A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Terragro Klima febr
Genezis Green Max
A Fendt 700 Vario volt a bemutató fénypontja

A Fendt 700 Vario volt a bemutató fénypontja

Traktorok - 2022.09.15

A Fendt nemrég újságíróknak mutatta be Wadenbrunn-ban legújabb innovációit, az esemény „fénypontja” volt az új Fendt 700 Vario. Nemcsak modernebb megjelenést kap a közkedvelt széria, hanem új motort is.

A Fendt 700 Vario volt a bemutató fénypontja


A Fendt 700 Vario széria hetedik generációjával a Fendt egy teljesen új fejlesztéssel jelentkezik, és a sokoldalú felhasználáshoz a teljesítményspektrumot 300 lóerőig is kiterjeszti. Az új motor, az optimális 60 colos nyomtáv, a fedélzeti és irodai FendtONE kezelőfelület a szériát a világpiac univerzális traktorává teszi. A 700-as első alkalommal 60 km/órás végsebességgel is elérhető. A nagytraktorok műszaki újításai, mint például a VarioDrive, vagy az innovatív ventilátor és hűtőrendszer a többi gyártó számára is iránymutató lehet ebben a traktorosztályban. A Fendt 700 Vario így ismét új mércét állít fel.

1998-as bevezetése óta a Fendt 700 Vario széria számos díjat nyert, és azóta is a márka legkelendőbb szériájának számít.

A hetedik generációs új széria öt típussal (Fendt 720 Vario, 722 Vario, 724 Vario, 726 Vario és Fendt 728 Vario) 203-283 LE (147-206 kW) teljesítménytartományt ölel fel az ECE R120 szabvány szerint. A Fendt DynamicPerformance (DP) többletteljesítmény koncepciója 20 LE extra teljesítményt biztosít a Fendt 728 Varioban, egy nagy teljesítményű erőátviteli rendszeren keresztül, amennyiben ez szükséges. A csúcsmodell maximálisan 303 LE teljesítményt képes nyújtani.

A globális igényekhez tervezett Fendt 700 Vario fejlesztése során az alacsony teljesítmény-tömeg arányra, a nagy teljesítménytartományra, a rugalmasságra, valamint az erőforrások és a környezet kíméletére összpontosítottak a tervezők. A 7,5 liter lökettérfogatú 6 hengeres AGCO Power motort teljesen újratervezték e teljesítménytartományhoz. A kipufogógáz utókezelést dízeloxidációs katalizátor (DOC), dízel részecskeszűrő (DPF) és szelektív katalitikus redukció (SCR) biztosítja kipufogógáz-visszavezetés nélkül. Ezzel a széria világszerte minden régióban megfelel az előírt kipufogógáz-kibocsátási előírásoknak. Európában ez a Tier V. kipufogógáz-kibocsátási szabvány. Ezenkívül karbantartásmentes hidraulikus szelepemelőtőkék kerültek beépítve a motorba. A motor és a hozzá illeszkedő Vario sebességváltó alkotja az egy menettartománnyal rendelkező Fendt VarioDrive hajtásláncot.

A Fendt VarioDrive egyik előnye az intelligens vezérlésű összkerékhajtás. A hajtáslánc kiküszöböli a kézi váltás szükségességét a terep és a közút közötti váltáskor. Szükség szerint hajtja az első és a hátsó tengelyt, és dinamikusan osztja el az erőt. A terepen a teljes vonóerő rendelkezésre áll, és elkerülhető a feszültség a hajtásláncban a közúton- vagy a kanyarokban való közlekedés során. Az úgynevezett pull-in-turn hatás a gépet kanyarodáskor a kanyarba húzza. Az eredmény: különösen kis fordulókör, teljes vonóerő a kanyarban és kisebb talajtömörítés.

