A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius

A lombtrágya választás bizalmi kérdés

A lombtrágya választás bizalmi kérdés

Növénytermesztés - 2022.05.10

A tavaszi szántóföldi növények többségének magjai a termőföldben vannak, a táblákon a vetőgépeket lassan felváltják a szántóföldi permetezőgépek. Ideje átgondolni, melyik növénynél milyen tápanyag-utánpótlási stratégiát és ehhez milyen terméket válasszunk.

A lombtrágya választás bizalmi kérdés


Ehhez a kultivátorozással kijutatott nitrogén mellett a lombtrágyázás lehet a másik hatékony eszközünk. A lombtrágya választás bizalmi kérdés! Bízom-e a gyártóban, a szaktanácsadóban, a technológiában és nem utolsó sorban a termékben? Miért bízzanak a Yarában és termékeiben?

A Yara lombtrágyákat a 60-as évek vége óta gyártják és folyamatosan fejlesztik az angliai Pocklingtonban. A megnövekedett igényekre tekintettel a gyár kapacitását bővíteni kell, 2023-ra 76 millió liter/év YaraVita lombtrágya hagyja majd el a gyártósort. A szaktanácsadói csapat „nem ma kezdte”, a legújabb kollégánk 5 éve dolgozik a cégnél. A technológia kiforrott, számos kísérlet és üzemi tapasztalat csiszolta tökéletesre. A YaraVita lombtrágyák közös jellemzője a magas hatóanyagtartalom és a hosszú hatástartam. Ahogy a fejlesztőink mondják, ami a kannafeliraton van, az csak a jéghegy csúcsa. A gyógyszeralapanyag tisztaságú tápelemeken túl van bennük tapadásfokozó, esőállóság fokozó, felületi feszültséget csökkentő anyag, pH stabilizátor, korrózió ellen védő anyag.  A növényvédő szeres keverhetőséghez külön adatbázist működtetünk, hogy partnereinknek segítséget nyújtsunk a tankkeverékek elkészítéséhez. (www.tankmix.com) És a bizalom részeként nem utolsó sorban, de meg kell említenünk a termelői visszajelzéseket. Ezekről folyamatosan olvashat www.yara.hu oldalunkon és Yara Magazinjainkban.

szilva teljes virágzásban

Ha felkeltettük az érdeklődését, akkor nézzük a Yara 2022. évi tavaszi lombtrágyázási javaslatait!

YaraVita Zeatrel: A növényspecifikus lombtrágyáink közül a YaraVita Zeatrel a kukorica igényeire kifejlesztett termékünk. Magas foszfor és cinktartalmával (+K, Mg) hatékonyan elégíti ki a növény igényeit. 6-8 leveles állapotban ajánljuk 3-5 l/ha dózisban.

YaraVita Brassitrel Pro: N, Ca, Mg, B, Mn, Mo (össz. hatóanyagtartalom 444 g/l) tartalmával ideális lombtrágyája a napraforgónak, a szójának, borsónak, cukorrépának, máknak. Ha csak egy kezelés tervezett, akkor ezt akkor végezzük, amikor még károkozás nélkül bele lehet menni az állományba (6-8-10 leveles állapot) 3-4 l/ha mennyiséggel. Ha lehetőség van 2. kezelést is végezni, akkor: napraforgónál csillagbimbós állapotban, szójánál és borsónál a hüvelyképződés kezdetén, cukorrépánál a sorok záródásakor, máknál a tokfejlődés idején. Ha a két kezelés kivitelezhető, akkor azt osztottan, 2x-2-3 l/ha mennyiséggel végezzük.

YaraVita Bortrac: 150 g/l bórtartalmával, hosszú hatástartamával, 1-1,5 l/ha dózisával a virágzás előtti időszakban alkalmazva javítja a pollenképzést, pollenérést, kötődést. Kukoricánál a címerhányáskor, napraforgónál a csillagbimbós állapotban, cukorrépánál a 500 g/ha igény kielégítésére szinte folyamatosan, borsónál, szójánál, máknál a virágzás előtt érdemes kijuttatni. Megjegyzés: A YaraVita Brassitrel 60 g/l bórt tartalmaz, így aki ezt a termékünket választja és juttatja ki 3 l/ha mennyiségben, ott egyszeri kezelés elegendő.

YaraVita Thiotrac: A kén és a nitrogén együttes utánpótlása (200 g/l N + 750 g/l SO3) nemcsak a repce és az őszi gabonák esetében kulcskérdés. A tavaszi növények igénye (3-6 kg/t) relatíve alacsonyabb, de az olaj és fehérjeképzéshez ugyanúgy nélkülözhetetlen. Minden növénynél a kezdeti intenzív növekedési időszakban ajánljuk 5 l/ha dózisban.

YaraVita Zintrac: (700 g/l Zn) A hazai mezőgazdasági talajok 1/3-a cinkhiányos. Hiánya talán a „leglátványosabb” tüneteket a kukoricában produkálja. Természetesen nem csak azért része a technológiának a cinkpótlás, hogy „ne legyen csíkos”, hanem mert a növénynek magas az igénye, és egy látens hiány is 5-10 %-os terméskiesést is okozhat. Javasolt dózisa 0,25-1 l/ha az intenzív növekedés időszakában.

YaraVita Molytrac: (250 g/l Mo) A növényi szövetekben való nagyfokú mobilitás és a megfelelő növényi tápláláshoz szükséges kis mennyiségek miatt, a molibdén lombtrágyázása nagyon hatékony lehet. Tapasztalataink és levélanalízis vizsgálataink alapján gyakori a hiánya napraforgó és szója esetében. Javasolt dózisa 0,25 l/ha. Megjegyezzük, hogy a YaraVita Brassitrel Pro termékünk 4 g/l molibdént tartalmaz!

YaraVita Safe K: A káliumpótlásra alkalmas termékünk 500 g/l káliumot tartalmaz. A tavaszi növényeink közül elsősorban a cukorrépa káliumigénye magas. Ez a magas igényt természetesen nem lehet lombon keresztül kielégíteni, de a cukorképzés időszakában lombtrágyaként kijutatott kálium – különösen száraz időszakban- nagyban hozzájárulhat a növény káliumszükségletének kiegészítéséhez.

YaraVita Universal Bio: Makro- és mikroelemeket tartalmazó termékünk bármely kultúrában az általános kondicionáláson kívül különösen szárazság, növényvédő szeres kezelés okozta stressz mérséklésére javasolt 5 l/ha dózisban.

Ma különösen nagy jelentősége van annak, hogy az emberek a pénztárcájukkal döntenek. Ebben a pénztárcában hirtelen kevesebb pénz lett, és mindenki “okosabban” akarja azt a kevesebbet elkölteni. Senki sem akar “rossz lóra tenni”, nincs idő és pénz kockáztatni. A személyes tapasztalat lehetőséget adhat a bizalom kiérdemlésére és megerősítésére. Válassza a Yara lombtrágyákat a tavaszi növényekhez is! Ehhez szakmai segítséget talál a honlapunkon, illetve keresse régiós szaktanácsadóját!

 

yaralogokgTóth Milena
+36 30 883 0731

 

 

 


Címkék: lombtrágya, lombtrágyázás, Yara, YaraVita, YaraVita Zintrac, YaraVita Bortrac, YaraVita Thiotrac, YaraVita Universal Bio, YaraVita Safe K, YaraVita Molytrac

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...