TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Folyékonyan japánul – Az acetamiprid története folytatódik

Folyékonyan japánul – Az acetamiprid története folytatódik

Növénytermesztés - 2023.04.08

A Nippon Soda az acetamiprid múlt század végi felfedezésével vitathatatlanul beírta magát a növényvédelem történelemkönyvébe.

Magyarországon a hatóanyag Mospilan termékcsalád néven vált ismertté és kedveltté. A por alakú Mospilan 20 SP – új nevén az Autentic – és a granulátum formulációjú Mospilan 20 SG meghatározó, fontos, sőt nélkülözhetetlen készítményeivé váltak a szántóföldi, gyümölcs- és zöldségnövények rovarkártevői elleni védelemnek. Sikerességüket annak köszönhetik, hogy felszívódó hatásuk miatt hosszú hatástartamúak, ugyanakkor taglózó hatásuk is markáns. A Mospilan és Autentic készítmények az első perctől a Sumi Agro kiemelt termékeivé váltak.

Az acetamiprid hatóanyag jobb felszívódása érdekében a por, illetve a granulátum formulációjú Autentic és Mospilan 20 SG készítmények mellé mindig is javasolt volt hatásfokozó adalékanyag, például Spur használata. Különösen a viaszos felületű, vastagabb bőrszövetű növénykultúrában, továbbá száraz időjárás esetén volt fontos a hatásfokozó használata.

Európában sajnos az új hatóanyagok bevezetése meglehetősen nehézkes, szinte leállt. Különösen igaz ez a rovarölő szerekre. A meglévő, engedélyezett hatóanyagokkal kell eredményesebb hatást elérni. Ennek egyik útja az adjuválás.

Több évvel ezelőtt a Nippon Soda folyékony acetamiprid formuláció kifejlesztését tűzte ki célul. Olyan formuláció kifejlesztésére törekedtek, mely nemcsak hogy felveszi a versenyt a sztenderdként használt OD formulációkkal, hanem azoknál többet is tud. A feladat a gyakorlat nyelvére fordítva az volt, hogy olyan formulációt dolgozzanak ki, mely optimalizálja a fedettséget a kezelt növényi részeken; bimbókon, kalászokon, leveleken. Az új formulációtól az acetamiprid taglózó hatásának a növekedését és végső soron a hatékonyság növekedését is várták. A hatékonyság növekedését és a gyorsabb kezdeti hatást a hazai vizsgálatok is igazolták (1. ábra).

Folyékonyan japánul – Az acetamiprid története folytatódik

A Nippon Soda által kifejlesztett új adalékanyag-rendszernek köszönhetően a permetcsepp felületi feszültségét és érintkezési szögét érdemben sikerült csökkenteni. Ennek eredményeképpen az új 120 SL formulációval kezelt permetlé a növényi részeket egyenletesen borítja be, ennek köszönhetően a hatóanyag felszívódása gyorsabb és tökéletesebb (2. ábra).

Folyékonyan japánul – Az acetamiprid története folytatódik

Az új SL formuláció 10%-ban tartalmazza ezt az új adalékanyag-rendszert, mely szabadalommal védett Nisso-technológia.

Ebben az új Mospilan-formulációban literenként 120 gramm acetamiprid hatóanyag található.

A Mospilan 120 SL először búzában és őszi káposztarepcében került engedélyezésre. Búzában a levéltetvek ellen a kalászhányás kezdetétől a tejes érés végéig két alkalommal is használható. Repcében a repcefénybogár ellen a zöldbimbós állapottól a sárgabimbós fejlettségig alkalmazható. A repcebecő-ormányos és a repce-gubacsszúnyog ellen 50%-os virágzástól a repcebecő sárgulásáig juttathatjuk ki. Dózisa búzában és repcében egyaránt 350 ml/ha, ami gyakorlatilag megegyezik a Mospilan 20 SG és az Autentic 200 g/ha-os dózisával. Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje mindkét kultúrában 28 nap. A Mospilan 120 SL egyliteres kiszerelésben kerül forgalomba.

A Mospilan 120 SL engedélyének kiterjesztése egyéb szántóföldi kultúrákban – kukorica, napraforgó, szója stb. – is folyamatban van.

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy az acetamiprid hatásának, hatáshosszának maximalizálásához a permetlé pH-ja igen fontos tényező. Vizsgálataink alapján egyértelműen beigazolódott, hogy a legmegfelelőbb az enyhén lúgos, 8-as pH érték. Törekedjünk ennek biztosítására annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a kezelés, történjen az Autentickel, Mospilan 20 SG-vel vagy az új Mospilan 120 SL-lel.

A Mospilan 120 SL hivatalos üzemi vizsgálatok, bemutatók után, 2023-ban végre kereskedelmi forgalomba is kerül, így a hazai termelők széles körben megismerhetik. Reméljük, hogy a Mospilan 120 SL új sikertermék lesz Magyarországon, is és hozzájárul a növénytermesztés és növényvédelem további sikereihez. 

Jáger Ferenc

Engedélyezési és fejlesztési igazgató

Címkék: növényvédelem, cetamiprid, nippon soda, mospilan, sumi agro
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Előnnyel a munkaerőpiacon

Valós szakmai tapasztalat, piacképes diploma, kiépülő kapcsolati tőke – ezek egyebek mellett a duális képzés ...