TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Natural Force – a méhkímélő biostimulátor

Natural Force – a méhkímélő biostimulátor

Növénytermesztés - 2023.04.14

Az intenzív gazdálkodást folytató termelők között a biostimulátorok használata ma már elfogadott gyakorlat, ugyanakkor az új AKG és AÖP nyújtotta kiemelkedő támogatás jelentősen hozzá fog járulni ennek a termékcsoportnak a további elterjedéséhez. Az őszi káposztarepce hordozza talán az egyik legnagyobb termelési kockázatot, mert komoly ráfordítást igényel a vegetáció során, ezért a biostimulátor megválasztásakor nem engedhetjük meg, hogy hibákat kövessünk el.

Termékválasztás élettani alapokon

A genetikai terméspotenciálok az évek során egyre magasabbra emelkedtek, és ma már nem elképzelhetetlen az akár 5-7 tonna feletti repcetermés sem. Ehhez azonban a megszokottak mellett olyan új technológiai elemekre is szükség van, amelyek amellett, hogy javítják a tápelemek felvételét és hasznosulását, képesek a növény saját anyagcseréjét (pl.: fotoszintézis, olajok anyagcseréje stb.) is fokozni. Ilyen anyagok a biostimulátorok vagy más néven növénykondicionáló készítmények, melyek helyes felhasználása megkíván élettani alapismereteket. A biostimulátorok esetében fokozottan hangsúlyos a kijuttatás ideje és a növény fenológiájának összhangja. A nem kellő időben való kijuttatás, hatástalanságot eredményezhet vagy káros. Az elvárt hatás csak a gyártó vagy forgalmazó ajánlásai betartása mellett várható el.

A széles kínálatból nem mindegy, hogy melyik terméket választjuk. A termék kiválasztásakor meg kell határozni az elérni kívánt célt. Legtöbbször ez a legnehezebb, főleg a repce esetében, ahol a termés mennyisége mellett fontos az olajtartalom is. E kettős követelmény hívta életre azt a terméket, amelyet a KITE évek óta forgalmaz nagy sikerrel.

A termék a Natural ForceTM amely kiemelkedően magas (47%) aminosav-tartalommal rendelkező biostimulátor. A növényi eredetű aminosav-tartalom nagy része kifejezetten értékes, egyedi gyártástechnológián alapuló, úgynevezett szabad aminosav. Ennek kézzelfogható előnye, hogy a növény készen kapja az életfolyamataihoz szükséges építőköveket, így energiáit a termés és az olajtartalom növelésére tudja fordítani. A gyártás során vitaminok és növényi hormonok is keletkeznek, melyek tovább növelik a termék biostimulátor hatását. 

A Natural ForceTM a KITE saját kísérleteiben, különböző növénykultúrákban, eltérő termőhelyi körülmények és évjáratok mellett is kiemelkedő terméstöbbletet eredményezett. A kezelési javaslatunk az intenzív vegetatív növekedés csúcsán és/vagy annak generatív szakaszba való fordulásakor, mellyel a termés mennyisége mellett annak minősége is javítható.

Natural Force – a méhkímélő biostimulátor

Virágzó kultúrában is használható

Natural Force – a méhkímélő biostimulátor

A gyakorlatban a gazdálkodók a legritkább esetben juttatnak ki lombtrágyát vagy biostimulátort önállóan, gazdaságossági szempontok alapján összekötik valamilyen növényvédelmi kezeléssel. Repce esetében ez leggyakrabban rovarölő szeres kombinációt jelent. A Natural ForceTM a keverhetőség tekintetében kiemelkedő tulajdonságokkal bír, ebből következően növényvédelmi kezelésekkel könnyen összekapcsolható.

Amennyiben a rovarölő szeres kezelést a virágzásban engedélyezett termékkel hajtjuk végre, abban az esetben a kombinációs partnerként használt biostimulátornak is hasonló tulajdonságokkal kell rendelkeznie. A méhek védelme érdekében csak és kizárólag méhekre nem veszélyes készítménnyel végezhető a kezelés. Sokan nem tudják, de számos növénykondicionáló készítmény is korlátozással rendelkezik, tehát virágzó kultúrában nem alkalmazható. A Natural ForceTM ellenben akkreditált laboratórium által bevizsgáltan semmilyen negatív hatással sincs a beporzást végző rovarokra, így teljes virágzásban is korlátozás nélkül használható.

A KITE szakmai javaslata a rovarölő szeres kombinációra

Natural Force – a méhkímélő biostimulátor

Egyik lehetőség a 200 g/l acetamiprid tartalmú Carnadine rovarölő permetezőszer. A szokásosnál 25%-kal több acetamiprid hatóanyagot tartalmaz hektáronként. Erősebb hatás, hosszabb ideig tartó védelem a kártevők ellen. Könnyen kezelhető, vízoldható folyékony koncentrátumban (SL).

A másik választási opció a 240 g/l tau-fluvalinát hatóanyagú Klartan 24 EW virágzó kultúrában nappal is permetezhető rovarölő szer, amely azonnali taglózó és tartamhatással egyaránt rendelkezik. Piretroid típusú, kontakt és gyomorméreg hatású rovarölő szer, amely egyedülálló módon kíméli a méheket és más hasznos rovarokat.

Vásárolja csomagban árelőnnyel

A virágzásban alkalmazható rovarölő szer és biostimulátor kombináció sikeres megválasztását a KITE két kereskedelmi csomaggal támogatja, kedvezményes áron:

A 12 hektáros csomag tartalma: 3 liter Carnadine + 40 liter Natural ForceTM

A 20 hektáros csomag tartalma: 5 liter Klartan 24 EW + 80 liter Natural ForceTM

Bővebb információért keresse bizalommal területileg illetékes szaktanácsadó kollégáinkat!

Natural Force – a méhkímélő biostimulátor

Címkék: biostimulátor, natural force, kite zrt., repce, repcetermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Föld napja

Április 22 – a Föld napja, immár ötvennégy esztendeje. A világnap, a „globális ünnep” ötletével ...