A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

Kötelezettségből haszon

Növényvédelem - 2016.06.28

Hogyan fordul haszonra a nitrátrendelet vagy az új AGK-program által támasztott kötelezettségekkel járó dokumentációs teher?

Kötelezettségből haszon


Az európai és a hazai agrárpolitika célja a környezetkímélő, hosszú távon fenntartható gazdálkodás megvalósítása, emellett Magyarország kifejezett célja a hazai versenyképesség fenntartása a nemzetközi mezőgazdasági versenyben. Ennek érdekében szankciók és támogatások „terelik” a gazdálkodókat a talajvizsgálaton alapuló, tervezett tápanyag-gazdálkodás irányába szakértő bevonásával.
Talajvizsgálat:
A talaj akár 35%-ban is befolyással van a termésre. A hazai gazdálkodók nagy része mégis teljesen figyelmen kívül hagyja, illetve megelégszik azzal, hogy „ez ennyit tud, nem érdemes rá többet költeni”. Pedig a legtöbb esetben érdemes a talajjal foglalkozni, mert helyes gazdálkodással javítható! Ráadásul ötévente kötelező a nitrátérzékeny területeken. Ha a termelő talajvizsgálati eredményekkel nem rendelkezik, akkor a területalapú támogatás visszatartásával és egyéb szankcióval sújtható. Talajvédelmi szakértő bevonása az új AKG-programban plusztámogatást jelent.
Tápanyag-gazdálkodási terv:
Nemcsak a szükséges hatóanyag-mennyiség meghatározása fontos a terméscél eléréséhez, hanem a kijuttatás idejének, helyének és formájának meghatározása is. A tápanyagok felvételét és hasznosulásukat rengeteg tényező befolyásolja, fontos ezek meghatározása. Évente kötelező a maximálisan kijuttatható tápanyagdózisok és az erre alapuló tervdokumentáció elkészítése nitrátérzékeny területeken. Talajvédelmi szakértő bevonása a terv elkészítéséhez az AKG legtöbb csoportjában kötelező.
Szaktanácsadás:
A rutinszerű műtrágyázással nagyon sok területen kihasználatlanul hagyjuk a hozamnövelés lehetőségét, míg máshol többleteredmény nélkül költünk feleslegesen. A termesztési körülményekhez igazított tápanyag-gazdálkodás jelentősen növeli az eredményt, csökkenti az évjárathatás mértékét és optimalizálja a költségeket. Szakértők segítségével az eredmény javítható. Szakértő bevonása az AKG-programban plusztámogatást jelent.

Bucsi Tamás
talajvédelmi szakértő

HOL KAPHAT MINDEHHEZ SEGÍTSÉGET?
A Yield Service program teljes körű szakértői segítséget nyújt 
a tápanyag-gazdálkodás minden területére a talajmintavételtől 
a tervezésen át a teljes dokumentáció elkészítéséig.

+36 (20) 470 16 55,  +36 (20) 918 66 27
 timacagro_yieldservice@hu.timacagro.com


Címkék: