TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Lepke kártevők kukoricában – Az FMC szaktanáccsal és hatékony készítménnyel segíti a védekezést

Lepke kártevők kukoricában – Az FMC szaktanáccsal és hatékony készítménnyel segíti a védekezést

Növényvédelem - 2022.06.03

Ha van olyan év, amelyre évek múltán nem jó szívvel emlékeznek majd vissza a kukoricatermesztők, az bizonyára a 2021-es szezon. Számtalan problémával kellett megküzdeniük, így a kukoricában jelentkező lepke- és molykártevők helyenként kiugróan magas károsításával is. Az elmúlt év tanulságairól, a kártevőkről, valamint a kártételüket kizáró, az FMC-Agro által javasolt védekezési stratégiáról Hőgye Szabolcs, a cég Békés megyei területi szakmérnöke adott tájékoztatást.

Tanulságok az előző évből

Visszapillantva az előző évben a kukorica rovarvédelme területén történtekre, talán minden gazdálkodónak a gyapottok-bagolylepke hernyói által károsított csövek tömege jut először az eszébe. E kártevő ugyanis országos szinten okozott problémát, de már nem csupán a déli országrészekben, hanem az eddig kevésbé érintett északi termőtájakon is. Kártétele nyomán kiugróan magas volt a gombás csőfertőzés aránya az állományokban, akár minden kukoricacső is megbetegedhetett a sebzéseken át fertőző fuzáriumfajokkal.

A kukoricában károsító másik kártevő, a kukoricamoly az előző évben a megszokottnál kisebb problémát okozott. Ez nem azt jelentette, hogy egyáltalán ne lett volna jelen a kukoricaállományokban, csupán azt, hogy a fertőzött növények aránya valamivel kisebb volt a megelőző években látottakhoz képest. Ennek oka az időjárási körülmények alakulásában keresendő, ugyanis a száraz és meleg nyári időszak e kártevőnek nem kedvezett, a lerakott tojások jelentős hányada beszáradt, a mortalitás magas szinten alakult.

Látva az előző szezonban történteket, minden kukoricatermesztőben felmerülhet a kérdés, hogy mi várható idén. A gyapottok-bagolylepke esetében országos szinten is kiugróan erős fertőzés alakult ki, hatalmas egyedszámban volt jelen a kártevő. Évek óta ismert és bizonyított tény, hogy e lepkefaj is képes áttelelni, jól tolerálja az egyre kisebb lehűlésekkel járó téli időjárásunkat. Mindez arra utal, hogy nagy áttelelő egyedszámmal indulhat meg a fertőzése az idei évben, ami különös figyelmet igényel, tudva, hogy a délről érkező egyedek tovább növelik a veszélyt.

Sajnos a kilátások a kukoricamoly esetében sem kedvezőbbek, ennél a kártevőnél is adottak a feltételek a magas egyedszámú első nemzedék megjelenéséhez. Ennek oka, hogy az őszi száraz viszonyok között sok kukoricatarló nem került szántásra, így azokon sok szármaradvány maradt a talajfelszínen, amelyekben a kukoricamoly lárvái tömegesen és sikeresen telelhettek át. Ráadásul a leszántott területeken sem lehetett a munkát jó minőségben elvégezni, a tökéletlen leforgatás miatt a területek „szárasak”, ami ugyancsak erősítheti a magas induló egyedszámmal kapcsolatos félelmeinket.

Látva az elmúlt év, valamint a tél során történteket, bizton állíthatjuk, hogy a lepke kártevőkre az idei szezonban fokozott figyelmet kell fordítaniuk a kukoricatermesztőknek, hatékony megoldást kell alkalmazniuk a védekezés során.

A Coragen® 20 SC tudásával, a lepke kártevők elleni hatékonyságával kiemelkedik a versenytársak közül.

Coragen 20® SC, a megoldás

Amennyiben valóban hatékony megoldást keresnek a kukoricatermesztők, a Coragen® 20 SC rovarölő szer jó választásnak bizonyulhat. Ez a rovarölő készítmény mára a kukoricát károsító lepke kártevők elleni védekezés alaptermékévé vált, ugyanis hatáskifejtésében olyan arzenált képes felvonultatni, amely garantálja a hatékony védelmet a kukoricaállomány számára, legyen az takarmány-, csemege-, siló- vagy vetőmagcélú termesztés. Ezek a tulajdonságai a felszívódó hatásmód, a hatóanyag növényben való szállítódása, transzlamináris hatása, hosszú, két hétre kiterjedő hatástartama, érintő- és gyomorméregként egyaránt érvényre jutó hatáskifejtése, tojás- és lárvaölő hatása. Mindezek miatt előszeretettel alkalmazzák a kukoricatermesztők a Coragen® 20 SC-t, amely jól időzített kijuttatásával akár egyetlen kezeléssel is elhárítja mind a kukoricamolyok, mind a gyapottok-bagolylepkék által jelentett veszélyt. Ennek eléréséhez azonban kiemelkedő fontosságú a kijuttatás pontos időzítése. Ezen a téren az FMC-Agro ettől az évtől személyre szabott segítséget nyújt a gazdálkodók számára!

