TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
A kukorica-gyomirtásról az időjárási szélsőségek közepette

A kukorica-gyomirtásról az időjárási szélsőségek közepette

Növénytermesztés - 2023.04.17

A kukoricatermesztés jövedelmezősége nagyban függ a gyomirtás sikerétől, ezért a herbicidek használata mára már szerves részévé vált a termesztéstechnológiának.

Hirdetés

A kukorica-gyomirtás az elmúlt évtizedben a posztemergens kezelések irányába tolódott el, melynek legfőbb oka az, hogy szélsőségessé vált a tavaszi időjárás, folyamatosan csökkent a csapadékos napok száma és az eloszlása kiszámíthatatlanná vált. A szélsőséges csapadékviszonyok miatt a gyomok kelése is elhúzódóvá vált, ami gyakran a posztemergens, késői posztemergens technológiák és a talajhatással rendelkező hatóanyagok használatát helyezte előtérbe.

A kukorica-gyomirtásról az időjárási szélsőségek közepette     A kukorica-gyomirtásról az időjárási szélsőségek közepette

Sulcontrol hatása a kontrolhoz mérten                                 Sulcontrol hatása a kezelés után két héttel

KITE Zrt. által forgalmazott Sulcontrol csomag a Sulcotrek, a Tegoplant és a Weed Control készítményeket tartalmazza, melyek kombinációban posztemergensen a kukorica 2 leveles állapotától egészen a 6 leveles állapotáig, a gyomok fenológiájához igazítva rugalmasan kijuttathatók.

A Sulcotrek két hatóanyagot tartalmaz, az egyik a plasztokinon bioszintézis-gátló herbicidek csoportjába (HPPD gátló) tartozó klórmezulon (szulkotrion), mely a plasztokinon bioszintézis gátlásával a fotoszintézis zavarát okozza, jellegzetes tünete a gyomnövények kifehéredése és azt követő gyors pusztulása. A klórmezulon a kukoricára nézve teljes mértékben szelektív. A másik hatóanyag a már jól ismert terbutilazin, mely szintén a fotoszintézist gátolja. A terbutilazin is szelektív a kukoricára, a gyomnövények a kezelést követően rövid idő után sárgulnak, majd elpusztulnak. A klórmezulon és a terbutilazin jól kiegészíti egymás hatását, ami a gyomnövények gyors pusztulását okozza. A terbutilazin talajon keresztüli hatását is meg kell említeni, melyhez 15-20 mm bemosócsapadék szükséges.

A tankkombináció hatékony a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen, melyet az egyszikűek 1-3 leveles, a kétszikűek 2-4 leveles állapotában kell kijuttatni. A készítmény kiváló hatékonyságot biztosít a kakaslábfű (Echinochloa cruss-galli), muhar (Setaria sp.), vadköles (Panicum miliaceum subsp.ruderale), a kétszikű fajok közül a parlagfű (Ambrosia elatior subsp. elatior), csattanó maszlag (Datura stramonium), szerbtövis fajok (Xanthium sp.), fehér libatop (Chenopoium album), napraforgó árvakelés (Helianthus annuus), varjúmák (Hibiscus trionum) és a szőrös disznóparéj (Amaranthus retroflexus) ellen. Amennyiben a területen évelő gyomok is előfordulnak, pl. mezei acat (Cirsium arvense), célszerű a kombinációt kiegészíteni pl.: Magellan herbiciddel.

A hatóanyagok gyors felszívódásának elősegítése érdekében a gyűjtőcsomag Tegopant SPU permetezőszer-segédanyagot és Weed Control folyékony nitrogénműtrágyát is tartalmaz.

További részletekért forduljon bizalommal szaktanácsadó kollégáinkhoz!

A kukorica-gyomirtásról az időjárási szélsőségek közepette

Címkék: kukorica, kukoricatermesztés, gyomirtás, herbicidek, kite zrt.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ismét számottevően emelkednek az üzemanyagárak

A kőolaj- és üzemanyag-piacon változatlan a helyzet, inkább túlkínálat van és a forint is stabilan tartja jelenlegi ...