A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Ki segít? – Használt traktorok külföldről

Traktorok - 2015.10.20

A gazda – ha teheti – általában hétévenként újra cseréli traktorát. A lecserélt traktor megjelenik a használtgép-piacon, jó lehetőséget kínálva a kisebb pénzűek számára. Egy hat-hét éves traktorra legalább kétszer annyit áldozunk, mint egy hasonló korú, felső kategóriás személygépkocsira. Jól meg kell tehát gondolni, hogy mit vegyünk: egy kisebb teljesítményű traktort kevesebb üzemórával vagy egy nagyobbat több üzemórával?

Ki segít? – Használt traktorok külföldről


 

A „Nyugaton” levetett traktor lehet jó választás, elsősorban az adóvonzatok tompítása miatt, de rögtön felmerül a finanszírozás és a hitel kérdése is. Vajon van-e itthon olyan vállalkozás vagy ügynök, aki a vevő érdekeit megbízhatóan képviseli és a behozatalt teljes körűen levezényli?


Mit, kitől, hogyan vásároljunk?
Az egymással versengő honlapok a keresőrendszerek vezető helyein, többségük pedig a Facebookon is megtalálható. A számtalan online portál mögött gyakran rangos európai szakfolyóiratok állnak, amelyek hazai médiatámogatókkal szövetkeznek. Csupán egy a bökkenő: használt traktort választani sokkal kockázatosabb, mint használt autót! Szakemberre, megbízható kereskedőre van szükség, aki a nevét is adja a nem kis összegű, sok-sok év üzemeltetési költségét előre meghatározó beruházáshoz.
A szervizszolgáltatásoktól függ, hogy milyen ütemben csökken egy magas műszaki színvonalú, sok extra felszereléssel ellátott traktor ára. Egy gyengébb alkatrész-ellátottságú márka esetében a használt traktor ára másfél-két év alatt akár a felére is csökkenhet, míg egy jó szervizhátterű keményen tartja az árát. Hibák előbb-utóbb minden típusnál lesznek, ezért nem mindegy, hogy mennyire nehezen vagy drágán háríthatók el.
Érdemes meggondolni, hogy külföldi magánembertől vagy kereskedőtől vegyünk-e használt traktort. A magánforgalom első látásra kedvezőbbnek tűnhet (áfa- és egyéb adóvonzatok tompítása), de az üzlet létrejötte után már nincs sok helye a panasznak. A kereskedőt viszont általában kötelezi a törvény a szavatosság biztosítására. Ha a külföldi kereskedő jól ismeri a gépet, beszámításként ő vette vissza, esetleg ő is javította, valószínűleg reális árat mond.
Minél kevésbé tőkeerős a kereskedő, annál inkább enged, hiszen nem mindegy, hogy hány hónapig kell finanszíroznia a telepén tartott gépet. Az emiatt felmerülő költségek mellett gyorsan eltörpülhet az az esetenként (inkább összegében, semmint százalékosan) jelentős árrés, amely a kereskedő profitját képezné. A valós értéktől egyébként a kereskedő éppen az értékesítés kényszere miatt nemigen térhet el. A nagyok kevésbé mennek bele az alkuba, inkább az adásvétel egyéb részleteiben kínálnak kedvezményt.

traktorPróbaút nélkül soha!
Bármennyire is megbízunk a kereskedőben vagy az általunk felkért közvetítőben, a végső döntés előtt mindig próbáljuk ki a traktort.
• 
Vessük össze a gumiabroncsok állapotát az üzemóra-számláló állásával. Átlagos üzemeltetési körülmények között a hátsó kerekeknél mintegy hatezer, az elsőknél 3,5 ezer üzemóra után indokolt a gumiabroncsok cseréje. Ha az üzemóra-számláló ezeknél a számoknál kevesebbet jelez, de a gumikat már lecserélték, érdemes gyanakodni!
• 
A hárompontos teheremelő hidraulika, a vonólap, az automata vonófej elhasználódása, kopásának jellege elárulja, hogy milyen munkákra és hogyan használták a traktort (szántásra vagy kaszálásra, sík vagy hegyes-dombos terepen).
• 
Nézzük meg, ép-e a karosszéria, volt-e sérülés (ütközés, borulás), az eredeti, számjellel ellátott üvegek vannak-e még a gépen. Mennyire volt gondos az előző gazda: szezonon kívül hogyan tárolta, szétfagyott, esetleg a napsütéstől repedezett a fényezés?
• 
 A vezetőfülke állapota ugyanúgy árulkodó, mint a személygépkocsinál. A futásteljesítményhez képest jelentős mértékű szőnyegkopás, az erősen kidörzsölődött kormánykerék, esetleg a váltógombról lekopott festékjelek kétséget támaszthatnak.
• 
Indítsuk be a motort! Figyeljünk, hogy könnyen vagy nehezen indul-e a gép, mennyire egyenletesen jár, füstöl-e.
Egyetlen próbakör alatt is kiderül a váltó esetleges hibája, a fokozatok kapcsolásának nehézségei, a motor működése, a futómű viselkedése, a differenciálmű(vek), fékek állapota.
Hogyan csinálják a profik?


