TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,26
USD: 369,47
CHF: 405,17
GBP: 457,03
Hirdetés
A húsztonnás kukoricahibrid kihívói

A húsztonnás kukoricahibrid kihívói

Hírek - 2020.12.18

A korai éréscsoportból mutatunk be három, kimagasló teljesítményű SAATEN-UNION-hibridet.

2020 tavasza minden kultúrában komoly kihívások elé állította a hazai gazdálkodókat. A kukorica- és napraforgóvetések alakulását a keléseket követően döntően meghatározta a hosszan tartó tavaszi csapadékhiány, hiszen az állományok tulajdonképpen megálltak a fejlődésben. Az értékelhető mértékű égi áldásra egészen május végéig kellett várniuk a gazdáknak. A nyár eleji esőzések végül bizakodásra adtak okot, habár a hirtelen növekedésnek indult kukoricák közül az arra hajlamosak esetében több területen mérsékelt zöldtörés volt megfigyelhető. A nyár további részét a már lassacskán megszokott egyenlőtlen csapadékeloszlás jellemezte. Mindezek következtében hazánkban idén is jelentős eltérések voltak a betakarítási eredmények tekintetében.

Az idei tapasztalatok is arra sarkallnak minket, hogy a már jól ismert, nagyszerű termőhelyi stabilitással és rendkívüli terméspotenciállal rendelkező REPLIK (FAO 380) hibridhez hasonló képességű és teljesítményű új portfóliótagokat vezessünk be a hazai piacra, melyek méltó kihívói vagy akár legyőzői lehetnek csúcshibridünknek.

SU kukorica portfolio4 Replik Barington Cali grafikon 2020dec

A két új, hazai elismerésű kukoricánk közül a korábbi a BARINGTON (FAO 350), mely kiválóan alkalmazkodik minden hazai termelési adottsághoz. A száraz és a jó vízellátottságú területeken is kiemelkedő eredményt ért el a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben, megbízhatóan helytállva az összehasonlító fajták mellett. Jó kelési erélyének és dinamikus korai fejlődésének köszönhetően a száraz tavaszokat is könnyedén átvészeli. Zöld száron érő hibrid, amelynek vízleadása is kiemelkedő.

Valamelyest későbbi a CALI (FAO 370), amely minden körülmény esetén jól kalkulálható haszonnal termeszthető. A hazai fajtaregisztrációs kísérletekben elért eredményei is alátámasztják kiemelkedő termőképességét és termésstabilitását. A száraz és a jó csapadékellátottságú területeken is kiváló eredményt ért el.

SU kukorica portfolio4 Replik Badiane grafikon 2020dec

Az elmúlt évben vezettük be BADIANE (FAO 360) nevű hibridünket, mely csapadékosabb évjáratokban, jó vízgazdálkodású területeken a REPLIK teljesítményét is felülmúlhatja. Ehhez a dinamikus vízleadás is társul, amit alátámaszt, hogy a saját és a hivatalos kísérletek többségének eredményei alapján a BADIANE-t a legalacsonyabb betakarításkori szemnedvesség jellemzi.

Rendkívül kiterjedt kísérleti rendszerünknek és a folyamatosan zajló fejlesztési munkáknak, valamint területi képviselő kollégáink magas szintű ismereteinek köszönhetően a SAATEN-UNION Hungária Kft. megújuló kukoricaportfóliójából minden termelői igényre tudunk megoldást nyújtani.

A SAATEN-UNION tavaszi fajtakínálata letölthető ide kattintva.

 

saatenlogokekzold3 minMarsai Viktor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

 

 

Címkék: kukorica, vetőmag, SAATEN-UNION, hibrid, nemesítés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 az innováció éve a növénytermesztésben!

Az előző évek változatos kihívásai után idén az agráriumban az innováció és a fenntarthatóság kerül előtérbe.