TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
GYORS ÉS TARTÓS HATÁS EGY MENETBEN A KUKORICA GYOMIRTÁSÁBAN

GYORS ÉS TARTÓS HATÁS EGY MENETBEN A KUKORICA GYOMIRTÁSÁBAN

Növényvédelem - 2022.05.04

A termelők gyomosodási oldalról egyre több problémával találják szembe magukat. Az éghajlatváltozás okozta időjárási anomáliák mellett a gyomosodás változása okozhatja a legnagyobb kihívást a gazdálkodó számára, annak ellenére, hogy az ezzel foglalkozó cégek a kukorica gyomirtására fejlesztették ki a legtöbb hatóanyagot, illetve készítményt.

Jelenleg jól érzékelhető, hogy egyre több problémát okoznak az egyszikű gyomnövények, azok közül is, amelyek egyes szercsoporttal szemben toleránsak, illetve kelési idejüknél fogva gyakran nem találkoznak a posztemergens herbicidekkel, mert korai-közép POSZT időszakban még nem csíráztak ki. Leginkább az új köles fajok (P. riparium, dichotomiflorum) jelentenek növekvő gondot, de ugyancsak fokozza a problémákat a hagyományos egyszikűek után kelő Setaria spp. is. Külön fejezetet érdemelnének az „idegen légiósok”, mint az Eriochloa villosa, amelyek az utóbbi időben tűntek föl országhatáron belül.  A kétszikűek közül posztemergens gyomirtási szempontból a viaszos, szőrözött levelű fajok szelektálódnak ki. Az Alföldön mindezek mellet a varjúmák, okoz egyre több gondot, továbbá az árvakelésű kultúrnövények közül az ALS gátló rezisztenciával kelő tribenuron vagy IMI toleráns napraforgó/repce. A folyamatosan kelő nagymagvú fajok az évelőkkel együtt csak tovább gazdagítják a gyomflórát. 

A Bayer legújabb fejlesztésű gyomirtó szere a Capreno. Két korszerű hatóanyaga lehetővé teszi a már kikelt gyomnövények elleni eredményes védekezéshez elengedhetetlen posztemergens hatékonyságot és megbízható hatástartammal rendelkezik a kezelést követő mélyről, valamint folyamatosan kelő gyomnövények ellen egyaránt. 

caprenobanner

Címkék: gyomirtás, kukorica, gyomirtó szer, Bayer CropScience, Capreno
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Országos Jégkármérséklő Rendszer – mozgalmas szezonkezdés

Már az idei védekezési szezon első hetében bizonyított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által működtetett Országos ...