AGROPARK, Kistelek – Somorjai Gábor

Agropark
Cégünk egyedi igény alapján, külföldön kínált traktorok behozatalának ügyintézésével nem foglalkozik. Az AGROPARK kisteleki telephelyein azonban jelenleg is több száz darab, külföldről származó új és használt traktor, kombájn, teleszkópos rakodógép és önjáró permetezőgép várja új gazdáját.
Amennyiben mégis külföldön szeretne használt gépet vásárolni, azt nélkülünk, esetleg személyesen kell intéznie, de ne feledje a következőket.
– Bármilyen gép behozatalakor környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni a gumira, motorolajra, hajtóműolajra, fékolajra, akkumulátorra, elektromos kábelezésre stb. Az összes, kintről behozott mezőgazdasági gépünkre a környezetvédelmi termékdíjat már megfizettük, így önnek emiatt külön nem kell már bejelentkeznie és bevallást küldenie a vámhatóságnak.
• 
Minden traktorbehozatal EKÁER-köteles, a nálunk vásárolt gépeknél ezt is elintézzük.
• 
Külföldi gépvásárlás esetén nem kap garanciát a vásárolt használt gépre. Minden nálunk vásárolt, tízévesnél fiatalabb AGROPARK-gépre automatikusan jár hat hónap AGROPARK-garancia, igény esetén akár öt év teljes körű, kiterjesztett garancia is lehetséges, akár használt gépre is.
• 
Az összes általunk kínált erőgép megtekinthető, kipróbálható és akár az ön által választott szerelővel átvizsgáltatható magyarországi telephelyünkön, hogy később se érje önt váratlan „meglepetés”.
• 
Mivel a gépeink már „itthon” vannak, a kiutazással, a behozatallal és a vizsgáztatással nem kell foglalkoznia, hiszen mindet öt év friss műszakival és névre írva adjuk át.
• 
Hitel- vagy lízingfinanszírozás csak nagyon nehezen intézhető még külföldön lévő gépre. Ellenben a telephelyünkön lévő gépekre a 2,5% NHP-lízinget körülbelül két-három hét alatt lebonyolítjuk, természetesen használt gépre is.

