A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Robotok és önvezető traktorok: öldöklő csata dúl a piacért

Hírek - 2020.05.21

A kezelő nélküli traktorok és mezőgazdasági robotok fejlesztése már jó pár éve elkezdődött, a gyártók lassan befejezik a prototípusok „csiszolgatását”. De kinek jut vajon a dicsőség, hogy piacra dobja az első önvezető, önműködő masinákat?

Robotok és önvezető traktorok: öldöklő csata dúl a piacért


A versenyben a Case IH kétségkívül jó áll, amely a Magnumból, sőt a Quadtracból is készített már kezelő nélküli változatot. Csatába szállt a John Deere is, ők két darab (egyenként 250 kW teljesítményű) elektromos motorral felszerelve képzelik el a jövő traktorát. Az egyik a meghajtásért felel, a másik pedig a hidraulika és a TLT működtetéséért. Az akkumulátor-technológia viszont egyelőre nem elég fejlett ahhoz, hogy az efféle nagyobb gépek tartós üzemre legyenek képesek.

A kezelő nélküli traktorok a páratlan pontosságuk és felülmúlhatatlan termelékenységük révén jelenthetnek előnyt a gazdák számára, hiszen futurisztikus igáslovakként éjjel-nappal, megállás nélkül tudnak majd robotolni. Költséghatékonyabbak is lesznek a mai traktoroknál, ugyanis nem lesz szükség szakképzett kezelőre – olyan szakemberre viszont mindenképp, aki az efféle „csodamasinákból” álló flottákat felügyelni tudja.

A mezőgazdaságban rengeteg a kiszámíthatatlan tényező (aktuális időjárás, talajminőség), ezért a gyártóknak komoly kihívást jelent a kezelő nélküli gépek tökélyre fejlesztése. Mégis rengeteg cég vágott már bele eddig is a munkába, mert az agrárium biztos piaccal és jelentős haszonnal kecsegteti azokat, akik jó portékát kínálnak a szereplők számára. Az új-zélandi Farmer’s Weekly szaklapban kiemelték például az ausztrál thingc Robotics nevű start-upot, amely mindössze két éve alakult, és a kezdeti dróngyártásról villámgyorsan átnyergelt a jövedelmezőbb robottechnológiára. A még gyerekcipőben járó projektjük alapja egy olyan univerzális alapgép, amely különféle kiegészítőkkel permezésre, gyomirtásra és más feladatokra egyaránt alkalmas.

Kevésbé ismert, hogy a Deepfield Robotics start-upon keresztül a Bosch is viszonylag korán beszállt a mezőgazdaság robotizálásába. Bonirob nevű gépük egyelőre gyomirtásra alkalmas, de már javában dolgoznak a funkciói kiterjesztésén. Munkája során a négy keréken guruló robot folyamatosan adatokat gyűjt a fejlődő növényállományról, és ezt a későbbiekben a termelés hatékonyságának növelésére lehet felhasználni. A Bonirob emellett a talajösszetétel analizálására is képes, 80 mm-es mélységig.

bonirobSzerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, John Deere, mezőgazdaság, robot, Case IH, önvezető, Bosch