TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
InVigor® repcehibridek a BASF-től

InVigor® repcehibridek a BASF-től

Növénytermesztés - 2024.07.04

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló 3 hónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-t erősödött a tőzsdepiacokon, ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce

A BASF számára megkérdőjelezhetetlen a repce iránti elhivatottság, hiszen: Mindenünk a repce, és mindenünk meg is van hozzá!

A BASF-nél a repcevetőmag-üzletágba történő belépés óta abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a termesztés alapjától, a kiinduló genetikai potenciáltól kezdve nyomon tudjuk követni a repce fejlődését, és a növényvédő szer termékeinkkel való kölcsönhatást is hibridenként külön-külön meg tudjuk figyelni.

A „vigor” szó elevenséget, életerőt jelent, a növények azon képességére utal, mellyel fejlődésükhöz az adott körülményeket ki tudják használni. Lokális munkánk célja, hogy a magyarországi termőhelyhez legmegfelelőbb, legvigorosabb repcehibrideket találjuk meg, és illesszük a portfólióba. Éppen ezért, a nemesítőközpontunkból kapott hibrideket Magyarországon további vizsgálatoknak vetjük alá, fejlesztőcsapatunk az elmúlt években több száz kísérletet állított be. A termőhelyi adottságokon túl gazdasági szempontokat is figyelembe veszünk a hibridek szelektálása során, ezzel is elősegítve termelő partnereink versenyképességét és a termesztési kockázatok csökkentését.

A legnagyobb potenciálú InVigor® hibrideket kutatva, saját kísérleti hálózatunk mellett független és hatósági (pl.: Nébih) eredményekkel is rendelkezünk, melyek alapján az InV1170, InV1188, az InV1310 és az InV1266 CL hibridjeink méltán kerültek repcevetőmag-kínaltunkba. Sőt ezek mellett, korlátozott darabszámban legújabb fejlesztésünk, az InVigor2040 is elérhető lesz az idei évben. Hibridjeinket többéves eredménysorok segítségével, tehát a termésstabilitást szem előtt tartva szelektáljuk.

A magas terméspotenciál mellett fontosnak tartjuk, a magok becőkben való megőrzését, ezért külön vizsgálati módszereket vezettünk be, hogy mérhetővé tudjuk tenni hibridjeink kipergés-ellenállóságát. Az egyik legjobb eredményt az InV1266 CL hibrid érte el, mely a magas terméspotenciál és termésstabilitás mellett még herbicidtoleranciával is rendelkezik, így Clearfield® gyomirtási rendszerben is használható, és az alacsony kipergés miatt az árvakelések számát is redukálni tudjuk.

Alapvető célunk a magok egészségének fenntartása az olyan betegségekkel szembeni harcban, mint pl. a fóma, ezért hibridjeink rendelkeznek a tolerancia kialakításáért felelős génekkel.

A repcetermesztés kiemelkedő eleme a repce megfelelő időben történő növekedésszabályozása.  A helyes időzítés elősegítésére kísérletekben megvizsgáltuk az InVigor® repcék regulációs érzékenységét, melynek köszönhetően tovább tudtuk pontosítani piacvezető regulátorunk, a Caramba® Turbo kijuttatási javaslatát.

Az elmúlt években a magyar termelők magas szinten sajátították el a repce termesztés- és növényvédelmi technológiáját, mely sikerekhez a BASF növényvédő szerek is hozzájárultak. Úgy gondoljuk, ma már nincs olyan termelő, akinek be kellene mutatni a Pictor® Active és Caramba® Turbo gombaölő szereket, vagy a metazaklór alapú Butisan® Complete, és a herbicidtolerancia elvén működő Clearfield® gyomirtási technológiákat. A BASF ugyanilyen elhivatottsággal, minőségi elkötelezettséggel lépett a repcevetőmagok piacára, és honosítja meg az InVigor® márkanevet a közös repcetermesztési sikerek érdekében.

Címképen: InVigor® repcehibridek a BASF kisparcellás kísérleti telepén (2024)

Címkék: repce, hibrid, BASF Hungária Kft., repcetermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Térképre kerültek a hazai ősgabona termékelőállítók - ...

Csaknem hatvan helyszín került fel arra a térképre, amely a vásárlók számára mutatja, hogy hol találhatóak meg ...