A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Szántóföldi kultúrák tavaszi problémái

Növényvédelem - 2022.05.25

Termékeinkkel segítséget nyújtunk a betegség-ellenállóság fokozásához és a stresszérzékenység csökkentéséhez.

Szántóföldi kultúrák tavaszi problémái


Fejlődés gyorsítására: Amalgerol®

Ha a tavaszi vetések elhúzódnak, az a kukorica fejlődési dinamikáját is 2-3 héttel eltolhatja. Ez azt jelenti, hogy a virágzás már beleeshet a nagyon meleg nyári időszakba, ami nem kedvez a megtermékenyülésnek. Ezen okok miatt érdemes a kukorica növekedését meggyorsítani, felpörgetni, hogy behozza a késést, gyorsabban fejlődjön és a virágzás még a nyári meleg előtt megtörténjen. Ennek a műveletnek a hatásos eszköze lehet az Amalgerol®. Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol® 3 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket. Ekkor nem csak a levélfelület növekszik, de a gyökér is erőteljesebben fejlődik.

amalgerol1

Gyomirtó szer által előidézett fitotoxikus tünetek napraforgón

Ellenállóbb növények: KáPé Bór és Amalgerol®

Növényeink betegség-ellenálló képességét speciális anyagok használatával növelhetjük. A KáPé Bór olyan speciális lombtrágya, amely a kijuttatást követően hatékonyan avatkozik be a növények élettani folyamataiba (serkenti az ellenállóságban fontos fitoalexinek termelődését és növeli a sejtfalak vastagságát), ezáltal erősíti a növények ellenálló képességét a gombabetegségekkel szemben. Napraforgóban az első gombaölő kezelésekkel kombinációban, 3 l/ha dózisban és a második gombaölő szeres permetezéskor, csillagbimbós állapotban használható. Hatására a sejtfalak megvastagodnak, a szár robusztussá válik, így a növény jobban ellenáll az erős szél okozta megdőlésnek. A száron lévő Alternaria és Phoma okozta betegségek gyakorisága csökken. Szójában a KáPé Bórt először a kelés utáni gyomirtásokkal (egyszikűirtókkal) egy menetben, a szója 10 cm-es állapota körül juttatjuk ki 3 l/ha-os dózisban. A KáPé Bór a szár gombás fertőzéseit mérsékelve szilárdítja a szója szárát és így csökkenti a viharkárokat. Cukorrépában a KáPé Bórt a cerkospóra-fertőzések és a bórhiány megelőzésére használhatjuk úgy, hogy a növények sejtfalvastagodásával a gombák fertőzési lehetőségei csökkennek. Dózisa 3 l/ha a sorzáródás előtt kijuttatva.

A tavaszi permetezések során jelentkezik a legtöbb, vegyszerfelverődésből, -elsodródásból jelentkező stressz a növényeken. A napraforgó különösen érzékeny a gyomirtó szerekre. Ezeket a tüneteket az időjárás okozta behatások (hideg, szárazság) még jobban felerősítik. A tavalyi évben napraforgóban az imazamox hatóanyag használata után jelentkeztek jellegzetes, sárgulásos tünetek, amelyek megszüntetésére jó eszköz az Amalgerol®. Ebben a hónapban van a permetezések munkacsúcsa, és sok esetben nem sikerül rendesen kimosni a permetezőtartályt, miközben egyik kultúrából a másikba állunk át. Ez bizony meglátszik a kezelt kultúrákon is, és ez is egy stresszfaktor a növények számára.

amalgerol2

Gyomirtó okozta fitotoxicitás kukoricában

Permetezéshez: Eco-Film® és Drift Control®

A permetezések hatékonysága többféle módon növelhető. A Eco-Film® hatóanyaga a pinolén, amely a tűlevelű fenyők gyantájából származik. Az Eco-Film® filmréteget képez a kezelt növények felületén, amely lágy ráccsá polimerizálódik. Így csökkenti a permetlé felületi feszültségét, és a cseppek a kezelés során egyenletesen oszlanak el a növények viaszos felületén. A készítmény kölcsönhatásba lép a növények kutikulájával, elősegítve a permetcseppek megtapadását. A piretroid típusú rovarölő szerek UV-fényben történő elbomlása lassul az Eco-Film® hatására. A gombaölő szerek esőállósága és felszívódása nő, ha a permetlébe Eco-Film®-et keverünk.

A Drift Control® növeli a permetlé viszkozitását a tartályban, így az viszkózusabbá és sűrűbbé válik. A permetlécseppek tovább maradnak ebben a viszkózus állapotban, miután kilépnek a permetezőfúvókából. Az eredmény, hogy a cseppek nagyobb része olyan mérettartományban marad, amely kevésbé hajlamos az elsodródásra. A Drift Control® hatására egységes cseppméret alakul ki, és ezek a 200 µm nagyságú cseppek kevésbé sodródnak el más kultúrákra.

Az Amalgerol® meggyorsítja a kultúrnövények fejlődését és felkészíti őket a kórokozók elleni védekezésre.

 

hechta logo


Címkék: Hechta Kft., KáPé Bór, Eco-Film®, Drift Control®