TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Pénzre fordítható a többletteljesítmény

Pénzre fordítható a többletteljesítmény

Növénytermesztés - 2023.03.25

Precíziós, erőforrás-hatékony betakarítási rendszer fejlesztése. 2018-ban a Discovery Center Kft. által elképzelt projekt megvalósításához talált partnerekre a Sweet Corn Freeze Kft, a Green-Peas Kft, Sütő Judit, Dávid Tamás Zoltán, Csuka János és Dr. Füzesi István Barna képviseletében. Az általuk létrehozott konzorcium a „Precíziós, erőforrás hatékony betakarítási rendszer fejlesztése” címmel nyújtott be pályázatot.

A Vidékfejlesztési Program keretében megjelent VP3-16.1.1-4.1.5-4.2.1-4.2.2-8.1.1-8.2.1-8.3.1-8.5.1-8.5.2-8.6.1-17 – Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás támogatása című felhívásra benyújtott pályázat keretében konzorciumi szinten beszerzésre került két darab nagy teljesítményű kombájn, melyek a precíziós gazdálkodás hatékonyságának visszacsatolásában és a precíziós betakarításban, míg a két átrakókocsi elsősorban a betakarítás logisztikájában játszottak fontos szerepet. Kiemelt jelentőségű volt a menet közben történő ürítés, mivel ezzel korábbi kutatási eredményeink alapján 20-25%-nyi idő spórolható meg, vagyis ennyivel növelhető maga az aratási idő.

Háromféle vetésszerkezet, kétféle betakarítási technológia

Vizsgálataink során igyekeztünk a Magyarországra jellemző vetésszerkezeti változatokat bemutatni, ezért háromfélét határoztunk meg és alakítottunk ki. Az első esetben hazánk északi részére jellemző szerkezetet vizsgáltuk, melyben kevés kukorica, több olajosnövény (napraforgó és őszi káposztarepce) és a terület 50%-át elfoglaló őszi kalászos (őszi búza) található. A második szcenárióban az őszi kalászos területének mértéke változatlan maradt, a repce és a napraforgó részaránya csökkent, míg a fennmaradó területen a kukorica vetésterülete nőtt 30%-ra. A harmadik vetésszerkezeti változatban a kalászos részaránya 30%-ra csökkent, a repce és a napraforgó területe nem változott, míg a kukorica a terület 50%-át foglalta el. Ez a vetésszerkezet a jó kukoricatermő vidékekre (pl. Hajdúsági löszhát, Békés-Csanádi löszhát, Mezőföld) jellemző.

A betakarítás az egyik legfontosabb munkaművelet, hiszen az egész évben végrehajtott agrotechnológiai műveleteknek ekkor kapjuk meg az eredményét a magas hozamokon és remélhetőleg a jó jövedelemtermelő képességen keresztül. A három vizsgált vetésszerkezeti változat esetében meghatároztuk, hogy nyáron, illetve ősszel hány hektár területet szükséges betakarítani. A kevés kukoricát tartalmazó vetésszerkezet esetében nyáron 1300, ősszel 700 hektárt kell optimális időben és körülmények között betakarítani. Átlagos vetésszerkezet esetében nyáron 1100, ősszel 900 hektár a betakarítás volumene, míg a sok kukoricát tartalmazó vetésszerkezet esetében nyáron 700, ősszel 1300 hektárra kell időben odaérniük a betakarítógépeknek és szállítójárműveknek.

Vizsgálataink során két betakarítási technológiát hasonlítottunk össze. A hagyományos – tábla végén állva ürítéses technológia esetében – napi 50 hektár betakarítására volt lehetőség, míg az átrakókocsival és gépszinkronizálással menet közben folyamatosan ürítő betakarítási módnál ennél 30%-kal nagyobb, 65 hektáros napi teljesítmény volt elérhető.

Jobb technológiával jelentős a haszon

A vetésszerkezetek és a napi területteljesítmények ismeretében meghatározásra kerültek a nyári és az őszi betakarítási időszakban a szükséges napok. Mind nyáron, mind ősszel optimális körülmények között 20-20 napig lehet az évek átlagában betakarítási tevékenységet folytatni. Mindezek ismeretében meghatároztuk a kapacitástöbbleteket, illetve -hiányokat valamennyi vetésszerkezet esetében. Átrakókocsis technológia alkalmazása mellett a kialakuló kapacitáshiányok megszüntethetőek, illetve a meglévő kapacitástöbbletek tovább fokozhatóak. A többletkapacitások bérszolgáltatásba kiadhatóak. A két betakarítási technológiai változat között az átrakókocsis javára az egyes vetésszerkezetek termesztésbe vonása mellett 23-32% közti többletbevételt realizáltunk.

A kapacitáshiányok a betakarítás során különböző mennyiségi és/vagy minőségi veszteségeket okoznak valamennyi vizsgált növényi kultúra esetében. A három vizsgált vetésszerkezeti változat esetében ennek mértéke évente az optimumhoz képest 7-15% között változik.

Dr. Sulyok Dénes – Dr. Füzesi István Barna – Dr. Felföldi János – Lapis Miklós

Pénzre fordítható a többletteljesítmény

Címkék: kombájn, átrakókocsi, beruházás, precíziós gazdálkodás, pályázat
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

AMAZONE – Új Precea vontatott szemenkénti vetőgép 6 m ...

Az AMAZONE egy új terméktípust vezet be a vontatott szemenkénti vetőgépek termékcsoportjában. A 6 m munkaszélességű ...