Horsch-vetéstechnika

2020.06.18

Kiváló magágy, precíz vetés, egyenletes, egészséges állomány Az elmúlt napokban jöttek-mentek a frontok, hol több, hol kevesebb fejfájást okozva a termelőknek, mert csapadék viszont alig volt. Hiányzik a víz! Azt azonban látni, hogy akik a földeken mulcsos technológiát használnak, az ősszel nem szántottak, ott a tavaszi vetés idején volt nedvesség a talajban.

Horsch-vetéstechnika


A tapasztalatok alapján sokan elgondolkodtak azon, hogyan lehetne áttervezni a vetésforgót úgy, hogy a kukorica után se kelljen szántani. Elég lenne esetleg a jól lezúzott szármaradványt Terranóval vagy Tigerrel bedolgozni? És ezután Prontóval jó minőségben elvetni a búzát, vagy tavasszal vetni bele? Azon termelők, akik gépberuházás előtt állnak, nagyon sok információt kaphatnak a gazdatársaktól, az internetről, akár saját tesztelések útján is. Az is igaz, hogy aki augusztusban új vetőgéppel szeretné elvetni a repcét, annak hamarosan meg kell azt rendelnie.

A Horsch Pronto vetőgép nagyon jól ismert és igen kedvelt Magyarországon. A Pronto-elv itthon is nagyon jól bevált. Földet aprít, magágyat készít, ezt lehengereli, és autópályát alakít ki a vetőcsoroszlyák előtt, amelyek ezen haladva nagyon pontos mélységtartással helyezik a vetőmagot a földbe. A pontos vetés, pontos mélységtartás nemcsak az apró magvaknál, mint a repce, fontos, hanem ahogy már sokan felismerték, a búza vetésénél is. Amennyiben egyenletesen, sekélyebben el tudjuk vetni a búzát, még szárazságban is egyenletesen kel, jobban bokrosodik. Az alacsony csíraszámmal, pontosan vetett növény sokkal jobban érzi magát, már a kelésnél kisebb a konkurencia a csírázáshoz szükséges nedvességért, ezután jobban bokrosodik, és erőteljesebb, egyenletes állományt képes alkotni. Ha jobb, magasabb minőségű vetőmagot vásárolunk, az természetesen drágább is. De a hagyományos norma 50-60%-át vetve a hektárköltségünk nem változik, ellenben sokkal jobb, egészségesebb az állomány, könnyebben elvégezhető a növényvédelem.

pronto 4 dc

A Pronto 4 DC könnyen vontatható

A Horsch a Pronto vetőcsoroszlyát to­­­­­vábbfejlesztette. Mindig van értelme fejleszteni, jobbnak lenni, jobbat készíteni. Az egyik irány a standard csoroszlya, amely még stabilabb, strapabíróbb, kevésbé kopik. A másik a direkt vetés által támasztott igény, a nagy és stabil csoroszlyanyomás. A PowerDisc vetőcsoroszlya, amely először a Serto vetőgépben jelent meg, most már a Pronto vetőgépekben is megtalálható. A harmadik a szemenkénti vetéshez alkalmas csoroszlya (Singular System). „Búzát szemenként vetni? – kérdezhetné a termelő. – Minek azt? Csak a gond van vele, kalibrált vetőmag kell hozzá!” Igen, és ennyi!

Amennyiben rendelkezésre áll a kalibrált mag, onnantól kezdve minden a szemenként vetés mellett szól. A búza egy individuum! Ami azt jelenti, hogy nem szereti, ha a másik növény nagyon közel van, ebben az esetben inkább felfelé, a fény irányába megnyurgul. Egyenletesebb eloszlás esetén nem felfele nyurgul, hanem erőteljesebb gyökérzetet képez, és jobban bokrosodik. Gyakorlati tapasztalat ezenfelül, hogy a szemenként vetett búza közel 20%-kal kevesebb nitrogénműtrágyából képes elérni azt a termést, amit a hagyományos vetésű, jóval nagyobb vetőmagnormával vetett állomány. A kezelése is egyszerűbb és költségbarátabb, ugyanis egészségesebb állományunk fejlődik, amelyet könnyebb karbantartani.

szemenkent vette buza

Szemenként vetett búza

horsch rowcontrolHORSCH RowControl

 

A Pronto vetőgépen óriási újdonság a RowControl, amellyel az összes sor sza­­­­­­­kaszolhatóvá válik, így a forgókon vagy sarkos területen sok vetőmag spórol­ha­tó meg vele, valamint a rávetések csökkentésével a betegséggócpontok is mi­ni­malizálhatóak. GPS-alapú, helyspecifikus vetésre is alkalmas a Horsch Pronto, a műtrágyaverziós PPF kivitellel pedig a kí­­vánt műtrágya mennyiséget szintén precízen juttathatjuk ki a mag alá és mellé.

 

A Horsch Pronto-elv a nyerő. Válassza Ön is ezt, és legyen még nagyobb a ter­mése!

Szász Zoltán
+36 30 743 0302


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE