számít az idehaza is egyre szélesebb körben terjedő preventív terményvédelem. 
A megelőzés ebben az esetben azt jelenti, hogy amikor a gabona bejön a tábláról, akkor speciális permetezési eljárással deltametrin hatóanyagú készítményt hordanak fel rá. A Lenti székhelyű MAGreen Kft. által használt, speciális tapadásfokozó és hatástartam-növelő formulációval rendelkező K-Obiol 25 EC nevű szer, illetve 
a komplett terményvédelmi technológia a Bayer Environmental Science egyedi fejlesztésén alapul. Nagyon kis dózisban kell csupán alkalmazni, a permetlé mennyisége mindössze 10 ml/t, míg a hatóanyagé nagyjából 0,25 mg/kg, ám ez is elegendő ahhoz, hogy a terményt 8-9 hónapig kártevőmentesen tartsa. Így a gabona bármikor azonnal szállítható és értékesíthető, nincs szükség várakozási időre. Aki gyakran küszködik rovarkártevőkkel, annak érdemes elvégeztetnie a kezelést, amely minden esetben egyszeri beavatkozást jelent. Ellentétben a gázosítással, azt ugyanis a tapasztalatok szerint minimum 3 alkalommal kell elvégezni egy 
8 hónapig tárolt termény esetében, a preventív terményvédelem tehát fajlagosan olcsóbb, költséghatékonyabb megoldás.

Az eljárás nem bonyolult, viszont akkor működik megfelelően, ha a technológiát pontosan betartják. Az alapot egy permetezőgép jelenti, a titok pedig abban rejlik, hogyan lehet tökéletesen befedni a szemeket az alkalmazott szerrel 
(a cél a legalább 80 százalékos fedettség elérése). Ehhez az ejtőrendszerekben 
a megfelelő szögekben, a megfelelő távolságra kell beszerelni a fúvókákat, emellett automatizálni is kell az eljárást, hiszen minden emberi beavatkozás potenciális hibaforrást rejt. A beavatkozással rögtön a betároláskor letudhatók a raktári rovarkártevők okozta gondok, hiszen a per­­metezést akkor kell elvégezni, amikor a termény kombájntisztán beérkezik 
a tá­­­­rolóba. A MAGreen Kft. munkatársai a be­­­tárolórendszerekben vagy bármilyen alkalmas helyen keresnek egy olyan pontot, ahol lefelé hullik a gabona, és ott hajtják végre a kezelést. A gázok fontos előnye, hogy repellens hatásúak, kiűzik a rovarokat a fészkeikből, ugyanakkor nincs tartamhatásuk, míg a K-Obiol 25 EC éppen ellentétesen jellemezhető: nincs repellens hatása, viszont amint a rovarok előmásznak, és találkoznak a méreggel, azonnal elpusztulnak tőle. A deltametrin hatóanyag mindezzel együtt nem veszélyes, régóta ismert szintetikus piretroid, amelyet III-as forgalmi kategóriás szerként a gazdaboltokban is kapni lehet 
(a MAGreen Kft. által használt változat 
a kiszerelés nagysága miatt II-es kategóriás). Az óvó rendszabályok betartásával nem okozhat gondot, s bár a permetlé bekeverésekor a maszk és a védőkesztyű kötelező, maga a kezelő nem találkozik a szerrel, hiszen a kezelés mindig zárt térben történik. Nincs élelmezés-egészségügyi és munka-egészségügyi várakozási idő sem, tehát a gabona elvileg a permetezés után rögtön mehetne takarmányozásra is, de 
a ke­­zeléssel természetesen nem ez, ha­­nem a hosszabb tárolhatóság a cél.

A tiszta környezet is fontos

Az eljárás nem mindenhol alkalmazható, például ott sem, ahol nincs semmilyen betárolási szállítórendszer, hiszen nincs olyan pont, ahol a hulló gabonát kezelni lehetne. Létezik ugyan mozgatható, mobil berendezés is, de az túlságosan megdrágítja például a síkraktárban elhelyezett termény permetezését. Gondot jelent 
az is, ha túl sok por van a kombájntiszta terményben, és nincs tisztítóra téve 
az áru, hiszen azzal a szer jelentős része a rátapadó porral elszállhat. Hozzá kell azonban tenni, hogy mindenfajta fertőtlenítés alapja a tisztítás, ezért a preventív terményvédelem esetén is javasolt a még üres raktár felületkezelése. Ezt a MAGreen Kft. szintén a K-Obiol 25 EC szerrel végzi el, meleg vagy hideg ködös eljárással, s a padló, a falak, a födém kezelése mellett kiemelt figyelmet fordítanak a fertőzési kapuk (ajtók, ablakok) nagyobb dózisú permetezésére. Így a raktár már tisztán várja a terményt. Ha egy helyiség tele van rovarfertőzési gócokkal, akkor előfordulhat, hogy például a betonrepedésekből kijövő imágók el fognak ugyan pusztulni a terményben, de nem azonnal, vagyis szerencsétlen esetben éppen kitároláskor lesznek majd észlelhetők a gabonában. 
A preventív terményvédelem során használt szer lényegében az összes releváns rovarkártevő ellen véd, bár azok nem egyformán fogékonyak a kezelésre. A poratka ellen például nem jó, hiszen az nem a terményen található, hanem a porban, és természetesen az egerek, patkányok ellen is inkább rágcsálóirtó szakembert kell hívni. A MAGreen Kft. ugyanakkor tanúsítványt állít ki a kezelésről, amit 
a ke­­­­­­reskedők is szívesen fogadnak.

Fontos kiemelni, hogy a preventív terményvédelem alkalmazásakor a raktárt és a környékét egy egységként érdemes kezelni. Nagyon sok kártevő, például 
a fo­­­­­­­­gasnyakú gabonabogár át tud telelni a fák repedéseiben, így ha nem tartjuk tisztán, gyommentesen 
a tárolóhelyiség környékét, akkor olyan fertőzési gócok jönnek létre, amelyek később gondot jelenthetnek.

Gyakori probléma az ocsú is, amelyet a tisztító mellett hagynak a földön, néha fóliával letakarva, ami elrejti ugyan a problémát, de inkubálja a kártevőket, még kedvezőbb életfeltételeket teremtve számukra. A kezelést végző szakemberek ezért nemcsak felhívják 
a figyelmet a lehetséges fertőzési gócokra, de ellenőrzik is, hogy felszámolták-e azokat, hiszen ezáltal válik hatékonyabbá a kezelés.

 

A preventív terményvédelem fajlagosan olcsóbb, költséghatékonyabb megoldás, mint a gázosítás.

Szerző: AgrárUnió

Tags: terményvédelem, preventív

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom