TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,34
USD: 359,17
CHF: 408,24
GBP: 455,43
Hirdetés
Kalászostarlók kezelése repcevetés előtt

Kalászostarlók kezelése repcevetés előtt

Növénytermesztés - 2023.08.17

A Tigra® visszaszorítja a kórokozó gombákat, az Amalgerol® pedig elősegíti a lebontást

Hirdetés

Kalászostarlók kezelése repcevetés előtt

A kalászosokat követő repce előtti tarlókezelések fontos megelőző kezelésekké váltak. Nemcsak a tarlómaradványok lebomlásának gyorsítása fontos feladat, de az ekkor végzett okszerű kezelések megelőzhetnek veszélyes gombafertőzéseket, feltárhatnak tápanyagokat és olyan egészségi állapotba hozhatják a talajokat, ami megfelel a repcének.

A Tigra® a Trichoderma asperellum T1 törzsét tartalmazó mikrobiológiai készítmény. A Trichoderma fajok különböző gombaellenes enzimeket és antibiotikus hatású vegyületeket termelnek, és a különböző – főként talajlakó – kórokozó szervezetek ellen nagyon jó hatékonysággal alkalmazhatóak. A Tigra® különleges formulációja a gomba talajban történő gyors felszaporodását segíti elő. A kristálycukorra felvitt Trichoderma telepek így közvetlenül és gyorsan kapják meg azt a kezdeti szénhidráttápanyag-mennyiséget, amely a talajban történő gyors felszaporodásukhoz vezet.

A Tigra® technológiai szintű alkalmazásával több irányból érvényesülő, komplex hatékonyságot érhetünk el:

1. Nitrogén hatóanyag hatékonyságának növelése – a Tigra® talajba kerülését követően auxin hormon termelését generálja, ami szerepet játszik a nagyobb gyökértömeg kialakulásában és gyorsabb csírázásra készteti a repcét;

2. Foszformobilizálás – a Trichoderma gomba által termelt további enzimek (foszfatáz, fitáz) fontos szerepet játszanak a talajban kötött foszfor hatóanyagok a növény számára felvető állapotba történő átalakításával, így a repce foszforhiányos lilulása megelőzhető;

3. Védekező reakció kiváltása – A Trichoderma gomba életciklusa során olyan másodlagos anyagcseretermékeket termel, amelyek képesek a növények immun/védekező reakcióit fokozni a biotikus és abiotikus stresszhatásokkal szemben, így a repce ellenállóvá válik a szárazság és a rovarkártétel okozta stresszel szemben;

4. Csökkenti a talajlakó káros szervezetek életterét – a Tigra® rendszeres alkalmazásával a Trichoderma gomba gyors térnyerése jellemző, ami visszaszorítja a talajban élő káros mikrogombákat (Fusarium, Pythium, Rizochtonia, Sclerotinia). Azokon a területeken, ahol a vetésforgóban sűrűn szerepel az őszi káposztarepce, napraforgó, szója, meghatározó problémát jelent a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) kórokozója. A gomba kitartóképletei (szkleróciumok) hosszú évekig megőrzik fertőzőképességüket és direkt (micéliumos fertőzés) vagy indirekt (aszkospórás fertőzés) módon bekövetkező fertőzéssel jelentős kártételt okozhatnak. A Tigra® rendszeres alkalmazásával biológiai úton mérsékelni tudjuk ezeknek a területeknek a fertőzési nyomását.

A szármaradványok lebomlását az Amalgerol® kijuttatásával segíthetjük. Az Amalgerol® egyedien magas szervesolaj-tartalma miatt óriási határfelületen terül szét a szármaradványokon, nagy életteret biztosítva a lebontó baktériumoknak. Ezeken az olajos határfelületeken, ahol van oxigén, nedvesség és tápanyag, a lebontó baktériumok szaporodásnak indulnak. Az Amalgerol® könnyen felvehető széntartalma pedig azonnali, gyorsan hasznosuló tápanyagot biztosít a baktériumok számára. Németországi kísérletek során, 2014 és 2017 között, évente 3 l/ha Amalgerol® dózissal kezelve a szármaradványokat, a kezelt terület humusztartalma 15%-kal nőtt a kezeletlen területekhez képest. A brnói egyetem kísérletei során bebizonyosodott, hogy az Amalgerol® kezelés több mint duplájára, 110%-kal emeli a talaj korhasztó baktériumainak számát a kezelt területen.

Kalászostarlók kezelése repcevetés előtt

A Tigra®-kezeléssel egy menetben kell kijuttatni az Amalgerol®-t is. A technológia költsége a Tigra + Amalgerol Pack vásárlásával csökkenthető. A csomagban 2x20 kg Tigra® és 25 liter Amalgerol® található, amely 8 hektár tarló kezelésére elegendő. A kombinációt ki lehet permetezni vetés előtt és után, illetve később, a tenyészidőszak elején, a repce 4-6 leveles állapotában is. Vetés előtt a sekély (5-10 cm mély) bedolgozás, az eső segíti a Trichoderma spórák bejutását az aktív gyökérrendszerhez. A permetezés időzítése nem elsődleges szempont, nincs sürgős bedolgozási, bemosódási kényszer, mivel néhány hétig a gombaspórák túlélnek a talajon vagy a növények felületén, az Amalgerol® hatékonyságát pedig a napfény nem befolyásolja.

Kalászostarlók kezelése repcevetés előtt

Címkék: tigra, Amalgerol, hechta, kalászos, repce, tarlókezelés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

30. jubileumi FeHoVa 2024. február 8-11.

Február 8-án nyílik a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási központban a FeHoVa 2024, a 30. Fegyver ...