TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.802,03 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.775,99 Ft (tonna)
Napraforgómag: 129.480,27 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.887,48 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.830,66 Ft (tonna)
Repcemag: 155.187,87 Ft (tonna)
Full-fat szója: 233.732,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 682 Ft
Benzin ára: 652 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,07000
USD: 373,75000
CHF: 406,82000
GBP: 454,93000
Hirdetés
Terjeszkedik az FMC

Terjeszkedik az FMC

Növényvédelem - 2017.04.12

1,2 milliárd amerikai dollárt kap a DuPont Az FMC bejelentette a DuPont növényvédőszer-üzletága jelentős hányadának felvásárlását, valamint ezzel egy időben a Health and Nutrition üzletág egyidejű értékesítését a DuPont részére.

Az FMC átveszi a DuPont növényvédelmi üzletágának egy jelentős részét, melynek értékesítésére az Európai Bizottságnak, a DuPont és a Dow Chemical Company összeolvadásával kapcsolatos döntése miatt kerül sor.

A DuPont megszerzi az FMC Health and Nutrition (Egészség- és Tápanyag-) üzletágát.

Az FMC 1,2 milliárd USD értékű készpénzbeni kifizetést folyósít a DuPont részére.

Az FMC Corporation és a DuPont aláírta a végleges megállapodást arra nézve, hogy az FMC felvásárolja a DuPont növényvédelmi üzletágának azt a részét, melyet az Európai Bizottságnak a DuPont és a Dow Chemical Company összeolvadásával kapcsolatos döntése miatt kényszerül eladni. A DuPont megszerzi az FMC Health and Nutrition üzletágát, valamint 1,2 milliárd USD értékű készpénzben részesül. Az FMC ezzel megszerzi a DuPont globális rágó kártevők elleni rovarölőszer-portfólióját, a kalászosgabona-félékhez világszerte alkalmazott, kétszikűgyom-irtó szereit, valamint a DuPont növényvédelmi globális kutatási és fejlesztési kapacitásának jelentős részét. Az FMC várakozásai szerint a megszerzett üzletág 2017-ben hozzávetőleg 1,5 milliárd USD bevételt termel majd.

A felvásárlás lezárását követően az FMC válik a világ ötödik legnagyobb bevételű növényvédőszer-gyártó, körülbelül 3,8 milliárd USD becsült éves bevétellel.

„Ez egy jelentős előrelépés az FMC, és különösen a növényvédelmi üzletág számára,” mondta Pierre Brondeau, az FMC elnök-vezérigazgatója. „A DuPont növényvédelmi portfóliójában szereplő piacvezető termékek és világszínvonalú kutatás-fejlesztés kapacitásai első vonalbeli mezőgazdasági technológiai társasággá léptetik majd elő az FMC növényvédelmi üzletágát.

„A növényvédelmi szektor jelentős változásokon megy keresztül, ahogy azt a jelenleg folyamatban lévő konszolidáció is jól mutatja. Annak érdekében, hogy továbbra is megfelelhessünk ügyfeleink elvárásainak, az FMC-nek több lehetőséget kell biztosítania az innovatív növényvédő és termésfokozó megoldásokat kereső gazdálkodók számára. Ezen magas értéket képviselő termékekkel és a kutatás-fejlesztési kapacitásokkal, a saját termékportfóliónkkal, fejlesztés alatt álló megoldásainkkal és a készítmények létrehozásában való gyakorlatunkkal kombinálva az FMC képes lesz jobban kiszolgálni ügyfelei igényeit, és gyorsabb ütemben előállni új megoldásokkal a piacon. A Health and Nutrition (egészség- és tápanyag-) üzletágunk ezzel egyidejű értékesítése lehetővé teszi, hogy továbbra is erős legyen a mérlegünk, és befektethessünk a növényvédelmi és a Lithium részlegek fejlesztésébe” - mondta Brondeau.

A DuPont növényvédelmi üzletágából felvásárolt részhez tartozik a Rynaxypyr®, a Cyazypyr® és indoxakarb hatóanyagokat tartalmazó piacvezető szelektívhatású rovarölőket tartalmazó termékportfólió. E termékek közül a két előbbihez teljes szabadalmi oltalom kapcsolódik a bennük alkalmazott hatóanyagok tekintetében. Az FMC várakozásai szerint ezek a termékek 2017-ben 1 milliárd USD-t meghaladó bevételt fognak termelni. Ezek a szelektív hatású rovarölő szerek rendkívül jól kiegészítik az FMC meglévő, széles spektrumú rovarölő termékeit.

A megszerzett portfólió magában foglalja a DuPont kilenc hatóanyagból és több készítményből álló, világszerte használt, gabonafélékhez alkalmazott, kétszikűgyom-irtóit. Ehhez a gyomirtó-portfólióhoz erős, elismert márkák és a DuPont saját fejlesztésű PrecisionPac® technológiája is hozzátartozik. Ezek a termékek jelentős mértékben szélesítik az FMC gyomirtói által lefedett növényfélék körét, valamint nagyobb egyensúlyt teremtenek az FMC preemergens és posztemergens megoldásai között.

Az ebből a portfólióból származó bevétel földrajzi megoszlása az FMC ázsiai és európai jelenlétének jelentős megnövekedését fogja eredményezni. A felvásárlást követően az FMC növényvédelmi termékekből származó bevétele majdnem teljesen egyenletesen oszlik majd meg a négy nagy régió – Észak-Amerika, Latin-Amerika, Európa és Ázsia – között.

A megszerzett termékekhez kapcsolódó mögöttes szellemi tulajdonok – ideértve a szabadalmakat, regisztrációkat és adatcsomagokat – szintén az FMC tulajdonába kerülnek. Az FMC tulajdonába kerül az ezeket a termékeket támogató globális gyártóhálózat, melynek részét képezi négy hatóanyag-előállító üzem és 10 regionális készítmény-előállító üzem.

A felvásárlást követően a DuPont világszínvonalú kutatási és fejlesztési szervezete – a delaware-i növényvédelmi kutatóközponttal együtt – 14 regionális fejlesztési laboratóriumot és a kapcsolódó szabályozó egységeket foglalja majd magában. Ebbe beletartozik a rovarölőkre, gyomirtókra és gombaölőkre is kiterjedő, jelenleg fejlesztés alatt álló 15 szintetikus hatóanyag is, illetve a mintegy 1,8 millió szintetikus vegyületet tartalmazó kiterjedt vegyületkönyvtár. A DuPont növényvédelemmel foglalkozó kutatói állományának jelentős részét is átveszi az FMC.

A tranzakcióra a Dow és a DuPont összeolvadásának lezárulása, valamint a szokásos zárási feltételek és szabályozói jóváhagyások függvényében kerül sor.

A zárás a tervek szerint 2017 negyedik negyedévében történik meg.

Címkék: DuPont, FMC
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megvalósult a pannon homoki élőhelyek ökológiai állapotának ...

Az elmúlt európai uniós ciklusban leginkább a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) ...