A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Érdemi intézkedéseket az agráriumban!

Érdemi intézkedéseket az agráriumban!

Hírek - 2020.04.20

A koronavírus járvány pusztító gazdasági hatása nem kíméli a mezőgazdaságot sem. Ez egy speciális ágazat, itt nincs lehetőség a munkafolyamatok felfüggesztésére. Élelmiszerellátás biztonsági, gazdasági és szociális érdek, hogy a mezőgazdasági munkák ne álljanak le.

Érdemi intézkedéseket az agráriumban!


Ennek ellenére, a válságtól szenvedő agráriumra szabott intézkedés alig született, bejelentésre került néhány - többek között a MOSZ által javasolt – döntés (pl. VP feltételek könnyítése), de ennél sokkal többre, határozottabb beavatkozásra van szükség. Ugyan ígérték a támogatások kifizetésének felgyorsítását, de továbbra is vannak, akik még a tavalyi támogatásukhoz sem jutottak hozzá. Ez ügyben azonnal lépni kell!

A más gazdasági ágazatokban már bevezetett adó és járulékkedvezmény kiterjesztésre került ugyan néhány kisebb szektorra (pl. vágottvirág-termesztők, vadgazdálkodók, kisüzemi sörfőzők), de az érdemi, komoly piaci zavarokkal küzdő mezőgazdasági ágazatok segítség nélkül maradtak. Be kell vonni a kedvezményezetti körbe a zöldség-gyümölcs termesztőket, állattartókat (akiket sajnálatos módon egyéb járványok is sújtanak), vagy éppen a helyi vágóhidakat, tejfeldolgozókat is.

Élelmiszerre minden körülmény között szükség van!

Ezért a termelők széles rétegének segítséget nyújtó beavatkozásokra van szükség. Ilyenek lehetnek például – mint ahogy a MOSZ erre már javaslatot tett – az idény és alkalmi munkához kapcsolódó közterhek átmeneti eltörlése, foglalkoztatásmegőrző támogatás indítása, kistermelők átmeneti mentesítése a közterhek megfizetése alól, munkahelyi étkeztetés adómentességének megteremtése, a személyes közreműködést igénylő eljárások felülvizsgálata. Ezen javaslatok költségvetési kihatása elenyésző, de a gazdálkodók számára nagy segítséget jelentenének.

A lejáró haszonbérleti szerződéseket azonnali hatállyal meg kell hosszabbítani legalább az év végéig. A Földforgalmi törvény több fontos kérdésben személyes nyilatkozattételt ír elő. Ezeket fel kell függeszteni és gyorsítani szükséges a földforgalmi eljárásokat, hogy az eladónak ne kelljen minimum fél évet várnia a földje vételárára.

Előretekintve, a beruházások ösztönzése érdekében a járvány által gazdaságilag leginkább sújtott ágazatokban - a termelők közti diszkriminációkat megszüntetve - meg kell hirdetni a vidékfejlesztési alap még felhasználható, 100 milliárd forintot meghaladó forrásait.

A gazdálkodók a termelés fenntartásán túl, mindent elkövetnek a munkahelyek és dolgozóik egészségének megőrzéséért és támogatják a lakóközösségüket. Minden segítséget megadnak a bajban, ami csak tőlük telik.

Ugyanezt várják a kormányzattól is. A most meghozott - vagy meg nem hozott - döntések nem csak az ágazat jelenét, hanem a jövőjét is meg fogják határozni.

Valódi segítségre és azonnali lépésekre van szükség!


További tájékoztatást ad:
Dr. Máhr András 06-30-9-527-920


Címkék: agrárium, MOSZ

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...