TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Pálmazsír helyett repcezsír – magyar alternatíva a tejelő marhák takarmányozásában

Pálmazsír helyett repcezsír – magyar alternatíva a tejelő marhák takarmányozásában

Hírek - 2022.06.01

A tejelő szarvasmarhák számára fejlesztett ki korszerű, a pálmazsírt kiváltó, nagyüzemi körülmények között is használható takarmányt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a cég az MTI-t.

A három évig tartó kutatás-fejlesztési program teljes költsége meghaladta az egymilliárd forintot, amelyből 760 milliót a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatása finanszírozott. A Magyarországon iparszerű tartásban termelő intenzíven hasznosított holstein-fríz állományok takarmányozásában a legnagyobb kihívást a legjobb minőségű és legnagyobb mennyiségű tejtermelést lehetővé tevő energia- és tápanyagellátás biztosítása jelenti. A tejtermelő tehén a rendelkezésre álló táplálóanyagokat az egyes szervek igényeinek megfelelően osztja fel, ugyanakkor a tejtermelés szintjének fenntartása érdekében hajlamos saját tartalékainak felélésére, akár az egészségének rovására is. Ezért kiemelten fontos az állatok teljes értékű takarmányozása, enélkül a kondíciójuk leromlik, majd a tejtermelésük is.

A projekt célja olyan hazai előállítású bendőstabil - vagyis a kérődző állatok speciális emésztési mechanizmusának megfelelő, a vékonybélből felszívódó - GMO-mentes takarmánykiegészítő kifejlesztése és gyakorlati alkalmazásának vizsgálata volt, amely a repcét állítja alternatívaként a pálmazsír helyett.

A projekt során bebizonyosodott, hogy az importalapanyagot kiváltó termékek használatával teljesen megszüntethető a pálmazsír felhasználása.

A világjárvány és az ukrajnai háború miatt növekvő világpiaci árak, a tőzsdei árfolyamok hektikus ingadozása mellett azonban az új termék piaci bevezetése gazdaságossági okokból egyelőre nem történhet meg. A koncepció és a termékek csak akkor juthatnak nagyobb szerephez, ha a piac igényli a pálmazsír kiváltását, hajlandó azt megfizetni a tej árában, s ha a repcezsír gyártása olcsóbbá válhat. A fejlesztők reményei szerint az új megoldás a piaci helyzet normalizálódását követően gazdaságosabb, hatékonyabb tejtermelést fog eredményezni, így az állattenyésztés és azon belül a tejelő szervasmarha-tartás kevésbé lesz kiszolgáltatva a pálmazsír világpiaci áringadozásának.

A Hód-Mezőgazda Zrt. - honlapja szerint - 2800 hektár szántó hasznosítását és művelését végzi. Évente 3-4 ezer tonna kalászos és 5-6 ezer tonna kukorica vetőmagot, valamint saját felhasználásra és partnereinek takarmányt állít elő, sertéstelepet működtet, 1600 tejelő Holstein-fríz tehenet tart szaporulatával együtt.
Forrás: MTI

Címkék: szarvasmarha, takarmány, repcezsír
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fertőzésveszély napraforgóban és szójában

A hosszan tartó aszályos időszakok kedveznek a trópusi-szubtrópusi gombakórokozók megjelenésének és ...