A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Horsch-vetéstechnika

Horsch-vetéstechnika

Kiváló magágy, precíz vetés, egyenletes, egészséges állomány Az elmúlt napokban jöttek-mentek a frontok, hol több, hol kevesebb fejfájást okozva a termelőknek, mert csapadék viszont alig volt. Hiányzik a víz! Azt azonban látni, hogy akik a földeken mulcsos technológiát használnak, az ősszel nem szántottak, ott a tavaszi vetés idején volt nedvesség a talajban.

Horsch-vetéstechnika


A tapasztalatok alapján sokan elgondolkodtak azon, hogyan lehetne áttervezni a vetésforgót úgy, hogy a kukorica után se kelljen szántani. Elég lenne esetleg a jól lezúzott szármaradványt Terranóval vagy Tigerrel bedolgozni? És ezután Prontóval jó minőségben elvetni a búzát, vagy tavasszal vetni bele? Azon termelők, akik gépberuházás előtt állnak, nagyon sok információt kaphatnak a gazdatársaktól, az internetről, akár saját tesztelések útján is. Az is igaz, hogy aki augusztusban új vetőgéppel szeretné elvetni a repcét, annak hamarosan meg kell azt rendelnie.

A Horsch Pronto vetőgép nagyon jól ismert és igen kedvelt Magyarországon. A Pronto-elv itthon is nagyon jól bevált. Földet aprít, magágyat készít, ezt lehengereli, és autópályát alakít ki a vetőcsoroszlyák előtt, amelyek ezen haladva nagyon pontos mélységtartással helyezik a vetőmagot a földbe. A pontos vetés, pontos mélységtartás nemcsak az apró magvaknál, mint a repce, fontos, hanem ahogy már sokan felismerték, a búza vetésénél is. Amennyiben egyenletesen, sekélyebben el tudjuk vetni a búzát, még szárazságban is egyenletesen kel, jobban bokrosodik. Az alacsony csíraszámmal, pontosan vetett növény sokkal jobban érzi magát, már a kelésnél kisebb a konkurencia a csírázáshoz szükséges nedvességért, ezután jobban bokrosodik, és erőteljesebb, egyenletes állományt képes alkotni. Ha jobb, magasabb minőségű vetőmagot vásárolunk, az természetesen drágább is. De a hagyományos norma 50-60%-át vetve a hektárköltségünk nem változik, ellenben sokkal jobb, egészségesebb az állomány, könnyebben elvégezhető a növényvédelem.

pronto 4 dc

A Pronto 4 DC könnyen vontatható

A Horsch a Pronto vetőcsoroszlyát to­­­­­vábbfejlesztette. Mindig van értelme fejleszteni, jobbnak lenni, jobbat készíteni. Az egyik irány a standard csoroszlya, amely még stabilabb, strapabíróbb, kevésbé kopik. A másik a direkt vetés által támasztott igény, a nagy és stabil csoroszlyanyomás. A PowerDisc vetőcsoroszlya, amely először a Serto vetőgépben jelent meg, most már a Pronto vetőgépekben is megtalálható. A harmadik a szemenkénti vetéshez alkalmas csoroszlya (Singular System). „Búzát szemenként vetni? – kérdezhetné a termelő. – Minek azt? Csak a gond van vele, kalibrált vetőmag kell hozzá!” Igen, és ennyi!

Amennyiben rendelkezésre áll a kalibrált mag, onnantól kezdve minden a szemenként vetés mellett szól. A búza egy individuum! Ami azt jelenti, hogy nem szereti, ha a másik növény nagyon közel van, ebben az esetben inkább felfelé, a fény irányába megnyurgul. Egyenletesebb eloszlás esetén nem felfele nyurgul, hanem erőteljesebb gyökérzetet képez, és jobban bokrosodik. Gyakorlati tapasztalat ezenfelül, hogy a szemenként vetett búza közel 20%-kal kevesebb nitrogénműtrágyából képes elérni azt a termést, amit a hagyományos vetésű, jóval nagyobb vetőmagnormával vetett állomány. A kezelése is egyszerűbb és költségbarátabb, ugyanis egészségesebb állományunk fejlődik, amelyet könnyebb karbantartani.

szemenkent vette buza

Szemenként vetett búza

horsch rowcontrolHORSCH RowControl

 

A Pronto vetőgépen óriási újdonság a RowControl, amellyel az összes sor sza­­­­­­­kaszolhatóvá válik, így a forgókon vagy sarkos területen sok vetőmag spórol­ha­tó meg vele, valamint a rávetések csökkentésével a betegséggócpontok is mi­ni­malizálhatóak. GPS-alapú, helyspecifikus vetésre is alkalmas a Horsch Pronto, a műtrágyaverziós PPF kivitellel pedig a kí­­vánt műtrágya mennyiséget szintén precízen juttathatjuk ki a mag alá és mellé.

 

A Horsch Pronto-elv a nyerő. Válassza Ön is ezt, és legyen még nagyobb a ter­mése!

Szász Zoltán
+36 30 743 0302


Címkék: vetéstechnológia, vetőgép, vetés, Horsch, Pronto , vetőcsoroszlya, RowControl

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...