TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
DR GREEN-segítség a tápanyag-utánpótlásban – őszi akciók!

DR GREEN-segítség a tápanyag-utánpótlásban – őszi akciók!

Növénytermesztés - 2023.11.11

A jelenlegi kiszámíthatatlan és negatív gazdasági körülmények ellenére a növénytermesztés intenzitásából nem engedhetünk. Az őszi káposztarepce és az őszi kalászosok meghatározó elemei a vetésforgónak, ugyanakkor a növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási kérdéseket tekintve igényes növénykultúrák.

Az őszi időszakban a kezdeti fejlődést jelentősen segíti az optimális foszfor- és káliumellátottság, amelyek az energiaháztartáson túl a keményítőszabályozáson keresztül a téli időszakra készítik fel a növényeket. A repce ezen vegetációs fázisában a mikroelemek közül a bór kijuttatása nagyon hangsúlyos, amely szintén a megfelelő télállóság kialakításáért felelős. Természetesen a nitrogén-utánpótlás fő időszaka a tavasz, de ősszel is nagyon fontos alaptrágyaként történő, megfelelő mennyiségű (30-40 kg/ha) kijuttatása. A mezoelemek közül a kén, magnézium és kalcium megfelelő egyensúlyára és utánpótlására is törekedni kell. Őszi kalászosokban a mikroelemek közül ősszel a cink és a mangán (káliumszinergista) biztosítása meghatározó az élettani folyamatok megfelelő működéséhez.

Az őszi időszakban a talajok alacsony hőmérséklete és kémhatása meghatározza a tápelemek megfelelő ütemű és mennyiségű felevételét. Ha a tápelemek a műtrágyadózis csökkentése vagy egyéb befolyásoló tényezők miatt nem biztosítottak, a növények fokozottabban kitettek a stresszhatásoknak, amelyek termésdepressziót okoznak. Nem elhanyagolandó tény, hogy a növényvédelmi szabályozások miatt az őszi kalászos gabonák hatékony inszekticides csávázása nehezen megvalósítható. Növényvédelmi szemszögből fokozottabb a veszélye a vektoriális eredetű vírusfertőzések emelkedésének.  

Az ismertetett tényezők függvényében abszolút fontos olyan újszerű, alternatív technológiai elemek alkalmazása, amelyekkel tompíthatjuk a befolyásoló tényezők hatását és fokozhatjuk a termelés intenzitását. A növények kezdeti fejlődésének erősítése és stimulálása meghatározza a növények későbbi életciklusát és fenológiai stádiumának megfelelő fejlettségét.

A DR GREEN termékcsalád speciális tulajdonságai és kiváló minősége révén egyedi kategóriát képvisel a lombtrágyázásban, ugyanis a MicroActiveTM és MacroActiveTM kristályos formuláció biztosítja a termékek egyedien magas hatóanyag-tartalmát.

Az őszi alaptrágyázás dózisának csökkentése visszafordíthatatlan következményekkel járhat, ugyanakkor tudomásul kell vennünk a gazdaságosság észszerű határait is. Azon túl, hogy a lombtrágyázás nagyon fontos eleme a növénytermesztési technológiának (mikroelemeket hatékonyan csak ilyen formában tudjuk biztosítani), az ilyen esetek korrigálásában segítenek a speciális DR GREEN egyedi, mikrokristályos formulációjú lombtrágyák. A növényspecifikált DR GREEN termékek a növény igényeinek megfelelő mikroelem-összetételt (bór, réz, vas, mangán, molibdén, cink) tartalmazzák, míg az univerzális termékek a lombon keresztül a makroelemek utánpótlásában játszanak szerepet.

Az őszi káposztarepce tél előtti megerősítéséhez, a gyökértömeg és gyökérnyakátmerő megfelelő kialakításához összetett technológiában javasoljuk a repce 6-8 leveles stádiumában (regulátorozással egy menetben) a DR GREEN Quality (P2O5 500,0; K2O 340,0 g/kg) 1-2 kg/ha + DR GREEN Olajos (B 100,0; Cu 2,0; Fe 25,0; Mn 50,0; Mo 0,5; Zn 20,0 g/kg) 1-2 kg /ha-os kombinációjának kijuttatását.

Hektárköltségben nagyon kedvező a DR GREEN Start (N 120,0; P2O5 600,0 g/kg) 1-2 kg/ha-os dózisa, amellyel magas foszfortartalmat és gyors elérhetőséget biztosítunk a növénynek, amihez a kombinációban a DR GREEN Bór (B 120,0; Fe 50,0) 1-2 kg/ha-os kiegészítése további segítség a télállóság kialakításában.

Az őszi kalászosok esetében az említett okok miatt indokolt a foszfor és a mikroelemek (Mn, Zn) lombon keresztül történő kijuttatása. Az őszi gyomirtással egy időben DR GREEN Start (N 120,0; P2O5 600,0 g/kg) 1-2 kg/ha-os dózisával magas foszfortartalmat és a tápelem gyors elérhetőségét biztosítjuk a növénynek, amelyhez a kombinációban a DR GREEN Gabona (B 5,0; Cu 50,0; Fe 60,0; Mn 80,0; Mo 0,5; Zn 20,0 g/kg) 1-2 kg/ha-os kiegészítése további segítség a növénynek. Ezek a technológiai beavatkozások jelentősen hozzájárulnak az egységes állomány kialakulásához, ezen keresztül pedig befolyásolják a termés minőségi és mennyiségi alakulását.

A termékek gyors és nagyon kedvező hektárköltségű elérésében a Valcum Agro Kft. az őszi időszakra „három 10”-es akciókat hirdet a növénytermesztőknek:

DR GREEN-segítség a tápanyag-utánpótlásban – őszi akciók!

Címkék: dr green, tápanyag utánpótlás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fenntartható megoldások szükségesek az élelmezésbiztonság ...

Magyarország elkötelezett az agrár-digitalizáció mellett, mely elősegíti a stabilitást és a kiszámíthatóságot az ...