A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Terragro Klima febr
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Lepke kártevők kukoricában – Az FMC szaktanáccsal és hatékony készítménnyel segíti a védekezést

Lepke kártevők kukoricában – Az FMC szaktanáccsal és hatékony készítménnyel segíti a védekezést

Növényvédelem - 2022.06.03

Ha van olyan év, amelyre évek múltán nem jó szívvel emlékeznek majd vissza a kukoricatermesztők, az bizonyára a 2021-es szezon. Számtalan problémával kellett megküzdeniük, így a kukoricában jelentkező lepke- és molykártevők helyenként kiugróan magas károsításával is. Az elmúlt év tanulságairól, a kártevőkről, valamint a kártételüket kizáró, az FMC-Agro által javasolt védekezési stratégiáról Hőgye Szabolcs, a cég Békés megyei területi szakmérnöke adott tájékoztatást.

Lepke kártevők kukoricában – Az FMC szaktanáccsal és hatékony készítménnyel segíti a védekezést


Tanulságok az előző évből

Visszapillantva az előző évben a kukorica rovarvédelme területén történtekre, talán minden gazdálkodónak a gyapottok-bagolylepke hernyói által károsított csövek tömege jut először az eszébe. E kártevő ugyanis országos szinten okozott problémát, de már nem csupán a déli országrészekben, hanem az eddig kevésbé érintett északi termőtájakon is. Kártétele nyomán kiugróan magas volt a gombás csőfertőzés aránya az állományokban, akár minden kukoricacső is megbetegedhetett a sebzéseken át fertőző fuzáriumfajokkal.

A kukoricában károsító másik kártevő, a kukoricamoly az előző évben a megszokottnál kisebb problémát okozott. Ez nem azt jelentette, hogy egyáltalán ne lett volna jelen a kukoricaállományokban, csupán azt, hogy a fertőzött növények aránya valamivel kisebb volt a megelőző években látottakhoz képest. Ennek oka az időjárási körülmények alakulásában keresendő, ugyanis a száraz és meleg nyári időszak e kártevőnek nem kedvezett, a lerakott tojások jelentős hányada beszáradt, a mortalitás magas szinten alakult.

Látva az előző szezonban történteket, minden kukoricatermesztőben felmerülhet a kérdés, hogy mi várható idén. A gyapottok-bagolylepke esetében országos szinten is kiugróan erős fertőzés alakult ki, hatalmas egyedszámban volt jelen a kártevő. Évek óta ismert és bizonyított tény, hogy e lepkefaj is képes áttelelni, jól tolerálja az egyre kisebb lehűlésekkel járó téli időjárásunkat. Mindez arra utal, hogy nagy áttelelő egyedszámmal indulhat meg a fertőzése az idei évben, ami különös figyelmet igényel, tudva, hogy a délről érkező egyedek tovább növelik a veszélyt.

Sajnos a kilátások a kukoricamoly esetében sem kedvezőbbek, ennél a kártevőnél is adottak a feltételek a magas egyedszámú első nemzedék megjelenéséhez. Ennek oka, hogy az őszi száraz viszonyok között sok kukoricatarló nem került szántásra, így azokon sok szármaradvány maradt a talajfelszínen, amelyekben a kukoricamoly lárvái tömegesen és sikeresen telelhettek át. Ráadásul a leszántott területeken sem lehetett a munkát jó minőségben elvégezni, a tökéletlen leforgatás miatt a területek „szárasak”, ami ugyancsak erősítheti a magas induló egyedszámmal kapcsolatos félelmeinket.

Látva az elmúlt év, valamint a tél során történteket, bizton állíthatjuk, hogy a lepke kártevőkre az idei szezonban fokozott figyelmet kell fordítaniuk a kukoricatermesztőknek, hatékony megoldást kell alkalmazniuk a védekezés során.

A Coragen® 20 SC tudásával, a lepke kártevők elleni hatékonyságával kiemelkedik a versenytársak közül.

Coragen 20® SC, a megoldás

Amennyiben valóban hatékony megoldást keresnek a kukoricatermesztők, a Coragen® 20 SC rovarölő szer jó választásnak bizonyulhat. Ez a rovarölő készítmény mára a kukoricát károsító lepke kártevők elleni védekezés alaptermékévé vált, ugyanis hatáskifejtésében olyan arzenált képes felvonultatni, amely garantálja a hatékony védelmet a kukoricaállomány számára, legyen az takarmány-, csemege-, siló- vagy vetőmagcélú termesztés. Ezek a tulajdonságai a felszívódó hatásmód, a hatóanyag növényben való szállítódása, transzlamináris hatása, hosszú, két hétre kiterjedő hatástartama, érintő- és gyomorméregként egyaránt érvényre jutó hatáskifejtése, tojás- és lárvaölő hatása. Mindezek miatt előszeretettel alkalmazzák a kukoricatermesztők a Coragen® 20 SC-t, amely jól időzített kijuttatásával akár egyetlen kezeléssel is elhárítja mind a kukoricamolyok, mind a gyapottok-bagolylepkék által jelentett veszélyt. Ennek eléréséhez azonban kiemelkedő fontosságú a kijuttatás pontos időzítése. Ezen a téren az FMC-Agro ettől az évtől személyre szabott segítséget nyújt a gazdálkodók számára!

