TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 593 Ft
Benzin ára: 573 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 382,59
USD: 355,01
CHF: 405,63
GBP: 445,79
Hirdetés
GYORS ÉS TARTÓS HATÁS EGY MENETBEN A KUKORICA GYOMIRTÁSÁBAN

GYORS ÉS TARTÓS HATÁS EGY MENETBEN A KUKORICA GYOMIRTÁSÁBAN

Növényvédelem - 2022.05.04

A termelők gyomosodási oldalról egyre több problémával találják szembe magukat. Az éghajlatváltozás okozta időjárási anomáliák mellett a gyomosodás változása okozhatja a legnagyobb kihívást a gazdálkodó számára, annak ellenére, hogy az ezzel foglalkozó cégek a kukorica gyomirtására fejlesztették ki a legtöbb hatóanyagot, illetve készítményt.

Jelenleg jól érzékelhető, hogy egyre több problémát okoznak az egyszikű gyomnövények, azok közül is, amelyek egyes szercsoporttal szemben toleránsak, illetve kelési idejüknél fogva gyakran nem találkoznak a posztemergens herbicidekkel, mert korai-közép POSZT időszakban még nem csíráztak ki. Leginkább az új köles fajok (P. riparium, dichotomiflorum) jelentenek növekvő gondot, de ugyancsak fokozza a problémákat a hagyományos egyszikűek után kelő Setaria spp. is. Külön fejezetet érdemelnének az „idegen légiósok”, mint az Eriochloa villosa, amelyek az utóbbi időben tűntek föl országhatáron belül.  A kétszikűek közül posztemergens gyomirtási szempontból a viaszos, szőrözött levelű fajok szelektálódnak ki. Az Alföldön mindezek mellet a varjúmák, okoz egyre több gondot, továbbá az árvakelésű kultúrnövények közül az ALS gátló rezisztenciával kelő tribenuron vagy IMI toleráns napraforgó/repce. A folyamatosan kelő nagymagvú fajok az évelőkkel együtt csak tovább gazdagítják a gyomflórát. 

A Bayer legújabb fejlesztésű gyomirtó szere a Capreno. Két korszerű hatóanyaga lehetővé teszi a már kikelt gyomnövények elleni eredményes védekezéshez elengedhetetlen posztemergens hatékonyságot és megbízható hatástartammal rendelkezik a kezelést követő mélyről, valamint folyamatosan kelő gyomnövények ellen egyaránt. 

caprenobanner

Címkék: gyomirtás, kukorica, gyomirtó szer, Bayer CropScience, Capreno
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mezőgazdasági termelés: 19%-os értéknövekedés az áremelkedés ...

2022-ben az EU mezőgazdasági kibocsátását alapáron 537,5 milliárd euróra becsülték, ami 19%-os ...