TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Hírek, információk a szántóföldről

Hírek, információk a szántóföldről

Növénytermesztés - 2023.06.20

A növényvédelmi jellegű teendőkről a figyelem rövidesen egészen másra, az őszi kalászosok és a repce betakarítására irányul majd. Ezek termését nem csupán a szántóföldön, de a raktározás során is óvnunk kell a raktári kártevőktől és gombabetegségektől.

Hirdetés

A jelenlegi piaci helyzetben komoly hátrányt jelentene, ha a betárolt búzánk toxinszennyezése határérték feletti lenne. Máris hallani olyan felvásárlói felhívásokat, ami szerint „toxinos” búzát az idén nem fognak átvenni. Bár ennek elkerülése szempontjából elsősorban a szántóföldön végzett növényvédelem a meghatározó, de van tennivalónk a raktározás során is. Ennek két része van, az egyik a raktározás helyének, a síktárolók és silótornyok tárolásra való felkészítése, a másik pedig a betárolandó termény megfelelő kezelése. Terjedelmi okok miatt most az elsőt tárgyalnánk, a termény kezelését pedig a következő héten.

A terménytárolásra való felkészülés egyik fontos pontja a terménytároló színek, sőt silók alapos takarítása. Nem lehet eléggé kihangsúlyozni ennek jelentőségét a raktári kártevők elleni védekezésben. A padozatot, a falazatot, különösen azok repedéseit, hézagait érdemes alaposan kitakarítani. Az ezekben felgyülemlő növényi maradványok ugyanis kiváló körülményeket kínálnak a raktári kártevők megtelepedésére és felszaporodására. A munkának ki kell terjednie a föld feletti szerkezeti elemekre is, legyenek azok akár méterekkel a padozat felett. Ha megoldható, az azokon megülepedő vastag porréteget is el kell távolítani. Ha mindez megtörtént, akkor rovarölő szerrel, nagy vízmennyiséggel érdemes ezeket a felületeket lekezelni. Ritkán mondunk ilyet a növényvédelmi munkálatok során, de itt az a jó, ha bőségesen „folyik” a permetlé, áztassa az át a kitakaríthatatlan repedésekben megülepedő port, növényi maradványokat. A silókban történő tárolásnál nehezebb a dolgunk, de lehetőség szerint távolítsuk el a tornyok belső felületén megtapadt terménymaradékot, feltapadt port, tört szemet, egyéb növényi részeket. Ilyen esetben a takarításnak ki kell terjednie a rendszer minden részére, a szállítószalagokra, csigákra, felvonókra és azok aknáira egyaránt.

Mindezek előtt azonban a síktárolókban van még egy nagyon fontos teendőnk, el kell távolítanunk minden olyan eszközt, bigbag- vagy zsákhalmot, előző évi termény- vagy vetőmagmaradékot, amelyek bújó- vagy szaporodóhelyet biztosíthatnának a kártevők számára. Az ezekről meginduló betelepedés miatt a betárolt új termés ugyanis nagyon könnyen fertőződhet.

A takarításnak ki kell terjednie a terménytároló környezetére is. Az ajtó mellett felhalmozott raktári söpredék, korábbi évek terményének maradéka szinte biztosan fertőzött már raktári kártevőkkel, ahonnan az új termés néhány hét alatt megfertőződhet.

Hogy miért érdemes minderre ekkora figyelmet fordítanunk? Túl a kártevők által okozott mennyiségi veszteségen és minőségromláson, a raktári kártevőkkel fertőzött terményben olyan tömörödött gócok alakulnak ki, amelyekben lecsapódik a magok légzéséből származó nedvesség, kedvező feltételeket teremtve ezzel egyes gombabetegségek számára, amelyek a raktározás során is termelhetik toxinjaikat.

A fentieken túl fontos teendőnk a betárolt termény fel- vagy beázásból fakadó átnedvesedésének megakadályozása. A nedves terményben felszaporodhatnak azok a raktári gombabetegségek (fuzárium- és penicillium-fajok), amelyek toxinokat termelve tovább növelik a szennyezés mértékét.

A biztonságos tárolás érdekében a raktározási körülményeken túl a termény betároláskor is van teendőnk, de erről többet majd a jövő héten.

Ez történt a szántókon egy évvel ezelőtt

NapiKép 2022.06.13.

Hírek, információk a szántóföldről

A napraforgótáblákon június közepére rendszeresen megjelennek azok a lombkártevők, amelyek kisebb nagyobb levélfelület elvesztését okozhatják. Ezek lehetnek egyes bagolylepke-fajok hernyói, de lombrágó szöcskék is. Míg a hernyórágás a táblán elszórtan is megjelenhet, addig a szöcskék általi károkozás többnyire a szegélyekre korlátozódik. Bár  nem nyújtanak szép látványt a megtépázott növények, azonban ez az erőteljes növényünk az esetek nagy részében nem szenvedi meg ennek a minimális lombfelületnek az elvesztését.

NapiKép 2022.06.14.

