TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
A parlagfű erős jelenléte hatékony növényvédelmi megoldást kíván

A parlagfű erős jelenléte hatékony növényvédelmi megoldást kíván

Növénytermesztés - 2024.06.21

Magyarországon az egyik leggyakoribb invazív gyomnövény, az ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) szemmel látható terméskiesést és anyagi veszteséget okoz a magyar gazdáknak. Az átlagosnál magasabb téli és tavaszi hőmérsékletnek köszönhetően, az idei évben a szokásosnál korábban, már március közepén csírázott a parlagfű Magyarországon. A növény évek óta tartó, erős jelenléte és a kiegészítő nyári kezelések szükségessége miatt a napraforgót termesztő gazdálkodóknak érdemes a leghatékonyabb megoldásokba fektetni, hogy maximalizálják termelékenységüket és jövedelmezőségüket, valamint a növény irtásával mérsékeljék a parlagfű terjedését, ezáltal csökkentve a környező közösségekre gyakorolt egészségügyi kockázatot.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldalán közzétett Országos parlagfű helyzetkép jelentés adatai szerint februártól kezdve szokatlanul meleg tavaszi időjárás volt jellemző hazánkban, és a fokozatos hőmérséklet-emelkedés csak április második felében torpant meg egy tartósabb hidegfront hatására, azonban májusban ismét folytatódott a felmelegedés. A napraforgó posztemergens kezelése ellenére a jelenlegi időjárás kedvez a parlagfű kelésének és fejlődésének, ezért több esetben látható parlagfűvel fertőzött állomány, ami miatt kiegészítő kezelés válhat szükségessé az ország egész területén.

A parlagfű jelenléte egészségügyi kockázatot is jelent, amely a közterületeken és a kertekben kötelező irtást igényel. Noha a parlagfű elleni harcot a növényvédő szer technológia fejlődése, a hatóanyagkutatás és növénynemesítés segítette, maradéktalan gyomirtása a napraforgóban továbbra is gondot okoz, mivel a két növény azonos rendszertani családba tartozik. A gyomirtó szer toleráns napraforgó vetőmag használata hozzájárul a hatékony kezeléshez, de nem ad végleges megoldást a túlfejlett egyedek ellen. Ezért a gazdálkodóknak olyan hatékony növényvédelmi megoldásra van szükségük, amellyel felvehetik a harcot a parlagfűvel.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat egyik legújabb, innovatív, parlagfű elleni hatóanyaga az Arylex™ a szintetikus auxin hatóanyagok új szerkezeti osztályának, az arilpikolin-savaknak az első tagja, amely könnyen bejut a növénybe, majd az aktív növekedési pontokra szállítódva felhalmozódik. Kiváló hatékonyságú az egyik legnagyobb gondot okozó parlagfű és más fontos kétszikű gyomnövény ellen egyaránt. Az Arylex™ hatóanyag megtalálható a Corteva posztemergens, hagyományos és herbicid-toleráns napraforgóban alkalmazható gyomirtó szerében, a Viballa™-ban, amely egyedülálló más gyomirtó szerekkel összehasonlítva, mivel alacsony dózis mellett is kiváló hatékonyságú.

Lucz Tibor a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó derekegyházi Aranykalász Mezőgazdasági Szövetkezet növénytermesztési ágazatvezetője összefoglalta a Viballa™ hatékonyságával kapcsolatos tapasztalatait: “1100 hektáron termesztünk repcét, napraforgót, kukoricát, lucernát és kalászos növényeket, ahol legnagyobb gondot a parlagfű, a szerbtövis és a libatop fajok jelentik. A tavalyi évben 150 hektáron használtam a Viballa™ gyomirtó szert napraforgóban és elmondhatom, hogy kiemelkedő hatékonysággal vitte a parlagfüvet és kiváló hatást mutatott a szerbtövis és libatop ellen. Mindenkinek ajánlom, hogy bátran próbálja ki a Viballa™-t, ha hasonló gyomproblémákkal küzd, mint mi.”

A Corteva Viballa™ gyomirtó szerével kapcsolatban a gazdálkodók bővebb információt a vállalat honlapján megtalálható katalógusban találnak. A termék elérhetőségével kapcsolatban pedig állnak szíves rendelkezésükre a vállalat területi képviselői és szaktanácsadói, akiknek elérhetőségét megtalálják itt.
Szerző: Dr. Lukács Domonkos, a Corteva Agriscience gyomirtó szer termékmenedzsere

Címkék: corteva agriscience, parlagfű, gyomirtó szer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kincs a tarlón – Szármaradványoktól a fekete aranyig

Nyár elején a repce és a kalászosok aratásával kezdetét veszi a betakarítás várva várt időszaka. A munka sikerét ...