Hirdetés
A nagy tápértékű, 
tiszta takarmány titka

A nagy tápértékű, 
tiszta takarmány titka

Egyéb - 2016.04.30

A kecskeméti székhelyű KUHN Center Magyarország Kft. 2014 januárja óta képviseli hazánkban a magas minőségű 
munkagépeket előállító francia KUHN cégcsoportot. Bár ennek üzemei mára egyre szélesedő kínálatban gyártanak agráreszközöket, a név eredendően a zöldsor gépein keresztül vált világhírűvé. 
A KUHN a zöldtakarmány-előállítás gépesítésében több évtizede piacvezetőnek számít Nyugat-Európában.


A közel 180 éves tapasztalat minden egyes KUHN zöldtakarmányos gépben megtalálható. A cég függesztett és vontatott kaszák széles skáláját kínálja. Az 1,6–4,4 méter munkaszélességű GMD függesztett kaszacsaládot kisebb kaszálási feladatokhoz ajánlják. A GMD 10-es és 100-as sorozatú eszközök teljesítményigénye alacsony, ugyanakkor a prémiumkategóriás kaszák vágási minőségét nyújtják. A KUHN-kialakítású, ovális, erősített HD kivitelű kaszatárcsák és a PROTECTADRIVE vágótárcsa-védelem mindig tiszta és egyenletes vágást eredményeznek. Az új kaszák tökéletesen követik a felszínt, állandó tarlómagasságot hagynak maguk után, de a vágótárcsa-gerendely alátámasztása révén a folyópartok és árkok oldalainak kaszálására is ideálisak. A GMD kaszák igény szerint erősített vázszerkezettel készülnek, és kategóriájukban egyedülálló LIFT CONTROL talajkövető rendszerrel vannak ellátva, tökéletesen illeszkedve a terepegyenetlenségekhez, így magas tápértékű és tisztaságú takarmány készíthető általuk. A KUHN egyedi kialakítású szársértős kaszái révén töredékére csökkenthető a szálastakarmány száradási periódusa. Az FC kaszacsalád szársértői műanyag, valamint fém verőujjas és gumihengeres kivitelben is elérhetőek. A szárroppantós kaszák a függesztett kivitel mellett vontatott és frontfüggesztésű változatban is készülnek. Három kasza (egy front- és két hátsó függesztett egység) együttes alkalmazásával akár a 10 méteres munkaszélesség is elérhető. A PZ dobos kaszacsalád tagjai 1,65–3,1 méteres változatokban készülnek (első és hátsó függesztéssel), s kombinációban akár a 8,95 méteres munkaszélességet is elérhetik.
A KUHN GF család hajtott rotoros rendterítői megbízhatóak és könnyen kezelhetőek, akár 17 méter feletti munkaszélesség esetén is. Az alkalmazott DIGIDRIVE rendszer kiküszöböli a bonyolult tengelykapcsolók alkalmazását, ezzel csökkentve a meghibásodás esélyét. A szabadalom által védett megoldás lehetővé teszi több rotor meghajtását és összecsukását, páratlanul kompakt méret mellett, mindennemű karbantartás igénye nélkül. 
A GA rendképzők az egyszerűbb egy-rotoros változattól az akár 15 méteres munkaszélességben dolgozó négyrotoros verzióig érhetők el. A dupla ívelt tangenciális hajtású karok tiszta és gyengéd gyűjtést végeznek, s egyenletes rendeket képeznek. A fogak lehúzzák a talajszínt anélkül, hogy hozzáérnének, a kerekek pedig olyan közel helyezkednek el a munkazónához, amennyire csak lehetséges, ezzel biztosítva a legjobb felszínkövetést. A kétrotoros rendképzők MASTERDRIVE hajtóművel szereltek, amelynél a rotor egyszeres fogaskerék-áttétellel való hajtása helyett kettős áttételt alkalmaznak. Az eredmény: az erők és terhelések megoszlanak, így az alkatrészekre eső feszültség csökkenthető. Gazdaságos megoldást kínál a HAYBOB univerzális rendkezelő is, ez ugyanis rendterítő és rendképző egyben, így mindkét munkaművelet elvégezhető vele. A KUHN hengeres bálázói fix és változó kamrás kivitelűek, amelyekkel 80–185 cm átmérőig készíthetők bálák. Mindkét változat elérhető szeletelős és szeletelő nélküli rendfelszedős felszereltséggel. A fix kamrás bálázók hengeres tömörítő eljárással dolgoznak, a változtatható átmérőjűek pedig hevederes megoldásúak. Az Integral Rotor technológia biztosítja az egyenletes, nagy teljesítményű terménytovábbítást, míg a PowerTrack technológia révén a 14 darab aszimmetrikus profilú acélhenger blokkolásmentes bálaforgatást biztosít. Az LSB a KUHN szögletesnagybálázó-családja, amely az agresszív Integral Rotor továbbítószerkezettel rendelkezik, szeletelős vagy szeletelő nélküli kivitelben. Az egyedülálló PowerDensity előkamrás kialakításnak köszönhetően a termény maradéktalanul kitölti a bálakamrát, vagyis a változó rendtömörségtől függetlenül a készített bálák tömörsége és alakja állandó. A bálák hossza elektronikus úton, 60 és 300 cm között állítható be. A TWIN-STEP kötözőrendszer lazán tartja a zsineget a készítés folyamata közben, így nem terheli a kötözőfejeket. Azokhoz a traktorokhoz, amelyek ISOBUS rendszerrel üzemelnek, nem szükséges külön bálázómonitor megvásárlása, ez ugyanis minden KUHN LSB modellben megtalálható.

 
Szerző: Markovics Tamás termékmenedzser

Címkék:
Kiemelt hírek