Hírek, információk a szántóföldről

A talajlakó kártevők kártételének veszélye a fővetésű állományokban erre az időszakra már mérséklődik, sőt, meg is szűnik. Bár a mocskospajorok, vagy a cserebogarak lárvái okozhatják még egy-egy növény károsodását, azonban tömeges kártételtől a fejlett állományokban már nem kell tartani. Ami árnyalja a képet, az a kukoricabogár-lárvák kelése -amely erre az időszakra már megtörténik- és gyökérkártétele a kukoricatáblákon. Ennek nyomai, így a növénydőlés nagy egyedszám esetén néhány héten belül már megmutatkozhat.

NapiKép 2022.06.19.

Hírek, információk a szántóföldről

A napraforgó növényvédelmi technológiájának sok helyen része az egyszikű gyomnövényekkel szemben állományban végzett gyomirtó kezelés. Erre a célra sok szelektív egyszikűirtó hatóanyag áll már a rendelkezésünkre, amelyek kijuttatását gyártóik általában önmagában ajánlják. Viszont a menetszám csökkentése miatt sokszor kerülnek be a tankkeverékbe egyes kétszikű gyomnövényekkel szemben alkalmazott gyomirtó szerek (pl. tribenuron-metil) mellé. Ennek megvannak a veszélyei, kialakulhatnak képen is látható fitotoxikus tünetek, amelyek általában nem vezetnek ugyan terméskieséshez, azonban szerencsétlen esetben, stresszelt állomány, vagy jelentős túldozírozás esetén még az is előfordulhat. Ugyanez megtörténhet akkor is, ha a másik, kizárólag toleráns fajtákban alkalmazható hatóanyag (imazamox) és az egyszikűirtó szer kijuttatása időben túlságosan közel kerül egymáshoz. Akkor más típusú tünetek mutatkozhatnak, amelyek súlyossága több tényező függvényében változhat.

Mit találunk most a földeken

NapiKép 2023.06.12.

Hírek, információk a szántóföldről

Az elmúlt héten már nagy számban jelentek meg a gabonaszipolyok a búzatáblákon. Abban, hogy ez a szám mekkora, jelentős eltérések vannak, megjelenhetnek tömegesen is, de az is lehet, hogy egyetlen egyet sem látunk. Kártételük, amely főként a magok megrágását jelenti, általában csupán a táblaszegélyekre korlátozódik. Az idei évben annyiban lehet ez a kártétel súlyosabb, hogy a helyenként még mindig erős harmatképződéssel járó időjárásunk miatt a sérült magok fuzáriummal fertőződhetnek.

NapiKép 2023.06.15.

Hírek, információk a szántóföldről

Az érőfélben lévő repcetáblákon megjelent a madárkár, amit a feltépett, messziről világító becők mutatnak. A kistestű magfogyasztó madaraink általi károkozás ritkán jelentős, az főként csupán a táblaszélekre és a felső becőkre korlátozódik.

NapiKép 2023.06.16.

Hírek, információk a szántóföldről

A múlt héten megkezdődött az őszi árpa aratása, Békés megyében elindultak a kombájnok. Míg akkor csak egy-egy árpatábla aratása indult meg, ezen a héten várhatóan már nagyobb területen kezdenek bele a betakarításba. Némely búzatáblát látva úgy tűnik, az árpa után szinte azonnal bele lehet állni azokba is, ránézésre vannak, vagy napokon belül lesznek már aratásra alkalmas állományok.

A szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi szezon során igyekszünk minden nap friss, aktuális, szakmai tartalmú képeket mutatni az érdeklődők számára az ott történtekről. Kérjük, ezekért látogasson el a www.agrarunió.hu weboldalra és keresse őket a NapiKép menüpont alatt.

Az elmúlt hét legnépszerűbb Facebook bejegyzése

Hírek, információk a szántóföldről

Az elmúlt héten a legnagyobb figyelmet a búzakalászok fuzáriumos fertőzésével kapcsolatos bejegyzés kapta a KárKép Facebook bejegyzései közül, ami IDE kattintva olvasható.

Heti cikk

Hírek, információk a szántóföldről

Minden szántóföldön gazdálkodó tapasztalhatja, hogy jelentős a különbség a tavalyi és az idei évjárat között. Talán érdemes ezért is visszatekinteni az előző évre, mi történt, mit tapasztalhattunk akkor. Sorozatunk befejező része a napraforgóban történteket mutatja be. A cikk IDE kattintva olvasható.

A szántóföldi növénytermesztésben és növényvédelemben történtekről, érdekességekről, tanulságokról rendszeresen jelennek meg bejegyzéseink Facebook- és Instagram-fiókjainkban is. Csatlakozzon a KárKép követőihez ezeken a felületeken is!

Címkék: napraforgó, repce, őszi búza, őszi árpa, aratás, gabonaszipoly, madárkár repce, terménytárolás, kalászfuzáriózis
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mélyponton a traktorpiac

A digitális megoldásokra, technológiai fejlesztésekre szívesebben költik a pénzüket a gazdálkodók