A Fendt iD innovatív, alacsony fordulatszámú hajtás-koncepció már ismert a nagy traktorok révén. Minden főegységet, például a motort, a sebességváltót, a hidraulikát és a hűtőrendszert az úgynevezett "nagy nyomaték - alacsony fordulatszám" elvnek megfelelően tervezték meg. Ez azt jelenti, hogy a Fendt 700 Vario alacsony fordulatszámon is nagy nyomatékot ér el, és üzemanyagot takarít meg. A névleges fordulatszám csak 1700 fordulat percenként. A fő működési fordulatszámtartományban a motor fordulatszáma csendes 1400 és 1700 fordulat/perc között van. Az új Fendt 726 és 728 Vario már 1450 fordulat/percnél eléri a 60 km/h-s végsebességet. A motor fordulatszáma 50 km/h-nál 1200 fordulat/perc, 40 km/h-nál pedig csak 950 fordulat/perc. A Fendt 728 Vario csúcsmodell 1450 Nm-es maximális nyomatéka már 1300 fordulat/percnél rendelkezésre áll és nagy vonóerőt és gyorsulási erőt biztosít minimális fajlagos üzemanyag-fogyasztás mellett.

A mindössze 30,5 kg/lóerő teljesítmény-tömeg aránynak és a kompakt külső méreteknek köszönhetően a Fendt 728 Vario különösen fordulékony, és a lehető legkisebb nyomást gyakorolja a talajra. A végzett munkáktól függően a széria rugalmasan súlyozható elöl, a hátsó kerekeknél, valamint hátul is. A 15 tonnáig terjedő megengedett össztömeg lehetővé teszi a traktor nehéz vontatóként való használatát.

Az exkluzív Concentric Air System (CAS) ventilátor és hűtőrendszer a Fendt 1000 Vario modellből ismert és következetesen az alacsony fordulatszámra, a kompakt felépítésre és az üzemanyag-hatékonyságra lett tervezve. Saját hidromotor hajtja a ventilátort, így annak a fordulatszáma a motor fordulatszámától független. A rendszer rugalmasan, az igényeknek megfelelően szabályozható, és csendesen, hatékonyan működik.

A kompakt hűtőrendszer egyedülálló fordulékonyságot tesz lehetővé kis mérete révén, és ezt különleges hatékonysággal kombinálja. A nagy teljesítményű nyomóventilátor innovatív technológiája hűvösebb levegőt présel a hűtőkbe, ezért a hagyományos ventilátor- és hűtőrendszerekhez képest kevesebb ventilátorfordulatra, és akár 40 százalékkal kevesebb meghajtási teljesítményre van szükség. Ez az erő ezután a szántóföldön vagy a közúton való vontatáshoz áll rendelkezésre. A mindössze 56 cm-es átmérő a motorháztető karcsú és letisztult kialakítását és a kerekek nagy – 52 fokos – elfordulási szögét tette lehetővé.

Az optimális abroncsnyomás csökkenti a csúszást és a talajnyomást. A teljesen integrált Fendt VarioGrip abroncsnyomás-szabályozó rendszer növeli a talajjal érintkező felületet és akár nyolc százalékkal növeli a vonóerőt. Közúton történő közlekedéskor a légnyomást megnövelik, így csökken a gördülési ellenállás, ami további két százalékkal kevesebb üzemanyagfogyasztást tesz lehetővé* (*Dél-Vesztfáliai Műszaki Egyetem, Agrárgazdaságtan Soest 2014). A terminálon a vezető kényelmesen szabályozhatja a gumiabroncsnyomást a kétvezetékes abroncsnyomás-szabályozó rendszeren keresztül. A Fendt VarioGrip opcionálisan, közvetlenül a gyárból rendelhető peremes és hosszúféltengelyhez is. A rendszer keréksúlyokkal együtt is üzemeltethető.

A Fendt 700 Variohoz bő abroncsválaszték áll rendelkezésre. A Fendt 726 és 728 Vario modellek alapfelszereltségben a nagyméretű 650/85R38-as gumiabroncsokkal (2050 mm átmérőjű) vannak felszerelve. A közepes méretű gazdaságok számára többek között a 650/65R42 méretű (1950 mm átmérőjű) hátsó gumiabroncsokat is választhatják a gazdák. A Fendt 720, 722 és 724 Vario modellek alapfelszereltségként ezzel a mérettel szereltek.

Az opcionális, akár 60 km/h-s végsebesség mindössze 1450 fordulat/perc fordulatszám mellett, az átfogó futómű- és biztonsági rendszer, valamint a számos hátsó pótkocsi vonófej a Fendt 700 Vario-t igazi profi szállítóvá teszi. A biztonsági rendszer kétkörös féket, Fendt Reaction kormányrendszert, féklámpa- és lassítási asszisztenst, valamint Fendt Stability Controlt (FSC) tartalmaz. 25 km/h feletti sebességnél az FSC csökkenti az oldalirányú dőlést és minimalizálja az alulkormányozottságot. Ez növeli a biztonságot, valamint a vezetési kényelmet kanyarodáskor.

