TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Kukorica gyomirtás kompromisszumok nélkül

Kukorica gyomirtás kompromisszumok nélkül

Növénytermesztés - 2022.05.28

Elcsépeltnek tűnő, de örök érvényű igazság, hogy a kukorica gyomirtását az adott terület gyomviszonyai,illetve a területen érvényesülő időjárási tényezők, azon belül is főként a csapadékviszonyok határozzákmeg. A korán és megfelelő mennyiségben érkező csapadék kíséretében sikeresen megvalósíthatóak apreemergens, valamint a korai posztemergens kezelések. Ha a komolyabb csapadékmennyiségek csakmájusban realizálhatók, a posztemergens kezelések bizonyulhatnak jobbnak.

A tavalyi, 2021-es évben kivétel nélkül az ország egész területén aszály sújtotta a kukorica területeket már a vetés pillanatától. Ez azt eredményezte, hogy mind a kukorica, mind a gyomok későn, vontatottan keltek ki, illetve több hullámban lehetett számítani megjelenésükre. A legtöbb gazda a biztosabbnak tűnő posztemergens készítmények után nyúlt, azonban egy rosszul megválasztott készítmény esetében a várt hatás elmaradt.
Gyakori volt, hogy ezeken a területeken egy kezelés nem volt elegendő és felül kellett kezelni a kukoricát. A kukorica rendkívül érzékeny a kezdeti gyomosodásra, keléstől számítva a sorok záródásáig gyenge gyomelnyomó képességgel rendelkezik. A növény 3 leveles fenológiájától
kezdetét veszi a virágkezdemények differenciálódása, 6-8 leveles koráig kialakul a szemsorok végleges száma és eldől a növény magassága, mely
előrevetíti a zöldtömeg nagyságát is. Amennyiben ebben a kezdeti, kritikus időszakban a kikelt gyomnövények versenyre kelnek a vízért, tápanyagért és fényért a kukoricával, a harcból egyértelműen a gyomok kerülnek ki győztesen. Mindezek a negatív hatások stresszelik az állományunkat, amelynek következtében a gazda nem tudja kiaknázni a hibridekben rejlő genetikai potenciált. Fontos felhívnunk tehát a figyelmet a megfelelő gyomirtási
technológiára, a megfelelő szerhasználatra és a megfelelő időzítésre. A 2021-es szezont alapul véve egy 6-8 leveles kukoricában elvégzett (megkésett) kezeléssel, ha a gyomkompetíciót ki is tudtuk kapcsolni, a legyengült növények az aszályos és szokatlanul meleg nyáron már nem tudtak regenerálódni és az elvárt hozamokat produkálni.

Principal® Plus Gold-al a 2021-es aszályos évben a gyenge sorzáródás és az elhúzódó gyomkelés ellenére is tisztán tartható volt kukorica állományunk a tenyészidőszak végéig. Tápióbicske 2021.08.02

Principal® Plus Gold GYOMIRTÓ SZER KERESKEDELMI CSOMAG

A gyomnövények elleni harcban a Corteva Agriscience™ kínálatában évek óta bevált és eredményesen alkalmazott Principal® Plus Gold az egyik legnagyobb területen használt kukorica gyomirtószer Magyarországon. Nagy hatékonysággal és széles hatásspektrummal bíró posztemergens készítmény, mely 5 hatóanyaga révén kitűnő megoldást nyújt a kukorica legfontosabb egyés kétszikű, magról kelő és évelő gyomnövényei ellen. A gyomnövények kelési hullámához igazítható, rugalmas kijuttatási időpont és csapadékfüggetlen hatékonyság jellemzi, mindezek mellett utónövény korlátozás nélkül alkalmazható. A megfelelő hatékonyság elérése céljából a Vivolt® nedvesítőszerrel együtt kell kijuttatni. Erős évelő fenyércirok fertőzés esetén a hatékonyság 3-5 kg N-műtrágya hozzáadásával javítható. A csomag levélen keresztül és talajon keresztül is hat, két irányból támadva a gyomnövényeket, így mind aszályos, mind csapadékos években is kitűnően működik a gyomnövények hullámzó csírázása esetén is.

A Corteva Agriscience™ kínálatában elérhetőek további gyomirtószerek, melyekkel bármilyen gyomosodási helyzetre megoldást tudunk kínálni partnereink számára. 

További információkért és kedvezményes csomag ajánlatokért keresse területi képviselőinket és csatlakozzon a népszerű Corteva Technológiai Bónusz Programunkhoz.

Magyar Péter
Fejlesztőmérnök, Corteva Agriscience™
corteva.hu

 


® A Corteva Agriscience, valamint leányvállalatainak védjegyei. © 2022 Corteva.
A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!


Címkék: gyomirtás, kukorica, gyomirtó szer, Corteva Agriscience™, Principal® Plus Gold
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

JDLink™ modulok a John Deere-on túl

A JDLink™ már több mint 10 éve biztosítja a John Deere gépek adatainak elérhetőségét. Az első MTG ...