A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Okos húzás a Fendttől (+videó)

Traktorok - 2018.08.07

A traktor két tengelye közötti intelligens súlyelosztást teszi lehetővé az AGCO/Fendt által kitalált VarioPull rendszer. Az újítást a legutóbbi Agritechnica szakkiállításon ezüstéremmel díjazták.

Okos húzás a Fendttől (+videó)


Az új rendszer nemcsak a hatékonyságot növeli, és nagyobb menetkényelmet biztosít, hanem egyidejűleg kíméli a talajt és üzemanyagot takarít meg a gazdák számára. Az automatikusan szabályozott Fendt VarioPull munkaeszköz-felfüggesztés segítségével a traktor mellső és hátsó tengelyének terhelése menet közben optimalizálódik, így a traktor tömege egyenletesen kerül a talajra.

Az optimális teherelosztással elkerülhető a mellső tengely felemelkedése a talajtól, a talajállapot kevésbé sérül, és a különböző átmérőjű kerekek maximális kapaszkodóképessége is kihasználhatóvá válik. Eddig a traktortengelyek közötti súlyeloszlást kizárólag orrsúly, illetve keréksúly felhelyezésével, vagy a munkagép traktort terhelő részével lehetett szabályozni.

A Fendt VarioPull révén a munkagép traktort terhelő súlya a hátsó tengelytől a mellső tengely irányába tolódik el. A rendszer ezt a munkagép-csatlakoztatási pont hidromechanikus reteszelő-munkahengeren keresztüli eltolásával éri el, például úgy, hogy a hátsó vonókarokat – akár 80 centiméterrel – közelebb húzza a hátsó traktortengelyhez. Ezáltal az emelőkar (a munkagépbekötés pontja és a hátsó tengely távolsága) lerövidül, és egyidejűleg a mellső tengely tehermentesítése is csökken.

A Fendt VarioPull és a munkagép súlyának intelligens használatával a gazdának lehetősége adódik az orrsúly tömegének csökkentésére. A szántóföldön mozgatott össztömeg anélkül redukálható, hogy a vonóerő, illetve a traktor kapaszkodóképessége csökkenne.

A Fendt VarioPull rendszer további előnye a növekvő területteljesítmény a csökkenő szlip (kerékcsúszás) által, a csökkenő gördülési ellenállás a talajon, az üzemanyag-megtakarítás, a kevesebb károsanyag-kibocsátás és a talajkímélőbb munkavégzés. Az integrált munkagépkapcsoló-rendszer lehetőséget teremt különböző vonószerkezetek alkalmazására, például alsó húzó, golyós kapcsolószerkezet, PitonFix, Hitchhorog, illetve vonókarokéra.

A rendszer kifejlesztésénél lényeges szempont volt, hogy a traktoros könnyen tudja majd kezelni. Az integrált pozíciómérő rendszer segítségével a felhasználó folyamatos tájékoztatást kap a Fendt VarioPull pozíciójáról a vezetőülésben, illetve akár egy App-on keresztül.

Videó a rendszerről:

https://www.youtube.com/watch?v=VRgaE-GEGxo

 

 
Forrás: AXIÁL Kft.


Címkék: traktor, Agritechnica, Axiál, munkagép, Fendt, intelligens súlyelosztás

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...