GÉPKÖZVETÍTŐ Kft., Kaposvár – Beyresh Attila

Gépközvetítő Kft.
A nevünkben foglalt „gépközvetítést” mára fogalomként használják a gazdák – és versenytársaink is. Mi a gazdáknak komplex, teljes körű szolgáltatást nyújtunk a gép kiválasztásától finanszírozásán, házhoz szállításán, szerviz- és alkatrészellátásán, esetleges szavatossági ügyintézésén keresztül az igény szerinti utángondozásig. Alapvetően új és demó John Deere traktorok és gépek beszerzésével foglalkozunk. Ugyanakkor a gazdák keresik a jellemzően nyugat-európai piacon található, jó állapotú, többnyire magasan felszerelt használt traktorokat, ezért használt gépek beszerzésének teljes körű ügyintézését is biztosítjuk ügyfeleinknek.
Szolgáltatásunk sajátos tulajdonsága az EU-s tagságunk által biztosított előny, az áfamentes beszerzés lehetősége, a közösségi és a magyarországi adózási jogszabályoknak megfelelő, teljesen hivatalos eljárásrend. Mivel a hazai vevő egy másik EU-s tagállamból vásárolja a kiválasztott gépet, nem kell a 27% magyar áfát sem kifizetnie, sem megfinanszíroznia, sem visszaigényelnie. Fontos tudni azonban, hogy „áfamentes” gépbeszerzésre kizárólag azon gazdák, vállalkozások jogosultak, akik áfaalanyok, és EU-s adószámmal rendelkeznek.
A gazdának nem kell kompromisszumot kötnie a hazai gépkereskedők készletén található gépállománnyal, hiszen mi az európai uniós piacon található használt gépek jelentős részét átlátjuk. Kizárólag hivatalos márkakereskedőktől származó gépeket ajánlunk, tehát használtgép-lerakatokból”, árverésekből származó, kétes előéletű, esztétikailag feljavított traktorok nem szerepelnek a kínálatunkban. Minden gép előélete, állapota és üzemóraállása ellenőrzött és az adott hivatalos kereskedés által is garantált. Tudjuk, hogy az ügyfél bizalmát elveszíteni csak egyszer lehet!
A használt traktor külföldi beszerzéséhez szükség esetén szakembert biztosítunk a kinti kereskedőnél történő szemlézéshez, kipróbáláshoz, személyes állapotfelméréshez. Kilenc pénzintézet kínálatából választjuk ki a legmegfelelőbb finanszírozást, hiszen a külföldről beszerzésre kerülő gépekre is elérhetőek az NHP 2,5%-os hitel- és lízingkonstrukciói. A hitelbírálat időtartama sem hosszabbodik meg attól, hogy a gép nincs Magyarországon. A megvásárolt gépet üzembe és forgalomba helyezve, az ügyfél telephelyére szállítva, azonnal munkára fogható állapotban adjuk át, beleértve a kapcsolódó EKÁER-ügyintézést is. Segítünk a környezetvédelmi termékdíj bevallásában, amely egyébként elenyésző tétel a gép vételárához viszonyítva. A külföldi gépkereskedőkkel szembeni, esetleges szavatossági igény érvényesítését is lebonyolítjuk. Ha ügyfelünk igényli, országos hálózatunk a használtgép-szervizben is közreműködik, az alkatrészellátást gyors határidővel, kedvező áron biztosítva.

ODISYS Bt., Újlengyel/Kecskemét – Hernek Zoltán

Odisys Bt.
2007 óta működő társaságunk eleinte új traktorok (Goldini, John Deere) értékesítésével, műszaki szakszervizével, teljesítménynöveléssel, motoroptimalizálással foglalkozott. Felismertük azonban, hogy a használt, de még újszerű gépek is racionális döntést jelenthetnek a magyar gazdák számára. Így napjainkban néhány száz üzemórás, bemutató-, vagy bérgépként használt erőgépeket is forgalmazunk, legtöbbször gyári garanciával. Egyedi elbírálás alapján huszonnégy órán belül cseregépet is biztosítunk a javítás idejére ügyfeleinknek.
Az ODISYS által kínált új (0–10 üzemórás), demókategóriás (10–300 üzemórás) vagy használt traktorok (300 üzemóra fölött) csak alapos átvizsgálás után kerülhetnek a gazdákhoz. Ha szükség van rá, a hiányosságokat vagy hibákat kijavítjuk, a felújítást is elvégezzük. Természetesen ez a gép árában is megmutatkozik annak függvényében, milyen mértékű javításra volt szükség.
A puszta gépközvetítés nem jár semmilyen felelősséggel, tehát a vevő maximálisan ki van szolgáltatva az eladónak. Egy használt traktor milliós kockázatokat rejthet magában, ezért mi a lehető legnagyobb biztonság és a teljes körű kiszolgálás érdekében az alábbi eljárást javasoljuk.
• 
Az ügyfél kiválasztja a traktor típusát, esetleg megnevezi a konkrét gépet.
• 
Mi – amennyiben van a kínálatunkban – javaslatot teszünk hasonló gépre, amely esetleg releváns lehet a vevő számára.
• 
Tárgyalunk az eladóval a főbb elvárásokról, szükség esetén kiutazunk az ügyféllel és tolmácsolunk a helyszínen.
• 
Segítünk az alkudozásban.
• 
Előkészítjük az igény szerinti hitelt, akár uniós beszerzéshez is.
• 
Külföldi leányvállalatunk révén a nettós, azaz áfamentes beszerzés is megoldható úgy, hogy a vevő nem veszíti el a jogi és műszaki hátteret.
• 
Megszervezzük a traktor hazaszállítását (hat darab nagy teljesítményű, speciális felépítményű vontatónk van).
• 
Lebonyolítjuk a felkészítést a műszakira és a vizsgáztatást, forgalomba helyezést.
• 
 Kiszállítjuk az ügyfélnek a traktort, külön megegyezés mellett garanciát és szervizt biztosítunk, utógondozzuk a gépet.
Lehet választani!

Szerző: Dr. Tátrai György

Címkék: