TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Pontos®, az őszi búza és az őszi árpa őszi gyomirtó szere

Pontos®, az őszi búza és az őszi árpa őszi gyomirtó szere

Növénytermesztés - 2023.08.27

Biztos hatás egy- és kétszikűek ellen talajon keresztül és korai posztemergensen is

Az őszi kalászos növények ősszel elvégzett herbicides kezelésének növényvédelmi és munkaszervezési előnyeit a gazdálkodók egyre inkább felismerik, az ősszel gyomirtott gabona területe növekszik. Egyre több termék kerül forgalomba, azonban viszonylag kevés a rendelkezésre álló hatóanyag, elsősorban pendimetalin, klórtoluron, penoxszulam, proszulfokarb, diflufenikán, metszulfuron-metil hatóanyag-tartalmú készítményeket használnak a termelők.

Különleges összetétel

Ezt a viszonylag szűk kínálatot töri meg a Pontos® gyomirtó szer, amelyben a kétszikű gyomnövények ellen a BASF-fejlesztésű pikolinafen hatóanyagot kombináltuk az egyszikűek ellen hatásos flufenacettel. A két hatóanyag eltérő hatásmóddal rendelkezik, a pikolinafen a karotin-bioszintézist, míg a flufenacet a fehérje és nukleinsav bioszintézisét gátolja. A pikolinafen felerősíti és felgyorsítja a flufenacet magról kelő egyszikű gyomok elleni hatását, ezáltal e gyomok ellen biztosabb eredményt lehet elérni.

A Pontos® engedélyezett dózisa 0,5–1,0 l/ha. A többéves, hazánk számos területén és eltérő gyomviszonyok között beállított kísérletek eredményei alapján, illetve a BASF magas szintű szakmai tudásának, tapasztalatának figyelembevételével a Pontos® 0,75 l/ha adagja megbízhatóan és hatékonyan elpusztítja a nagy széltippant és a Magyarországon előforduló legfontosabb magról kelő kétszikű gyomnövényeket. Magasabb dózisban, jó időzítéssel jó hatást lehet elérni a parlagi ecsetpázsit, a gabona- és fedélrozsnok, valamint a vékony egércsenkesz ellen.

Pre- és korai posztemergensen is

A Pontos® preemergensen alkalmazva a talajon keresztül, korai posztemergensen kipermetezve pedig a már kikelt gyomnövények leveleibe felszívódva is kifejti hatását. A megfelelő talajhatás érdekében figyeljünk az apró morzsás, rögmentes talajfelszín kialakítására, a talaj felszínét ne takarja szármaradvány. Mint minden talajon keresztül ható készítmény, a Pontos® is igényli a kijuttatás utáni bemosó csapadékot. Ha az ősz csapadékos, a gyomkelés is gyors lesz. Ilyenkor az időben kipermetezett Pontos® kiválóan kontrollálja a gyomokat, akár pre-, akár korai posztemergensen kerül kijuttatásra. De mi a helyzet akkor, ha kipermeteztük a készítményt, és nem jön a várt eső? Ebben az esetben is bízhatunk a Pontos®-ban. A gyomok csírázásához, keléséhez is csapadék szükséges, ezért szárazabb őszön a gyomok kelése is lassú, vontatott lesz. A Pontos® hatóanyagainak vízoldékonysága alacsony, illetve közepes, ezért a talajfelszínre kipermetezett gyomirtó szer nem mosódik le, ott marad. Az esők megérkeztével hatóanyagai aktivizálódnak, és elvégzik feladatukat.

Ha olyan táblában juttatjuk ki a gyomirtó szert, ahol a gyomnövények már kikeltek, akkor a még nem kikelt gyomnövények ellen a talajhatásra, a kikelt gyomok ellen a gyökéren keresztüli és levélen keresztüli hatásra lehet számítani. Ez esetben általánosan ajánlott, hogy a gyomok fejlettsége szempontjából inkább előbb, mint később kerüljön kipermetezésre a készítmény: a magról kelő kétszikű gyomok szikleveles – 2 leveles korában, a nagy széltippan 1-2 leveles állapotáig, a rozsnokfélék, ecsetpázsit esetén pedig szögcsíra – 1 leveles fejlettségig juttassuk ki a készítményt.

Pontos®, az őszi búza és az őszi árpa őszi gyomirtó szere

Optimális kijuttatási idő a magról kelő egyszikű gyomnövények őszi gyomirtására

A megfelelő szelektivitás elérése érdekében egyenletes legyen a vetésmélység, minimum 3 cm mélyre kerüljenek a vetőmagok.

A fentiekből jól látszik, hogy kijuttatás szempontjából a Pontos® egy rendkívül rugalmasan használható készítmény. Mivel nem tartalmaz klórtoluron hatóanyagot, ezért a klórtoluron-érzékeny fajtákban (Falado, Gabrio, SY Moisson, Dallara, Basmati, Foxyl, Modern, Vyckor) is károsodás nélkül alkalmazható. Normál vetésváltásnál nincs utóvetemény-korlátozás, nincs kellemetlen szaga, könnyen oldódik, más növényvédő szerekkel keverhető. Engedélyezett őszi gyomirtásra őszi búzában (beleértve a durum- és tönkölybúzát is), őszi árpában.
 

Kurtz György
kalászos-termékfelelős
BASF Hungária Kft.

Címkék: gyomirtó szer, őszi búza, őszi árpa
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így állhat talpra egy természeti katasztrófa után a görög ...

Az Európai Uniós tagság nemcsak támogatásokat, de szakmai segítséget is nyújt a tagállamoknak váratlan katasztrófa ...