TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
11 biztos tipp a poloska ellen a kertben és a lakásban

11 biztos tipp a poloska ellen a kertben és a lakásban

Kiskert Kárkép - 2023.09.02

Az utóbbi évtized legerőteljesebben terjedő és legnagyobb kellemetlenséget okozó kártevője az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) lett. Ezt a megtisztelő címet többek között azzal érte el, hogy számos zöldség- és gyümölcsfajunkban hatalmas károkat tud okozni a szívogatásával, mellyel ehetetlenné teszi a termést. Már ez is elegendő lenne ahhoz, hogy minél hamarabb meg akarjunk tőle szabadulni, de ráadásként még az ősz beköszöntével ellepi a lakóházakat áttelelés céljából, így a városlakók is kapnak a poloskákból egy jó nagy adagot. A cikk folytatásában biztos tippeket kapsz a poloska ellen a kertben és a házban egyaránt.

A büdös bogár néven ismertté vált poloska valójában nem bogár. Gondoltad volna?

MIT KELL TUDNI AZ ÁZSIAI MÁRVÁNYOSPOLOSKÁRÓL?

Az emlegetett ázsiai márványospoloska a rovarok osztályába, a poloskák alrendjébe tartozik, azon belül pedig címeres poloskák családjának „címeres” tagja. Ide sorolandó még többek között a szintén kártevőszámban tartott zöld vándorpoloska és a bencepoloska is.

tippek poloska ellen

Az ázsiai márványospoloska, ahogy a neve is utal rá, a Távol-Keletről származik, innen indult a világkörüli turnéjára. Mivel egy igen gyorsan terjedő poloskafaj, igen hamar eljutott hozzánk is. Hazánk határait 2013 környékén lépte át és azóta is látványosan növeli az egyedszámát.

Jellegzetes pajzs alakjáról és a márványra emlékezetető mintázatáról könnyen felismerhető. A hazánkban honos bencepoloska kissé emlékeztet az ázsiai rokonára, de ha van gusztusunk megfogni és hasi oldaláról megtekinteni a poloskát, akkor láthatjuk, hogy a bencepoloska hasán egy tüskeszerű képlet látható, míg a márványos nem rendelkezik ilyennel.

poloska ellen a kertben

 Az ázsiai márványospoloska különböző lárvastádiumai a paradicsom termésén

A poloskák kifejléssel fejlődnek. Ez azt jelenti, hogy a tojásból kikelő kis lárvák testfelépítésükben és életmódjukban hasonlítanak a kifejlett egyedekre. A méretből, a színezetből és az ivarszervek fejletlenségéből tudjuk meghatározni a különböző fejlettségi stádiumokat. Az ázsiai márványospoloska öt alkalommal vedli le a lárvaöltönyét, míg eléri a felnőtt méretét.

MIÉRT OLYAN „SIKERES” AZ ÁZSIAI MÁRVÁNYOSPOLOSKA?

Mondhatni, egészséges életmódot folytatnak, ugyanis imádják a zöldségeket, gyümölcsöket, szőlőt, de még a dísznövényeket is. Az érő gyümölcsöket és zöldségeket a szívogatásukkal teszik tönkre. Rossz ízű, elfogyaszthatatlan, deformált termés marad utánuk. Roppant bosszantó élőlények. Tovább rontja a renoméjukat, hogy igen kellemetlen szagú váladékot termelnek, az erre a célra kifejlődött bűzmirigyükben, ezzel elriasztva azokat a bátor és ízlésficamos állatokat, akik el szeretnék őket fogyasztani. E stratégiával elérték, hogy természetes ellenségeik köre igen beszűkült. Az érő gyümölcsöket és zöldségeket nehéz megvédeni tőlük, mert ilyenkor nem érdemes növényvédőszerekkel permetezni.

AZ ÁZSIAI MÁRVÁNYOSPOLOSKA, MINT KÁRTEVŐ

A legszélesebb tápnövénykörrel rendelkező kártevőink közé sorolható. A legértékesebb termesztett zöldségeink, gyümölcseink, de még a dísznövényeink is az étlapján vannak.

A növényeket károsító poloskák, mint az ázsiai is, szúró-szívó szájszervvel rendelkeznek.  Ezzel a képlettel beszúrnak a növények szövetei közé, ahova különböző enzimeket juttatnak be. Ezek az enzimek lebontják az érintett szöveteket, és az így folyóssá vált növényi masszát már könnyedén fel tudják szívni. A lebontás igen kellemetlen szaggal jár, ezért érezzük a poloskák által megszúrt növényeken a jellegzetes poloskaízt. A szúrás helyén fakó, barna foltok jelennek meg, a termés deformálódik, és teljesen fogyaszthatatlanná válik. Sőt ezek a szúrásnyomok további másodlagos kórokozóknak nyitnak kaput.

A poloskáktól való megszabadulásban az a legnehezebb, hogy az érőfélben lévő zöldséget és gyümölcsöt már nem permetezhetjük rovarölő szerekkel, de van néhány igen hatékony megoldás ellenük.

5 TIPP POLOSKA ELLEN A KERTBEN

 1. Használjunk növényvédő hálót. Ezt leginkább az érőfélben lévő zöldségféléken tudjuk alkalmazni. A háló legyen jól szellőző és ne árnyékolja a növényt, hogy a termés színesedése fennakadás nélkül történjen. A poloskák azonban a háló miatt nem tudnak hozzájutni a finom falatokhoz. A virágzó növényeket ne takarjuk le, mert a beporzókat akadályozhatjuk a munkájukban.
   
