TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Elkészült a 2023-as tavaszi szezonális ellenőrzés mérlege

Elkészült a 2023-as tavaszi szezonális ellenőrzés mérlege

Hírek - 2023.04.26

Vegyes eredményekkel zárult a 2023-as tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés: a tavalyi évvel összehasonlítva a higiéniai hiányosságok száma csökkent, ugyanakkor a magyar fogyasztók védelme érdekében több terméket kellett kivonni a forgalomból – összegezte a tapasztalatokat dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

A csaknem egyhónapos időszak alatt 2610 ellenőrzésre került sor, amely 29 esetben figyelmeztetéssel és 208 esetben bírsággal zárult. A hatóság nagyságrendileg 16,4 millió Ft bírságot szabott ki. A több mint 12 ezer megvizsgált élelmiszerből 579 tételt, összesen 11,6 tonna mennyiségben kellett kivonni a forgalomból. A 2023. március 14-től április 10-ig tartó tavaszi ellenőrzés-sorozatot dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelte el.  Az akció a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával zajlott, az ellenőrzéseket a Nébih és a járási hivatalok szakemberei végezték. A vizsgálatok fókuszában a húsvéti étkezési hagyományokat is figyelembe véve a füstölt húskészítmények, a tojások, a hidegkonyhai készítmények, az édesipari termékek, a zöldségek és gyümölcsök, valamint az alkoholos italok álltak. Az ellenőrzések az előállítás, a forgalmazás és a vendéglátás területeire egyaránt kiterjedtek.

Nobilis Márton kiemelte, a szakemberek az élelmiszer-előállító és - forgalmazó létesítményekben feltárt hiányosságok és szabálytalanságok miatt 19 alkalommal döntöttek a tevékenység korlátozása mellett. A különböző létesítmények ellenőrzése során az ellenőrök leginkább higiéniai hiányosságokat tártak fel, ennek ellenére elmondható, hogy az idei eredmények e téren pozitív tendenciát mutatnak a tavalyi évhez képest.

A 12 474 hazai és külföldi élelmiszer tétel ellenőrzése során a fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő lejárta, valamint a nyomon követés és a jelölés kapcsán merültek fel problémák. Az szakemberek 2022-höz képest dupla annyi, összesen 11,6 tonna, több mint 7 millió Ft értékű termék forgalomból történő kivonásáról rendelkeztek annak érdekében, hogy a magyar fogyasztók kizárólag biztonságos élelmiszerekkel találkozhassanak a kereskedelemben – összegezte az államtitkár.

Az ellenőrzés-sorozat laboratóriumi vizsgálatainak eredményei kapcsán az államtitkár kiemelte, hogy 97 élelmiszerminta (48 pácolt, füstölt, nyers sonka és 49 hidegkonyhai készítmény), valamint 61 tojásfesték ellenőrzésére került sor a Nébih laborokban.  Ennek során a sonkákkal szemben 14 esetben merült fel kifogás a sótartalom miatt, míg a hidegkonyhai készítmények mikrobiológiai vizsgálata során 3 termék volt kifogásolt. A tojásfestékek vizsgálata 2 terméknél tapasztalt jelölési problémával zárult. Valamennyi kifogásolt termék esetében hatósági eljárásra kerül sor.

Nobilis Márton az eredmények alapján hangsúlyozta, a több évtizedes hagyományra visszatekintő szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés idén is beváltotta a hozzá fűzött elvárásokat: hatékonyan hozzájárult, hogy a magyar emberek biztonságos élelmiszereket fogyasztva tölthették az ünnepeket.


Forrás: AM Sajtóiroda, Fotó: Pixabay

Címkék: tavaszi szezonális ellenőrzés, élelmiszerlánc-ellenőrzés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Corteva a fenntartható védelmet kereső gazdák számára ...

A növénytermesztők sikere nagyban függhet a vetőmagok megfelelő, hatékony védelmétől már a vetés pillanatában. ...