A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius

Szántóföldi kultúrák tavaszi problémái

Szántóföldi kultúrák tavaszi problémái

Növényvédelem - 2022.05.25

Termékeinkkel segítséget nyújtunk a betegség-ellenállóság fokozásához és a stresszérzékenység csökkentéséhez.

Szántóföldi kultúrák tavaszi problémái


Fejlődés gyorsítására: Amalgerol®

Ha a tavaszi vetések elhúzódnak, az a kukorica fejlődési dinamikáját is 2-3 héttel eltolhatja. Ez azt jelenti, hogy a virágzás már beleeshet a nagyon meleg nyári időszakba, ami nem kedvez a megtermékenyülésnek. Ezen okok miatt érdemes a kukorica növekedését meggyorsítani, felpörgetni, hogy behozza a késést, gyorsabban fejlődjön és a virágzás még a nyári meleg előtt megtörténjen. Ennek a műveletnek a hatásos eszköze lehet az Amalgerol®. Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol® 3 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket. Ekkor nem csak a levélfelület növekszik, de a gyökér is erőteljesebben fejlődik.

amalgerol1

Gyomirtó szer által előidézett fitotoxikus tünetek napraforgón

Ellenállóbb növények: KáPé Bór és Amalgerol®

Növényeink betegség-ellenálló képességét speciális anyagok használatával növelhetjük. A KáPé Bór olyan speciális lombtrágya, amely a kijuttatást követően hatékonyan avatkozik be a növények élettani folyamataiba (serkenti az ellenállóságban fontos fitoalexinek termelődését és növeli a sejtfalak vastagságát), ezáltal erősíti a növények ellenálló képességét a gombabetegségekkel szemben. Napraforgóban az első gombaölő kezelésekkel kombinációban, 3 l/ha dózisban és a második gombaölő szeres permetezéskor, csillagbimbós állapotban használható. Hatására a sejtfalak megvastagodnak, a szár robusztussá válik, így a növény jobban ellenáll az erős szél okozta megdőlésnek. A száron lévő Alternaria és Phoma okozta betegségek gyakorisága csökken. Szójában a KáPé Bórt először a kelés utáni gyomirtásokkal (egyszikűirtókkal) egy menetben, a szója 10 cm-es állapota körül juttatjuk ki 3 l/ha-os dózisban. A KáPé Bór a szár gombás fertőzéseit mérsékelve szilárdítja a szója szárát és így csökkenti a viharkárokat. Cukorrépában a KáPé Bórt a cerkospóra-fertőzések és a bórhiány megelőzésére használhatjuk úgy, hogy a növények sejtfalvastagodásával a gombák fertőzési lehetőségei csökkennek. Dózisa 3 l/ha a sorzáródás előtt kijuttatva.

A tavaszi permetezések során jelentkezik a legtöbb, vegyszerfelverődésből, -elsodródásból jelentkező stressz a növényeken. A napraforgó különösen érzékeny a gyomirtó szerekre. Ezeket a tüneteket az időjárás okozta behatások (hideg, szárazság) még jobban felerősítik. A tavalyi évben napraforgóban az imazamox hatóanyag használata után jelentkeztek jellegzetes, sárgulásos tünetek, amelyek megszüntetésére jó eszköz az Amalgerol®. Ebben a hónapban van a permetezések munkacsúcsa, és sok esetben nem sikerül rendesen kimosni a permetezőtartályt, miközben egyik kultúrából a másikba állunk át. Ez bizony meglátszik a kezelt kultúrákon is, és ez is egy stresszfaktor a növények számára.

amalgerol2

Gyomirtó okozta fitotoxicitás kukoricában

Permetezéshez: Eco-Film® és Drift Control®

A permetezések hatékonysága többféle módon növelhető. A Eco-Film® hatóanyaga a pinolén, amely a tűlevelű fenyők gyantájából származik. Az Eco-Film® filmréteget képez a kezelt növények felületén, amely lágy ráccsá polimerizálódik. Így csökkenti a permetlé felületi feszültségét, és a cseppek a kezelés során egyenletesen oszlanak el a növények viaszos felületén. A készítmény kölcsönhatásba lép a növények kutikulájával, elősegítve a permetcseppek megtapadását. A piretroid típusú rovarölő szerek UV-fényben történő elbomlása lassul az Eco-Film® hatására. A gombaölő szerek esőállósága és felszívódása nő, ha a permetlébe Eco-Film®-et keverünk.

A Drift Control® növeli a permetlé viszkozitását a tartályban, így az viszkózusabbá és sűrűbbé válik. A permetlécseppek tovább maradnak ebben a viszkózus állapotban, miután kilépnek a permetezőfúvókából. Az eredmény, hogy a cseppek nagyobb része olyan mérettartományban marad, amely kevésbé hajlamos az elsodródásra. A Drift Control® hatására egységes cseppméret alakul ki, és ezek a 200 µm nagyságú cseppek kevésbé sodródnak el más kultúrákra.

Az Amalgerol® meggyorsítja a kultúrnövények fejlődését és felkészíti őket a kórokozók elleni védekezésre.

 

hechta logo


Címkék: Hechta Kft., KáPé Bór, Eco-Film®, Drift Control®

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...