A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max

A húsztonnás kukoricahibrid kihívói

A húsztonnás kukoricahibrid kihívói

Hírek - 2020.12.18

A korai éréscsoportból mutatunk be három, kimagasló teljesítményű SAATEN-UNION-hibridet.

A húsztonnás kukoricahibrid kihívói


2020 tavasza minden kultúrában komoly kihívások elé állította a hazai gazdálkodókat. A kukorica- és napraforgóvetések alakulását a keléseket követően döntően meghatározta a hosszan tartó tavaszi csapadékhiány, hiszen az állományok tulajdonképpen megálltak a fejlődésben. Az értékelhető mértékű égi áldásra egészen május végéig kellett várniuk a gazdáknak. A nyár eleji esőzések végül bizakodásra adtak okot, habár a hirtelen növekedésnek indult kukoricák közül az arra hajlamosak esetében több területen mérsékelt zöldtörés volt megfigyelhető. A nyár további részét a már lassacskán megszokott egyenlőtlen csapadékeloszlás jellemezte. Mindezek következtében hazánkban idén is jelentős eltérések voltak a betakarítási eredmények tekintetében.

Az idei tapasztalatok is arra sarkallnak minket, hogy a már jól ismert, nagyszerű termőhelyi stabilitással és rendkívüli terméspotenciállal rendelkező REPLIK (FAO 380) hibridhez hasonló képességű és teljesítményű új portfóliótagokat vezessünk be a hazai piacra, melyek méltó kihívói vagy akár legyőzői lehetnek csúcshibridünknek.

SU kukorica portfolio4 Replik Barington Cali grafikon 2020dec

A két új, hazai elismerésű kukoricánk közül a korábbi a BARINGTON (FAO 350), mely kiválóan alkalmazkodik minden hazai termelési adottsághoz. A száraz és a jó vízellátottságú területeken is kiemelkedő eredményt ért el a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben, megbízhatóan helytállva az összehasonlító fajták mellett. Jó kelési erélyének és dinamikus korai fejlődésének köszönhetően a száraz tavaszokat is könnyedén átvészeli. Zöld száron érő hibrid, amelynek vízleadása is kiemelkedő.

Valamelyest későbbi a CALI (FAO 370), amely minden körülmény esetén jól kalkulálható haszonnal termeszthető. A hazai fajtaregisztrációs kísérletekben elért eredményei is alátámasztják kiemelkedő termőképességét és termésstabilitását. A száraz és a jó csapadékellátottságú területeken is kiváló eredményt ért el.

SU kukorica portfolio4 Replik Badiane grafikon 2020dec

Az elmúlt évben vezettük be BADIANE (FAO 360) nevű hibridünket, mely csapadékosabb évjáratokban, jó vízgazdálkodású területeken a REPLIK teljesítményét is felülmúlhatja. Ehhez a dinamikus vízleadás is társul, amit alátámaszt, hogy a saját és a hivatalos kísérletek többségének eredményei alapján a BADIANE-t a legalacsonyabb betakarításkori szemnedvesség jellemzi.

Rendkívül kiterjedt kísérleti rendszerünknek és a folyamatosan zajló fejlesztési munkáknak, valamint területi képviselő kollégáink magas szintű ismereteinek köszönhetően a SAATEN-UNION Hungária Kft. megújuló kukoricaportfóliójából minden termelői igényre tudunk megoldást nyújtani.

A SAATEN-UNION tavaszi fajtakínálata letölthető ide kattintva.

 

saatenlogokekzold3 minMarsai Viktor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

 

 


Címkék: kukorica, vetőmag, SAATEN-UNION, hibrid, nemesítés

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...