 2. A következő tipp magától értetődő és egyben a legkellemetlenebb. Szedegessük le őket kézzel, de mindenképpen kesztyűben. Mivel elég nagy rovarok és könnyen megkaparinthatók, ezért ez a legegyszerűbb megoldás. Mártsuk őket szappanos vízbe, amiben hamar átkerülnek az örök vadászmezőkre. Óvatosan közeledjünk feléjük, mert ha észrevesznek minket, megijednek és a földre vetik magukat, ahol úgy beolvadnak a környezetbe, hogy nem győzzük őket felkutatni.
   
 3. Engedjünk teret a poloskák természetes ellenségeinek. Viszonylag kevés élőlény kívánja meg a bűzös kis testük elfogyasztását. A sorban azonban helyet foglalnak a madarak, bizonyos pókfajok, és a fülbemászók. Lehetőleg kerüljük a rovarölőszeres kezeléseket, hogy megkíméljük a természetes ellenségek életét, amelyek amúgy sem hatékonyak a poloskák ellen. Alakítsunk ki olyan otthont számukra a kertünkben, ahol szívesen élnek.
   
 4. Ültessünk a zöldségek sorközeibe poloskariasztó növényeket. Ilyenek például a fokhagyma, a macskamenta, a levendula, a körömvirág és a krizantém.
   
 5. Használjunk természetes bio rovarölő készítményt. Nagy népszerűségnek örvend manapság a nem olaj használata, mely kiváló eszköznek bizonyul a poloskák távoltartásában. Hátránya, hogy igen erőteljes szaga van, ami zavarhat minket, de a beporzókat egyáltalán nem akadályozza a munkájukban.

AZ ŐSZ KÖZELEDTÉVEL BEKÖLTÖZNEK AZ OTTHONAIKBA

Az ázsiai márványospoloskák kora ősszel biztonságos telelőhelyet keresnek maguknak, ahol kiegyenlítettebb hőmérséklet uralkodik. A lakásainkban, gazdasági épületeinkben meg is teremtjük nekik a kellemes téli otthont, így a hideg idő beállta előtt az épületek gyengébb pontjain, a réseken bepréselik magukat, majd a leglehetetlenebbnek tűnő szűk helyekre bújnak el. Nem ártalmasak ugyan ránk nézve, mégis bosszantó, ha beköltöznek hozzánk a megkérdezésünk nélkül. A fűtési szezonban azonban a meleg lakásokban ismét aktívakká válhatnak, ránk hozva a frászt.

6 TUTI TIPP A LAKÁSBA BEKÖLTÖZŐ POLOSKA ELLEN

 1. Keressük meg azokat a lyukakat az ablakkereteken és a szúnyoghálókon, ahol be tudnának jönni és javítsuk meg, tömítsük be a gyenge pontokat.
   
 2. A poloskákat vonzza a fény. A ház körüli lámpákat ne hagyjuk felkapcsolva fölöslegesen, főleg azokat, amelyek a nyílászárók környékén találhatóak, mert így akaratlanul is behívjuk őket estére.
   
 3. Készítsünk fénycsapdát a poloska ellen. Hagyjuk kint estére egy áttetsző edényt, amibe tegyünk vizet és pár csepp mosogatószert. Zárjuk le, de hagyjunk egy kis rést rajta, ahol be tudnak mászni. Irányítsunk fényt az edényre és hagyjuk, hogy itt érje őket a vég.
   
 4. Begyűjthetjük a kószáló poloskákat porszívóval is anélkül, hogy a poloskaszag ellepné a porszívót. Mindezt úgy tehetjük meg, hogy a porszívó csövébe dugjunk bele egy harisnyát és a végét egy befőttes gumival rögzítsük a cső szájánál. A porszívóval felszippantott poloskákat mosogatószeres folyadékban megfürdetve átkényszeríthetjük a túlvilágra.
   
 5. Ha már elfogtuk a poloskákat és nincs gusztusunk összepréselni őket, elkerülvén a kellemetlen bűzáradatot, amit kapnánk tőlük cserébe, akkor rakjuk őket zacskóba és tegyünk őket hűvösre, a fagyasztóba. Garantáltan nem élik túl ezt a megpróbáltatást.
   
 6. Használhatunk poloskairtó rovarölő készítményeket, amivel befújhatjuk az ablakkereteket, szúnyoghalókat, redőnytokokat és minden rést, ahol be tudnának férkőzni a lakásainkba. Bár ezek a szerek biztonságosak, azért törekedjünk inkább a rések eltüntetésére.

MÁR FOLYNAK KUTATÁSOK A POLOSKAINVÁZIÓ ELLEN

Az ATK NÖVI (Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének) kutatói olyan termosztáttal ellátott csapdát fejlesztettek ki poloskák ellen, amely a lakossági felhasználásban is nagy szerepet játszhat. Az eszköz lényege, hogy olyan fűtőlapot helyeznek a csapda belsejébe, melynek hőmérsékletét szabályozni tudják, így az bevonzza a melegre vágyó poloskákat. A fűtött poloskacsapda fejlesztői sikert arattak és velük együtt mi is, mert az eszköz minden káros anyagtól mentesen és környezetbarátan alkalmazható.

Címkék: poloska
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Generációváltás a drónos növényvédelemben - DJI Agras T25 és T50

A permeteződrónok hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt időben. A jól bevált DJI Agras T10-es és T30-as ...