Arc™ farm intelligence, a személyre szabott szaktanács

Az FMC-Agro kiemelt figyelmet fordít arra, hogy partnereit, a gazdálkodókat személyre szabott, gyakorlatias tanácsokkal lássa el készítményei felhasználásával kapcsolatban. A rovarok nyomon követése korábban az Evalio® AgroSystems rendszerében történt, amelyet ettől az évtől az FMC által kifejlesztett Arc™ farm intelligence rovarmonitoring-applikáció vált fel.

lepkeabra

Mi az, amiben új, amiben más ez a precíziós mezőgazdasági platform? Az applikáció használatával a gazdálkodók és növényvédelmi szaktanácsadók olyan, valós idejű adatokon alapuló információkhoz jutnak, amelyek megmutatják a kukorica lepke kártevőinek környezetükben történő megjelenését, felszaporodásának, fertőzési nyomásának alakulását. A regisztrált felhasználók nem csupán a régióban elhelyezett csapdák „nyers” fogási adataihoz férhetnek hozzá, hanem azok feldolgozott, a tendenciákat is megmutató változatához is. Mindezeken túl a gazdálkodók személyre szabott szaktanácsadást is kapnak a védekezés ütemezésével kapcsolatban. Az Arc™ farm intelligence applikáció által nyújtott szolgáltatások az FMC-Agro által országszerte kihelyezett és partnerei által üzemeltetett automata és manuális csapdák fogási információin alapulnak, a szolgáltatást igénybe vevő gazdálkodóknak a rendszer működtetésével kapcsolatban semmiféle feladatuk sincs.

Az Arc™ farm intelligence applikáció adatokkal és személyre szabott szaktanáccsal segíti a lepke kártevők elleni hatékony és gazdaságos védekezést.

Az időzítés mint a védekezés kulcseleme

Az Arc™ farm intelligence applikáció segítségével a kártevők ellen kiemelkedő hatékonysággal végezhetők el a kezelések. Ez a kártétel megelőzésén túl okszerű és gazdaságos vegyszerhasználatot is lehetővé tesz, ami megfelel a fenntartható mezőgazdaság iránti elvárásoknak.

lepkeabra 2

Térjünk vissza a fentiekben már említett lehetőséghez, amikor a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke ellen a kukoricatermesztők akár egyetlen kezeléssel is eredményesen védekezhetnek. A Coragen® 20 SC felszívódó tulajdonsága és hosszú hatástartama lehetőséget biztosít arra, hogy a kukoricamoly első nemzedéke ellen a rajzáscsúcs után ne 5-8 napon belül, hanem akár 2-3 héttel a rajzáscsúcs után védekezzünk. Ekkor a hidas permetezővel, normál vízmennyiséggel elvégzett beavatkozás, köszönhetően a készítmény összetett hatásának, megbízható hatékonysággal fog dolgozni ezzel a kártevővel szemben, úgymond „utánanyúl” a fejlettebb lárváknak is. Ugyanakkor a védekezés a már felszaporodóban lévő gyapottok-bagolylepke ellen is kellően hatékony lesz ahhoz, hogy megakadályozza a kukoricacsövek tömeges és nagymértékű károsodását. Ezzel megtesszük az első lépést annak érdekében, hogy elkerüljük a káros mikotoxin-felhalmozódást a szilázsban vagy a szemesként betakarított termésben.

A kukoricát károsító lepke kártevők olyan komoly veszélyt jelentenek a kukoricaállományokra, hogy egyetlen felelősen gondolkodó gazdálkodó sem hagyhatja azokat védelem nélkül. Az FMC-Agro által ehhez biztosított komplex szolgáltatás része a növényvédelmi megoldást biztosító Coragen® 20 SC rovarölő szer, valamint a hatékony és gazdaságos felhasználáshoz elengedhetetlen információkat nyújtó Arc™ farm intellligence applikáció is könnyen elérhető.

 

fmclogo2 min
Szerző: AgrárUnió


Címkék: FMC, kukorica, kukoricamoly, rovarölő szer, applikáció, Coragen® 20 SC, molykártevők, Arc™ farm intelligence

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...