Most először a Fendt 700 Variohoz opcionálisan új pótkocsifék-asszisztens is rendelhető. A pótkocsi-fékasszisztens még dombos terepen is biztosítja a feszített járműszerelvényt és ezáltal a biztonságos úttartást. Egy érzékelő a sebességváltón keresztül méri a pótkocsi tolónyomatékát. Ha a vontató azt érzékeli, hogy a pótkocsi túl erősen nyomja a traktort lejtmenetben, a pótkocsi pneumatikus fékje aktiválódik. A pótkocsifék-asszisztens 2023 végétől lesz elérhető.

 Egyénre szabott üzemeltetés a FendtONE-nal

A Fendt 700 Vario új generációjában a traktor és a munkagépek kezelése egyszerűen és egyénre szabottan történik a multifunkciós joystick és az opcionális 3L joystick segítségével a FendtONE fedélzeti rendszerben. A Fendt 700 Vario alapfelszereltség esetén 10"-os digitális műszerfallal és a kartámaszon egy 12"-os terminállal van felszerelve. Opcióként egy másik – tetőkárpitba szerelt – 12"-os terminállal is rendelhető a traktor.

Az olyan intelligens funkciók, mint a Fendt Guide nyomvonalvezetési rendszer, az automatikus szakaszolás a Fendt Section Control (SC) vagy a helyspecifikus inputanyag kijuttatás a Fendt Variable Rate Control (VRC) használata, szükség szerint jelennek meg a terminálok egyedileg beállítható lapjain.

A jól bevált Fendt VisioPlus fülke is optimalizálásra került a biztonság és a kényelem szempontjából. A vezetőfülke légszűrő rendszere most először opcionálisan, gyárilag is átalakítható az EN15695-ös uniós szabvány szerinti 4-es védelmi kategóriára. A 4. védelmi kategóriájú rendszer megvédi a járművezetőt a portól, a folyékony növényvédő szerektől és azok gőzeitől. Így a Fendt 700 Vario minden követelménynek megfelel a növényvédelmi munkák során. Alapbeállításban megfelel a 2. védelmi kategóriájú vezetőfülkékre vonatkozó összes előírásnak. 2023 végétől lesz elérhető a szűrőrendszer.

A pontos munkavégzéshez elengedhetetlen a jó kilátás. A 77 fokos látószögű, megszakításmentes panoráma szélvédő optimális kilátást biztosít a homlokrakodóra, különösen magasan végzett munka esetén. A jobb oldali oldalsó ablaktörlő még változékony időjárás esetén is tisztán tartja az ablakot. Az elülső és hátsó két opcionális kamera megkönnyíti a manőverezést, közvetlen rálátást biztosít a munkagépre és növeli a munkakomfortot. A motorháztetőn két opcionális munkalámpa biztosítja a lehető legjobb megvilágítást. A LED-es hátsó lámpák és a dinamikus irányjelző tovább növeli a biztonságot a közúti forgalomban.

A hosszú munkanapok változó időjárási körülmények között nagy követelményeket támasztanak a járművezetővel szemben. A légkondicionáló rendszer növelt teljesítményének köszönhetően a fülkében még a teljes terhelés alatt végzett műveletek során is kellemes hőmérséklet uralkodik. Ezenkívül az italokat és az ételeket most már hűteni (0-16°C) és melegíteni (45-65°C) is lehet egy hűtő- illetve melegen tartó dobozban.

A vezetőülés új generációja

Most először a Fendt 700 Vario számára hat különböző üléskonfiguráció áll rendelkezésre. Opcióként egy új prémium ülés is elérhető, amely a terminálon keresztül intuitív módon kezelhető. Ez számos ergonómiai és kényelmi funkcióval rendelkezik. A vezető az ülés magasságát és helyzetét, valamint a háttámla dőlésszögét az ülés oldalán található karral elektromosan állítja be. A változó járművezetők személyre szabott ülésprofilokat hozhatnak létre, és egy kattintással aktiválhatják azokat.

 

Forrás: Agrarheute.com és Axial.hu


Címkék: traktor, Vario, Fendt, Fendt 700 Vario

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...