TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Miért nem jó sárban szántani? Elborzasztó videó a szakszerűtlen művelésről

Miért nem jó sárban szántani? Elborzasztó videó a szakszerűtlen művelésről

Növénytermesztés - 2023.03.11

A szántás napjainkban szitokszóvá lett, pedig lehetne jól, szakszerűen is csinálni. Ehhez azonban alap a megfelelő nedvességtartalom, a talaj nem lehet sem túl száraz, sem túl nedves – mint a cikkünkben lévő, elborzasztó videóban.

A szántás évszázadokon keresztül a mezőgazdaság kulcsműveletének számított, a villámgyorsan zajló klímaváltozás következtében azonban napjainkra szitokszóvá vált. Pedig nem lenne baj vele, ha szakszerűen végeznék, ám ebben a magyar gazdák többsége nemigen jeleskedik.

„A szántások kevés kivétellel rosszak, a talajok minőségét lerontóak, és a növényvédelmi hatásuk szinte semmi”

– állapította meg Birkás Márta professzor asszony is az Agrofórum egyik korábbi cikkében, de aki szokott gyakorlati bemutatókra járni (például a Väderstadéra), az rendszeresen hallhatja az ezzel kapcsolatos dorgálásokat a kiváló szakembertől.

A talajállapot-vizsgálat alapvető eszközei a pálcaszonda (ezzel állapítható meg, hogy meddig terjed a lazult réteg), valamint az ásópróba a talajszerkezet valódi feltárásához. Utóbbi még a tárcsatalp-tömörödést is megmutatja, amely az egyik legnagyobb termésrontó.A zöld értékrendet képviselő thevip.hu oldal is azt vallja, hogy a szántásnak nagyságrendekkel nagyobbak a káros hatásai, mint az előnyei. Különösen akkor, ha azt nem a megfelelő nedvességi állapot mellett végzik el.

„Ha túl száraz a föld, rögös lesz a szántás, hatalmas porfelhők alakulnak ki. A másik véglet, amikor a nedves talajt kenik, ilyenkor összetömörödik, és rátapad az ekére a sár, a művelés végén egy egységes fényes felszín alakul ki”

– figyelmeztet Hupuczi Júlia szegedi docens is, az alábbi videó tehát a fentiek alapján mindenki számára elriasztó lehet. Kínkeserves még nézni is, ahogy a Fendt 936 Vario megküzd a sáros földdel a nyolcfejes váltvaforgató ekével:Címkék: szántás, traktor, eke, talajviszony, nedves, föld, elkenés, károkozás, száraz, sár
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Rekordszámú jelentkezés a MATE gödöllői képzéseire

Továbbra is töretlen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem népszerűsége a felsőoktatási felvételin. A gödöllői ...