Arc™ farm intelligence, a személyre szabott szaktanács

Az FMC-Agro kiemelt figyelmet fordít arra, hogy partnereit, a gazdálkodókat személyre szabott, gyakorlatias tanácsokkal lássa el készítményei felhasználásával kapcsolatban. A rovarok nyomon követése korábban az Evalio® AgroSystems rendszerében történt, amelyet ettől az évtől az FMC által kifejlesztett Arc™ farm intelligence rovarmonitoring-applikáció vált fel.

lepkeabra

Mi az, amiben új, amiben más ez a precíziós mezőgazdasági platform? Az applikáció használatával a gazdálkodók és növényvédelmi szaktanácsadók olyan, valós idejű adatokon alapuló információkhoz jutnak, amelyek megmutatják a kukorica lepke kártevőinek környezetükben történő megjelenését, felszaporodásának, fertőzési nyomásának alakulását. A regisztrált felhasználók nem csupán a régióban elhelyezett csapdák „nyers” fogási adataihoz férhetnek hozzá, hanem azok feldolgozott, a tendenciákat is megmutató változatához is. Mindezeken túl a gazdálkodók személyre szabott szaktanácsadást is kapnak a védekezés ütemezésével kapcsolatban. Az Arc™ farm intelligence applikáció által nyújtott szolgáltatások az FMC-Agro által országszerte kihelyezett és partnerei által üzemeltetett automata és manuális csapdák fogási információin alapulnak, a szolgáltatást igénybe vevő gazdálkodóknak a rendszer működtetésével kapcsolatban semmiféle feladatuk sincs.

Az Arc™ farm intelligence applikáció adatokkal és személyre szabott szaktanáccsal segíti a lepke kártevők elleni hatékony és gazdaságos védekezést.

Az időzítés mint a védekezés kulcseleme

Az Arc™ farm intelligence applikáció segítségével a kártevők ellen kiemelkedő hatékonysággal végezhetők el a kezelések. Ez a kártétel megelőzésén túl okszerű és gazdaságos vegyszerhasználatot is lehetővé tesz, ami megfelel a fenntartható mezőgazdaság iránti elvárásoknak.

lepkeabra 2

Térjünk vissza a fentiekben már említett lehetőséghez, amikor a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke ellen a kukoricatermesztők akár egyetlen kezeléssel is eredményesen védekezhetnek. A Coragen® 20 SC felszívódó tulajdonsága és hosszú hatástartama lehetőséget biztosít arra, hogy a kukoricamoly első nemzedéke ellen a rajzáscsúcs után ne 5-8 napon belül, hanem akár 2-3 héttel a rajzáscsúcs után védekezzünk. Ekkor a hidas permetezővel, normál vízmennyiséggel elvégzett beavatkozás, köszönhetően a készítmény összetett hatásának, megbízható hatékonysággal fog dolgozni ezzel a kártevővel szemben, úgymond „utánanyúl” a fejlettebb lárváknak is. Ugyanakkor a védekezés a már felszaporodóban lévő gyapottok-bagolylepke ellen is kellően hatékony lesz ahhoz, hogy megakadályozza a kukoricacsövek tömeges és nagymértékű károsodását. Ezzel megtesszük az első lépést annak érdekében, hogy elkerüljük a káros mikotoxin-felhalmozódást a szilázsban vagy a szemesként betakarított termésben.

A kukoricát károsító lepke kártevők olyan komoly veszélyt jelentenek a kukoricaállományokra, hogy egyetlen felelősen gondolkodó gazdálkodó sem hagyhatja azokat védelem nélkül. Az FMC-Agro által ehhez biztosított komplex szolgáltatás része a növényvédelmi megoldást biztosító Coragen® 20 SC rovarölő szer, valamint a hatékony és gazdaságos felhasználáshoz elengedhetetlen információkat nyújtó Arc™ farm intellligence applikáció is könnyen elérhető.

 

fmclogo2 min
Szerző: AgrárUnió

Címkék: FMC, kukorica, kukoricamoly, rovarölő szer, applikáció, Coragen® 20 SC, molykártevők, Arc™ farm intelligence
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell! ...

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó ...