TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
Megkerülhetetlen ajánlat kalászosok gyomirtására

Megkerülhetetlen ajánlat kalászosok gyomirtására

Növénytermesztés - 2023.03.10

Az FMC-Agro kínálatában minden helyzetre akad megnyugtató megoldás

A kalászos gabonák termesztéstechnológiájában meghatározó szerepe van a gyomnövények elleni védekezésnek. Ezen a területen hazánkban megkerülhetetlen az FMC-Agro, amelynek gyomirtószer-kínálata gyakorlatilag minden, a gabonatáblákon előforduló helyzetre képes hatékony választ adni. A tavaszi időszakban felhasználható készítményeket Takács Gábor, a cég területi szakmérnöke mutatja be.

A kalászos gabonák korai gyomosodása, az ebben szerepet játszó gyomnövények mind nagyobb egyedszáma egyre gyakrabban kényszeríti a gabonatermesztőket arra, hogy már a kora tavaszi időszakban elvégezzék területük gyomirtását. Különösen igaz lehet ez az idei évben, amikor az enyhe, de csapadékos téli időjárás kedvező körülményeket teremt egyes kétszikű gyomnövények fejlődéséhez. Emiatt már jelenleg is fejlett, akár virágzó állapotú egyedeit találhatjuk meg egyes veronikafajoknak (1. kép), a vegyes gyomösszetételű területeken (2. kép) pedig nagy számban jelentek meg a szarkaláb-, az árvácska- és ebszikfűfajok, a tyúkhúr, valamint a pipacs.

Megkerülhetetlen ajánlat kalászosok gyomirtására

1. kép Korai, erős gyomosodás, virágzásnak induló gyomok (Somlóvecse, 2023. 01. 12.)

Fejlettségi állapotukat látva már nem kérdés, sok gabonatáblán lesz arra szükség az idei tavaszon, hogy korai gyomirtó kezeléssel szüntessük meg az általuk támasztott káros gyomkonkurenciát.

Megkerülhetetlen ajánlat kalászosok gyomirtására

2. kép: Ebszékfű-, árvacsalán- és veronikafajok őszi búzában (Somlóvecse, 2023. 01. 12.)

Korai gyomosodás, korai gyomirtás

Erre a célra az FMC-Agro az Aurora® Gold technológiai csomagot ajánlja, amelynek elemei a kontakt módon ható, perzselő hatású Aurora® 40 WG, valamint a felszívódó hatóanyagokat tartalmazó Granstar® Super 50 SX®. A készítmények együttes, a bokrosodás végéig történő kijuttatása kiemelkedően jó gyomirtó hatást biztosít gyakorlatilag az összes olyan kétszikű gyomnövény esetében – beleértve a mezei acatot is –, amelyek a korai időszakban gondot okozhatnak a gabonavetésekben. Ez még abban az esetben is nagy biztonsággal állítható, amennyiben a veronikafajok túlfejlett egyedeivel (3. kép) kellene megküzdeni a területen. A csomagban szereplő hatóanyagok kedvező, a gyakorlat számára is értékes tulajdonsága, hogy már alacsony hőmérsékleten, 5 °C-on kifejtik hatásukat, így valóban alkalmasak arra, hogy kijuttatásukkal nagyon korán, akár már február végén, március elején kontrollálhassuk a gyomnövényeket. Ehhez meg kell várnunk egy olyan időszakot, amikor egy-egy napig a kezelés előtt sincs és utána sem várható fagy. Ekkor, jó fedettséget biztosító lémennyiséggel és cseppmérettel, lehetőleg napos időben kijuttatva, látványos és gyors gyomirtó hatás érhető el. A kombinációban szereplő markáns perzselő hatású hatóanyag miatt fontos tudni, hogy az Aurora® Gold felhasználásakor a tankkeverékbe nem kerülhetnek gomba- vagy rovarölő készítmények, lombtrágyák vagy tapadást elősegítő adalékanyagok, mert ezek a fitotoxicitás veszélyét fokozzák.

Megkerülhetetlen ajánlat kalászosok gyomirtására

3. kép: Az Aurora® Gold látványos hatása fejlett borostyánlevelű veronika ellen (Darnózseli, 2022. 04. 07.)

 A gyomkonkurencia korai kikapcsolásával az Aurora® Gold felhasználása közvetlen hatással lehet a termés mennyiségére.

Gyomirtás zászlósleveles állapotig

Az FMC-Agro ajánlata azon területek gyommentesítésére, amelyeken a gyomirtás hangsúlya a fent felsoroltaktól eltérő gyomnövényeken van, a Granstar® Super 50 SX®, a Granstar® SuperStar, valamint a Pointer® Star gyomirtó készítményeken és kombinációkon alapul. Mindegyik kiemelkedően magas hatékony a magról kelő kétszikű gyomnövényekkel, valamint a mezei acattal szemben. Ehhez felhasználásuk terén nagyfokú rugalmasság társul, kijuttatásukra a gyomfejlettségi viszonyok figyelembevételével a szárba indulás kezdetétől egészen a zászlóslevél megjelenéséig van lehetőségünk anélkül, hogy kockáztatnánk a fitotoxicitás veszélyét (4. kép). Mindegyik készítmény vagy kombináció jó keverhetőségi tulajdonságokkal bír, ami lehetővé teszi egyidejűleg akár több növényvédelmi problémával szembeni védekezést is.

Megkerülhetetlen ajánlat kalászosok gyomirtására

4. kép: Búza gyomirtása FMC-technológiával (Látókép, 2021. 04. 21)

Ezek egyike az évről évre rendszeresen megjelenő, a vörösnyakú árpabogárhoz, a „vetésfehérítőhöz” köthető kártétel. Ritka az olyan évjárat, amelyben ne lenne szükség a gabonaállományok kártételével szembeni védelmére. Az FMC-Agro e probléma kezelésére a Rapid® CS piretroid hatóanyagú rovarölő készítményét ajánlja az imágók elleni fellépésre, amely mikrokapszulázott formában tartalmazza a hatóanyagot. A modern formuláció, a hatóanyag folyamatos felszabadulása, valamint a magas szintű UV-stabilitás hosszú, akár ötnapos tartamhatást biztosít. Ez a kártevők elhúzódó betelepedése esetén is kellő hatékonyságot nyújt, szemben a más módon formázott termékekkel vagy a lárvakártételnél kijuttatott anyagokkal.

A rovarkártételen túl kezelendő probléma lehet az árpa- és búzaállományokban megjelenő levélbetegségek fertőzése. Az idei évben ez különösen hangsúlyos lehet, hiszen a kórokozók számára kedvező időjárási körülmények miatt magas fertőzési szint alakult ki. Az árpavetésekben a gabonalisztharmat, valamint a hálózatos levélfoltosság tünetei már őszi megjelenésük óta nagy számban találhatók meg, de a búzatáblákon is hasonló a helyzet, ott a gabonalisztharmat erős és a szeptóriás levélfoltosság kezdődő fertőzését láthatjuk. E probléma kezelésére az FMC-Agro kínálatából a Riza® 250 EW áll a gazdálkodók rendelkezésére, amely az összes említett kórokozóval, sőt még a rozsdabetegségekkel szemben is kiváló hatékonyságú.

A tavaszi időszakban jelentkező növényvédelmi problémák kezelésére a Granstar® Super 50 SX®, a Granstar® SuperStar, valamint Pointer® Star kereskedelmi csomag formájában, együttesen is beszerezhető a Rapid® CS és Riza® 250 EW termékekkel. Ezek hatásos, egyben költséghatékony megoldást nyújtanak a gabonatermesztők számára.

Granstar® SuperStar Rapid Pack, bevált technológia, prémium kedvezménnyel.

Bevált technológia prémiumkedvezménnyel

Az FMC-Agro kalászostechnológiai ajánlatában kiemelt helyet foglal el a Granstar® SuperStar Rapid Pack. Felhasználásának egyik szakmai alapja az országban sokfelé gyakori napraforgó árvakelés problémájának hatékony kezelése. A napraforgó gyomirtási technológiája ma már az Express™- és imazamox-toleráns hibridek termesztésén alapul, amely során az említett hatóanyagok kiemelkedő eredményességgel alkalmazhatók. E hibridek gyomirtó készítményekkel szembeni toleranciája azonban megnehezíti az árvakelésük elleni védekezést, ami így külön figyelmet érdemel. A Granstar® SuperStar ennek az elvárásnak maximálisan megfelel, a probléma biztos megoldásán túl kiváló hatékonyággal alkalmazható az összes, kalászos gabonákban károsító magról kelő kétszikű gyomnövénnyel, sőt, a mezei acattal és ragadós galajjal szembeni védekezés során is. Magas szintű hatékonyságára használói még extrém gyomviszonyok mellett is számíthatnak. A rugalmas, a gyomok megjelenéséhez igazított kijuttatási lehetőség olyan helyzetet is eredményezhet, amely egyszerre teszi lehetővé a gyomnövények, valamint a vetésfehérítő kártételével szembeni védekezést. A technológia rovarölő alkotóeleme, a Rapid® CS tartós hatásával ezt nagy magabiztossággal képes biztosítani, ráadásul a csomagban nyújtott kedvezménynek köszönhetően minden negyedik hektáron ingyen.

A gyomnövények által a kalászosokban támasztott konkurenciát annak terméseredményre gyakorolt káros hatása miatt egyetlen gazdálkodó sem hagyhatja figyelmen kívül. Ebben a küzdelemben az FMC-Agro termékkínálata bőséges választási lehetőséget biztosít számukra, abban válogatva minden gyomirtási problémára hatékony megoldást találhatnak.
 

Megkerülhetetlen ajánlat kalászosok gyomirtására
Szerző: AgrárUnió

Címkék: fmc-agro, kalászosok, gyomirtás, kalászos, gabona
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így hatékony a kukorica fej- és lombtrágyázása!

Tavasz végén, nyár elején, májusban már elindulnak a tápkultivátorok, melyekkel a kukorica vetésidejétől és ...