TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Van egy titkos D-vitamin forrás, amiről kevesen tudnak

Van egy titkos D-vitamin forrás, amiről kevesen tudnak

Növénytermesztés - 2023.05.18

Kevesen tudják, de a gombafélék természetes formában tartalmaznak D-vitamint, mégpedig igen komoly mennyiségben. Ez azt jelenti, hogy a kulináris élmény mellett még a napi D-vitamin pótlását is biztosítják.

Mielőtt ennek a remek tulajdonságnak a taglalásában kezdenénk, érdemes egyéb dolgokat is tisztázni. A gomba ugyanis egy különlegesség, sem nem növény, sem nem állat, hanem valódi sejtmagvas, klorofill nélküli, szerves anyagokkal táplálkozó élőlény, amelynek sejtfalában kitin található.

A D-vitaminon kívül B-vitaminban is gazdag, sőt a szelén- és a vastartalmuk is magas. Visszatérve eredeti témánkhoz, egy fejnyi csiperke például a napi ajánlott D-vitamin-mennyiség tizedét képes a szervezetünk számára biztosítani. A természetben felnövő fajták kalapja akár hússzorosát is tartalmazza D-vitaminból egy felnőtt ember igényének.

A gombák élettani hatása rendkívül széles skálán mozog: vannak ehető és nem ehető, gyógyító és mérgező, sőt hallucinogén hatású gombák is. A gyógygombák kivonatait különböző betegségek gyógyításában betöltött lehetséges szerepük szerint is vizsgálják. Némely gomba érrendszeri betegségek, más cukorbetegség esetén mutat jótékony hatást, és vannak vírus- és parazitaölő, valamint gyulladáscsökkentő fajták is.

A gombát különböző módszerekkel tartósíthatjuk is. A szárítás az egyik legpraktikusabb, így egész évben elérhetővé válnak, bármilyen leveshez, szószhoz, raguhoz pillanatok alatt hozzáadhatóak lesznek. Száríthatjuk napon vagy sütőben, alacsony hőfokon is, illetve vannak speciális aszalógépek.

Több centi sóval rétegezve is eltehetünk befőttesüvegben lezárva, így is sokáig elállnak, mint ahogy fagyasztva is. És végül ne feledkezzünk meg arról, hogy a gombát savanyítani is lehet, kitűnő házilag készített ajándék lehet belőle.

(Fotó: Henryk Niestrój/Pixabay)

Címkék: d-vitamin, forrás, gomba, csiperke, gyógyhatás, tartósítás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tyúktetű ellen: hatékony házi praktikák

A tyúktetű gyakori probléma a házi tyúkok körében, amely nemcsak a madarak egészségét veszélyezteti, de a ...